Αθλητικά

«Δωράκι» $880 εκατ. από το Κατάρ σε μυστικούς λογαριασμούς της FIFA


Τελειωμό δεν έχει το σκάνδαλο διαφθοράς γύρω από την ανάθεση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 2022 στο Κατάρ από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, FIFA. 

Στη νεότερη εξέλιξη, σύμφωνα με πληροφορίες των Sunday Times του Λονδίνου, η Ντόχα προσέφερε στην FIFA "δωράκι" 400.000.000 δολαρίων, 21 μέρες πριν από την αμφιλεγόμενη απόφαση – ψηφοφορία του 2010 για την ανάθεση της διοργάνωσης.

Η διαρροή σχετικά με το επίμαχο "δωράκι", που ανακάλυψαν οι Sunday Times, κάνει λόγο για πρόταση – προσφορά από το ειδησεογραφικό κανάλι Al Jazeera, το οποίο ελέγχεται από τον Εμίρη του Κατάρ, Σεϊχη Χαμάντ Μπίν Καλίφα Αλ – Τανί, ύψους 100.000.000 δολαρίων σε μορφή μπόνους - «Success Fee», το οποίο θα δινόταν στη FIFA, μόνο σε περίπτωση που το Κατάρ κέρδιζε την διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 2022.

«Στην περίπτωση που η διοργάνωση του 2022 απονεμηθεί στην χώρα του Κατάρ, το Al Jazeer πέρα από τα προβλεπόμενα δικαιώματα…(το ποσό δεν αναγράφεται), θα καταβάλει επιπλέον στη FIFA, σε λογαριασμό που θα του υποδειχθεί, το ποσό των 100.000.000 δολαρίων» αναφερόταν στη συμφωνία.

Επίσης, τρία χρόνια μετά από την πρώτη πληρωμή, έπρεπε να κατατεθεί το ποσό των 480.000.000 δολαρίων, ανεβάζοντας στα 880.000.000 δολάρια τη μυστική συναλλαγή Κατάρ – FIFA.

Το Σάββατο το βράδυ ο Ντέμιαν Κόλλινς, επικεφαλής της Ψηφιακής – Πολιτιστικής και Μέσων Ενημέρωσης Επιτροπής του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε πως η FIFA πρέπει να παγώσει τις πληρωμές – εμβάσματα του AL Jazeera, ενώ παράλληλα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα έρευνα γύρω από το συγκεκριμένο συμβόλαιο, το οποίο αποτελεί ξεκάθαρη αθέτηση των κανονισμών και σύμφωνα με την Ελβετική αστυνομία έναρξη ΕΔΕ για δωροδοκία.

Την υποψηφιότητα του Κατάρ, βαραίνουν πάμπολλες κατηγορίες σχετικά με τα χρήματα που δόθηκαν στην FIFA προκειμένου ώστε να εξαγοράσει την διοργάνωση.

Το 2011 ο βραβευμένος δημοσιογράφος Αντριου Τζένινγκς στο βιβλίο το «How they stole the game», φέρνει στο φως, μετά από τετραετή έρευνα, πως ο πρώην Ελβετός τραπεζίτης και πλέον πρώην πρόεδρος της FIFA, Γιόζεφ Μπλάτερ, παρέα με τους συνεργάτες του, σφετερίστηκαν τις θέσεις που κατείχαν στο παγκόσμιο παιχνίδι, προς όφελος της επιθυμίας τους για δύναμη, εξουσία και κερδοφόρες αμοιβές, με απώτερο σκοπό τον ολοκληρωτικό έλεγχο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

Μέχρι αυτή την στιγμή, η FIFA δεν έχει εκδώσει καμία επίσημη ανακοίνωση στις κατηγορίες – δημοσίευμα των Sunday Times.

Πηγές: The Sunday Times, The Daily Telegraph

Διαβάστε επίσης