Αγορές

Διπλό χτύπημα σε μετοχές και οικονομικό κλίμα


Προβληματισμό στην κυβέρνηση, αμηχανία στις εποπτικές αρχές και εύλογες ανησυχίες στην  αγορά προκαλεί η συνεχιζόμενη δραματική απαξίωση των μετοχών στο χρηματιστήριο. Οι παρενέργειές της αγγίζουν πλέον την πραγματική οικονομία, φθάνοντας ακόμη και σε πολιτικό επίπεδο, καθώς αναζωπυρώνεται η αντιπαράθεση  για την «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια» και την προληπτική γραμμή στήριξης.

Χωρίς να υιοθετούν τα «συνωμοσιολογικά» σενάρια περί επιθέσεων από funds που έχουν κι άλλους στόχους πέραν της  καθαρής κερδοσκοπίας, τραπεζικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι  το χρηματιστήριο κινείται πλέον στα όρια ακραίας υπερβολής και στρεβλώσεων.

Κατά τις εκτιμήσεις τους – τις οποίες συμμερίζονται διεθνείς οίκοι και ξένοι αναλυτές – τα δεδομένα της οικονομίας, οι επιδόσεις των επιχειρήσεων και οι προοπτικές των τραπεζών δεν δικαιολογούν τη μεγάλη πτώση των τελευταίων εβδομάδων, ούτε τις τρέχουσες χαμηλές αποτιμήσεις.

Το περίεργο είναι ότι και στις τωρινές χαμηλές αποτιμήσεις πολλά ξένα χαρτοφυλάκια συνεχίζουν τις ρευστοποιήσεις, ή ανοίγουν θέσεις short, προσβλέποντας σε κέρδη από περαιτέρω πτώση των τιμών.

Βραδυφλεγής βόμβα

Οι κινήσεις αυτές συναρτώνται με την επιδείνωση  του χρηματιστηριακού κλίματος διεθνώς και με προβλέψεις ότι η ιταλική «βραδυφλεγής βόμβα» θα «εκραγεί» μέσα στον επόμενο μήνα, προκαλώντας κλυδωνισμούς στις αγορές. Κυριαρχεί άλλωστε η εκτίμηση ότι οι αγορές μπαίνουν οσονούπω σε φάση διόρθωσης με έντονη μεταβλητότητα.
Στο ΧΑ βασικός καταλύτης παραμένουν βέβαια οι αρνητικές εκτιμήσεις  και οι απαισιόδοξες προβλέψεις για τις τράπεζες, ενώ πληθαίνουν τα σενάρια για τα εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν  προκειμένου να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα των κόκκινων δανείων.

Στα blue chips

Οι τραπεζικές μετοχές αντιμετωπίζονται πλέον ως χαρτιά υψηλού ρίσκου, καθώς υπάρχει φόβος να προκύψουν για τις τράπεζες κεφαλαιακές ανάγκες,  λόγω της γρήγορης μείωσης προβληματικών ανοιγμάτων την επόμενη τριετία. Επειδή όμως έχουν ήδη  πιεσθεί υπερβολικά και τα περιθώρια περαιτέρω πτώσης τους είναι περιορισμένα, στο στόχαστρο των επιθετικών funds μπήκαν σήμερα και τα εμποροβιομηχανικά chips.
Στη μετατόπιση αυτή συνέβαλε αρχικά και το γεγονός ότι η κινδυνολογία για τις τράπεζες αποδυναμώθηκε με την αναβάθμιση τους από την Fitch και με την επί τα βελτίω αναθεώρηση των προβλέψεων του ΔΝΤ για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Οι εκθέσεις της Fitch και του ΔΝΤ δεν είχαν ουσιαστική επίδραση στο ΧΑ. Βοήθησαν όμως στην ανάκαμψη των τιμών (υποχώρηση των αποδόσεων)  των ελληνικών ομολόγων, που είχαν υποστεί ισχυρές πιέσεις τις προηγούμενες μέρες.
Στο ΧΑ το αρνητικό κλίμα αναμένεται ότι θα διατηρηθεί τις επόμενες μέρες, αν και τεχνικά υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες αντίδρασης.

Οι δείκτες

Η συνεδρίαση ξεκίνησε σήμερα με θετικές ενδείξεις και με τις τράπεζες να κινούνται ανοδικά, καταγράφοντας αξιόλογα κέρδη. Ο κλαδικός τους δείκτης πήγε +4.06% και εν συνεχεία πήρε την κατιούσα, φθάνοντας στο -4,62%
Ο Γενικός Δείκτης τερμάτισε στις 626,17 μονάδες με απώλειες 2,43%. Διέσπασε λοιπόν  την πρώτη στήριξη στις  630 μονάδες. Αν δεν ανακάμψει στις επόμενες δύο συνεδριάσεις, θα πάει να δοκιμάσει την επόμενη, στις 610 μονάδες.

Κατά 2,25% υποχώρησε ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τερματίζοντας στις 1.644,23 μονάδες.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα