Πολιτική

Διπλό μήνυμα Μέρκελ για Σκοπιανό και ελληνική οικονομία


Στην Αθήνα σήμερα η Άγκελα Μέρκελ την ώρα που κορυφώνονται οι διεργασίες για το Σκοπιανό - Μήνυμα στήριξης στην ελληνική οικονομία αναμένει η κυβέρνηση

Έχοντας αποστείλει ένα ισχυρό μήνυμα που αφορά στη στήριξη της Γερμανίας στη Συμφωνία των Πρεσπών και διαψεύδοντας τις αιτιάσεις περί συναλλαγής της κυβέρνησης, παραχωρώντας το Σκοπιανό, με ανταλλάγματα την ακύρωση των μειώσεων στις συντάξεις κ.λπ. καταφθάνει σήμερα στην Αθήνα, η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

Η επίσκεψή της συμπίπτει με την κορύφωση των διεργασιών στην ελληνική πολιτική σκηνή, ενόψει της έλευσης στη Βουλή της συμφωνίας για το Σκοπιανό αλλά και την κυβερνητική ευστάθεια, εάν αποχωρήσουν οι ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση προσβλέπει παράλληλα στη στήριξη της Γερμανίας σε αυτή τη φάση, που η Ελλάδα έχει βγει από το μνημόνιο και η οικονομία της βρίσκεται σε ανάκαμψη και ενόψει της σχεδιαζόμενης εξόδου στις αγορές.

Επισήμως το ταξίδι γίνεται, με αφορμή την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο, αλλά η χρονική σύμπτωση με την ψηφοφορία της συμφωνίας των Πρεσπών από τα Σκόπια και την Αθήνα, δεν είναι τυχαία.

Χθες, παραμονή του ταξιδιού, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, έστειλε σαφές μήνυμα, το οποίο δεν είδαν με καλό «μάτι» τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που έχουν ταχθεί κατά τη συμφωνίας και ειδικά στη Νέα Δημοκρατία.

«Στηρίζουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά δεν επιβεβαιώνω τη σύνδεση με άλλα, εντελώς ξένα θεματικά, πολιτικά ζητήματα», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με υποθέσεις που συνδέουν την προοπτική επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ με άλλα θέματα, εσωτερικής πολιτικής.

Η ερώτηση αφορούσε στα όσα υποστηρίζει η ελληνική αντιπολίτευση, περί ανταλλαγής με τους Ευρωπαίους εταίρους της συμφωνίας για την επίλυση του Σκοπιανού, με την ακύρωση της μείωσης των συντάξεων, αλλά και την ελαστική αντιμετώπιση στο θέμα της μεταμνημονιακής εποπτείας.

«Δεν γνωρίζω αυτές τις δηλώσεις και δεν επιθυμώ να εκφραστώ για εσωτερικές κομματικές διαδικασίες στην Ελλάδα. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι η κυβέρνηση, η καγκελάριος, ο υπουργός Εξωτερικών, χαιρετίζουν ως ιστορική ευκαιρία την πιθανή διευθέτηση της διαμάχης για το όνομα μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, η οποία έχει καταστεί δυνατή μέσω της συμφωνίας Πρεσπών, διότι δημιουργεί στην περιοχή δυνατότητες οι οποίες χωρίς την διευθέτηση αυτής της διαμάχης για την ονομασία δεν θα δημιουργούνταν για πολλά χρόνια ακόμη», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

Αυτό εμείς -συνέχισε- το αξιολογήσαμε έτσι και στηρίζουμε αυτή την απόφαση και τώρα εναπόκειται στην ΠΓΔΜ να διεξαγάγει την διαδικασία συνταγματικής αλλαγής και στην Ελλάδα έχουμε την επικύρωση στην Βουλή. Τη δική μας υποστήριξη για αυτά την έχουμε εκφράσει εδώ επανειλημμένα, αλλά δεν μπορώ να επιβεβαιώσω μια διασύνδεση με άλλα, θεματικά εντελώς ξένα, πολιτικά ζητήματα», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ.

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της σημερινής επίσκεψης της καγκελαρίου στην Αθήνα, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για μια επίσκεψη έπειτα από αρκετά χρόνια, σε μια φίλη χώρα και εταίρο στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ.

«Η καγκελάριος - σίγουρα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, αλλά και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας - θα έχει πολιτικές συνομιλίες για μια σειρά θεμάτων ευρωπαϊκής πολιτικής και διμερούς ενδιαφέροντος», πρόσθεσε ο κ. Ζάιμπερτ και τόνισε ότι η κ. Μέρκελ χαίρεται που θα συναντηθεί ακόμη με εκπροσώπους της οικονομίας, με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και του πολιτισμού, ενώ θα συνομιλήσει με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Πρόκειται για ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα και υπό αυτή την έννοια είναι καλό ότι μετά από καιρό γίνεται πάλι αυτή η επίσκεψη. Οι επαφές και οι συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση είναι εντατικές και τακτικές, συναντιόμαστε και στο πλαίσιο διαφόρων ευκαιριών, αλλά τώρα είναι ωραίο ότι η καγκελάριος θα βρεθεί πάλι στην Αθήνα», κατέληξε ο εκπρόσωπος.

«Ριψοκίνδυνο ταξίδι»

Για «ριψοκίνδυνο ταξίδι» κάνει λόγο η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, που επισημαίνει ότι «ο Αλέξης Τσίπρας και η Άνγκελα Μέρκελ διατηρούν μία εμφανώς χαλαρή έως φιλική σχέση. Παράδοξο; Σε καμία περίπτωση».

Μέρκελ και Τσίπρας συνδέονται με έναν παράφορο πραγματισμό. Σε αυτό το πλαίσιο η ιδεολογική συνέπεια είναι λιγότερο σημαντική από τη διατήρηση της εξουσίας. Το άλλοτε αντι-συστημικό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον μέρος του συστήματος και εδραιώνει την παρουσία του στο κράτος μοιράζοντας αξιώματα, όπως είχαν κάνει και όλα τα κόμματα που προηγήθηκαν.

Ο Τσίπρας έπραξε τα δέοντα, η Ελλάδα το καλοκαίρι αποχώρησε από το πρόγραμμα διάσωσης, έστω και αν ακόμη παραμένει υπό την αυστηρή εποπτεία των δανειστών. Το ότι η Μέρκελ φτάνει στην υγρή και χειμωνιάτικη Αθήνα ήδη στις αρχές της χρονιάς, αποτελεί αναγνώριση για όσα έχουν γίνει.

Δεν αποκλείεται να ακουστούν και λόγια ευγνωμοσύνης για το ότι η Ελλάδα επωμίζεται μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο βάρος της ευρωπαϊκής συμφωνίας με την Τουρκία για το προσφυγικό. Η αθλιότητα συσσωρεύεται πλέον στους καταυλισμούς σε πέντε ελληνικά νησιά και όχι (σε γερμανικές πόλεις όπως) στο Φράιλασινγκ η στο Πάσαου. Και αυτή τη στιγμή ο Τσίπρας χρειάζεται την επιδοκιμασία, καθώς ο κυβερνητικός συνασπισμός ελάχιστα απέχει από τη ρήξη".

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα του Μονάχου, η συγκυρία υποδεικνύει και τη δυσκολία της επίσκεψης, καθώς "το πιο σημαντικό μήνυμα της Μέρκελ στην Αθήνα θα μπορούσε να εκληφθεί και ως προεκλογική βοήθεια. Διότι η καγκελάριος θέλει να επαινέσει τον Τσίπρα για μία ιστορική επιτυχία, τη συμφωνία που συνήψε ο πρωθυπουργός με τον «Μακεδόνα» ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ και η οποία θα οδηγήσει τον βόρειο γείτονα της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ με την ονομασία Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

Επί 26 χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν είχαν το θάρρος να λύσουν τον γόρδιο δεσμό στην περίπλοκη διαμάχη για την ονομασία, ενώ στα Σκόπια οι πολιτικοί μετεωρίζονταν σε επικίνδυνα μυθεύματα. Η συμφωνία των Πρεσπών, όπως ονομάζεται, είναι ένα εξαιρετικό δείγμα εξωτερικής πολιτικής, για το οποίο Τσίπρας και Ζάεφ, 44 χρονών αμφότεροι, προτείνονται ακόμη και για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, καταλήγει το άρθρο της γερμανικής εφημερίδας.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα