Οικονομία

Το ΔΝΤ ανεβάζει τον πήχυ, προβλέπει μεγαλύτερη ανάπτυξη!


...αλλά ο Τόμσεν το βιολί του: Οι συντάξεις πρέπει να κοπούν

Σε σημαντική θετική αναθεώρηση των προβλέψεων για την ανάπτυξη στην Ελλάδα προχώρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, παρά το γεγονός ότι «βλέπει» κινδύνους επιβράδυνσης της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Στην έκθεσή του για την ευρωπαϊκή οικονομία, που παρουσιάσθηκε σήμερα από τον Πόουλ Τόμσεν, το Ταμείο διορθώνει την πρόβλεψή του για την ελληνική ανάπτυξη του 2019 κατά 0,6% (από 1,8% σε 2,4%). Αντίστοιχα, ανεβάζει την πρόβλεψή του για το 2020 από το 1,8% στο 2,2%.

Την ίδια στιγμή, το Ταμείο βλέπει κινδύνους για την ευρωπαϊκή οικονομία (επιστροφή του προστατευτισμού, Brexit κ.α.) και υποβαθμίζει την πρόβλεψή του συνολικά για την ευρωπαϊκή οικονομία από το 2,2% στο 1,9% για το 2019 και από 2% σε 1,9% για το 2020. Μικρότερη πτωτική αναθεώρηση γίνεται στις προβλέψεις για την ευρωζώνη.

Ερωτηθείς για το θέμα των συντάξεων, ο Πόουλ Τόμσεν επέμεινε στη σταθερή θέση του Ταμείου ότι οι περικοπές είναι αναγκαίες και ότι θα πρέπει τα δημοσιονομικά περιθώρια που υπάρχουν να αξιοποιούνται για μέτρα που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη.

Ο Τόμσεν έδωσε έμφαση στο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να κινητοποιηθούν οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές για να εξυγιανθούν οι τραπεζικοί ισολογισμοί, αλλά απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση για το αν θα χρειασθούν πρόσθετα κεφάλαια οι ελληνικές τράπεζες

Διαβάστε επίσης
Ετικέτες ΔΝΤ