Οικονομία

Δολάριο: Νέες απώλειες αναμένουν οι επενδυτές


Νέες απώλειες αναμένουν οι αγορές στο δολάριο των Ηνωμένων Πολιτειών, ωθούμενο από τα "απόνερα" της τραπεζικής κρίσης του Μαρτίου, με τη Fed να μην δύναται να αυξήσει τα επιτόκια, όσο θα ήθελε και τους Αμερικάνους επενδυτές ψάχνονται στο εξωτερικό.

Την περασμένη εβδομάδα, το δολάριο βρέθηκε σε χαμηλό έτους έναντι του ευρώ, καθώς και έναντι άλλων νομισμάτων.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, hedge funds και αναλυτές θεωρούν πως ότι οι μεγαλύτερες δυνατότητες για αυξήσεις των επιτοκίων στην ευρωζώνη και στη Βρετανία ωθήσουν προς τα κάτω το δολάριο.

«Το δολάριο είχε μια φανταστική πορεία, αλλά αρχίζει να αλλάζει», όπως ανέφερε ο επικεφαλής διεθνούς στρατηγικής της Deutsche Bank,  Alan Ruskin, συμπληρώνοντας ότι «η απαισιοδοξία που είδαμε πέρυσι για την Ευρώπη μετά την έναρξη του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας εξασθενεί και, ταυτόχρονα, άλλα νομίσματα έχουν τις δικές τους θετικές πορείες».

Συμφωνα με το Refinitiv, οι κερδοσκοπικοί έχουν περίπου διπλασιάσει τις short θέσεις τους στο δολάριο από τα μέσα Μαρτίου.

Ο Ράσκιν αναφέρθηκε στη βελτιωμένη οικονομική εικόνα στην Ευρώπη και την υπόθεση ότι ο Καζούο Ουέντα, ο νέος διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας, μπορεί να χαλαρώσει τη μακροχρόνια εξάρτησή της από την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική εν μέσω ανοδικών πιέσεων στα επιτόκια, τα οποία αποτελούν βασικούς παράγοντες της πορείας των νομισμάτων. Ο νέος διοικητής συνεχίζει την πολιτική του προκατόχου του, δίχως να καταφέρει να περιορίσει τις προβληματισμούς ότι η Ιαπωνία θα επιδιώξει να χαλαρώσει σταδιακά την πολιτική της BoJ για τον έλεγχο της καμπύλης αποδόσεων, ώστε να συμβάλει στη διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως όλα δείχνουν, θα αυξήσει τα επιτόκια κατά μισή ακόμη μονάδα στο 4% έως τον Ιούνιο, ενώ  στο Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται αύξηση μισής μονάδας έως τον Σεπτέμβριο. Όσον αφορά τη Fed, παρά την αναμενόμενη αύξηση κατά ένα τέταρτο της μονάδας στη συνεδρίαση του Μαΐου, οι αγορές μειώσεις επιτοκιών, λόγω της πιθανής ύφεσης στις ΗΠΑ.

Έρευνα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Ντάλας αναφέρει μείσωη του όγκου των τραπεζικών δανείων σε όλους τους τομείς. Αρκετές σειρές δεδομένων για την απασχόληση έχουν επίσης δείξει προβλήματα στην αγορά εργασίας.

«Το σοκ για τις αμερικανικές τράπεζες . . ενισχύει την ιδέα ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να εισέλθουν σε ύφεση πριν από άλλες μεγάλες οικονομίες», γεγονός που είναι αρνητικό για το δολάριο, όπως σημειώσε ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής νομισμάτων της Citigroup, Ebrahim Rahbari.

Η βοήθεια της Fed στο τραπεζικό σύστημα δεν βοηθά στο "μάζεμα" του ισολογισμού της. Γνωστή ως ποσοτική σύσφιξη, αποτέλεσε έναν άλλο τρόπο για τη μείωση της πλεονάζουσας ρευστότητας στο σύστημα, αλλά η ανάγκη να διοχετεύσει μετρητά στις ταλαντευόμενες περιφερειακές τράπεζες υπονόμευσε αυτές τις προσπάθειες.

«Θεμελιωδώς, οι συναλλαγματικές ισοτιμίες είναι μια προέκταση της νομισματικής πολιτικής – [το] δολάριο είχε μια εξαιρετική πορεία καθώς η Fed ήθελε να σφίξει την πολιτική», υπογράμμισε ο επικεφαλής στρατηγικής FX, Chris Turner, στην ING,  σημειώνοντας ότι «Όλα αυτά άλλαξαν στις αρχές του τρέχοντος έτους με τα σημάδια επιβράδυνσης να επιδεινώνονται από την τραπεζική κρίση».

Παρόλα ταύτα, τα στοιχήματα των funds για αδυναμία του δολαρίου θα πέσουν έξω εάν οι επενδυτές σπεύσουν σε καταφύγια σε περίπτωση κρίσης.

Οι τρέχουσες συνθήκες που επιβαρύνουν το δολάριο «θα μπορούσαν να εξατμιστούν αρκετά γρήγορα εάν οι αγορές αισθανθούν έναν άλλο αδύναμο κρίκο στον χρηματοπιστωτικό τομέα ή στην παγκόσμια οικονομία, καθώς ο κόσμος προσαρμόζεται σε υψηλότερα επιτόκια», όπως είπε η επικεφαλής στρατηγικής συναλλάγματος στη Rabobank, Jane Foley, προσθέτοντας πως «[Το] δολάριο θα μπορούσε να κινηθεί αρκετά ψηλότερα χωρίς ισχυρή προειδοποίηση».

Η πορεία προς νέα αδυναμία του δολαρίου δεν θα είναι ομαλή, αφού οι επενδυτές εξετάζουν πόσο θα πρέπει οι κεντρικές τράπεζες να σφίξουν τη νομισματική πολιτική, ώστε να ελέγξουν τον πληθωρισμό.

«Αν κοιτάξουμε πίσω φέτος, τον Ιανουάριο ήταν σαν ένα σενάριο Goldilocks, καθώς ο πληθωρισμός σε επίπεδο τιμών μειώθηκε. Στη συνέχεια, τον Μάρτιο, λόγω της τραπεζικής αναταραχής, η αγορά αποδυναμώθηκε», όπως τόνισε ο επικεφαλής στρατηγικής συναλλάγματος G10 στην Bank of America, Αθανάσιος Βαμβακίδης, σημπληρώνοντας ότι «Δεν θα είναι μια ευθεία γραμμή. Θα είναι μια βόλτα με το τρενάκι του τρόμου», είπε.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα