Χρηστικά

Διορθώσεις στοιχείων ακινήτων σε 10+7 βήματα πριν τη διασταύρωση


Στην ειδική εφαρμογή του taxisnet οι φορολογούμενοι μπορούν να διορθώσουν τα εμβαδά των ακινήτων, πριν εντοπιστούν από τον έλεγχο

Τη δυνατότητα διόρθωσης των στοιχείων των ακινήτων, πριν από τις διασταυρώσεις των δεδομένων του Κτηματολογίου, έχουν πλέον οι ιδιοκτήτες, καθώς άνοιξε η σχετική εφαρμογή στο taxisnet.

Ταυτόχρονα, υπάρχει η δυνατότητα δήλωσης στο Περιουσιολόγιο των νέων εμπραγμάτων δικαιωμάτων που αποκτήθηκαν το 2019.

Αυτοί που πρέπει να προσέξουν περισσότερο είναι οι ιδιοκτήτες που έχουν δηλώσει άλλα στοιχεία ακινήτων στο taxisnet και άλλα στο Κτηματολόγιο. Με την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, θα διασυνδεθούν το Περιουσιολόγιο της Εφορίας με το αρχείο του Κτηματολογίου ώστε να διασταυρωθούν τα στοιχεία των δύο αρχείων.

Η σύνδεση των δύο συστημάτων προβλέπεται ήδη από κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος που εκδόθηκε τον Φεβρουάριο του 2018, αλλά ακόμη δεν τέθηκε σε παραγωγική λειτουργία.

Για τα ακίνητα που θα εντοπιστούν διαφορές, σχετικά με τα στοιχεία που δηλώθηκαν στο Κτηματολόγιο και σε εκείνα που έχουν δηλωθεί στην Εφορία, θα καλείται ο υπόχρεος για εξηγήσεις και για να διορθώσει τα στοιχεία που είναι λάθος είτε στην εφορία είτε  στο Κτηματολόγιο.

Στις περιπτώσεις που εντοπιστούν ότι τα εμβαδά των ακινήτων, που είναι δηλωμένα στο taxisnet είναι λιγότερα σε σχέση με εκείνα που δηλώθηκαν στο Κτηματολόγιο, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να προβούν στις απαραίτητες διορθώσεις για όλα τα έτη για τα οποία υπάρχει η διαφορά.

Στις υποθέσεις αυτές, θα καταλογιστεί η διαφορά του ΕΝΦΙΑ που αναλογεί ή του ΦΑΠ, ενώ, εφόσον η δήλωση γίνει πριν τον εντοπισμό από την Εφορία, θα καταλογιστούν και πρόστιμα.

Η εφαρμογή

Με το άνοιγμα της εφαρμογής του taxisnet από τις 20 Ιανουαρίου, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων έχουν πλέον τη δυνατότητα να προβούν στις απαραίτητες διορθώσεις στα στοιχείων των ιδιοκτησιών τους.

Μέσω αυτής της ηλεκτρονικής υπηρεσίας, τα Φυσικά Πρόσωπα μπορούν να υποβάλλουν, δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) διαρκούς ενημέρωσης, καθώς και αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 για τα έτη 2010 και μετά.

Επίσης, δίνεται η δυνατότητα, εκτύπωσης ατομικού εκκαθαριστικού σημειώματος Φ.Α.Π. για τα έτη 2010 έως 2013 και πράξης  Διοικητικού/Διορθωτικού προσδιορισμού φόρου ΕΝ.Φ.Ι.Α για τα έτη  2014 και μετά, εφόσον έχουν εκδοθεί, όπως επίσης και η δυνατότητα έκδοσης Πιστοποιητικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. (άρθρο 54Α του Ν. 4174/2013) στο τρέχον έτος.

Σημειώνεται ότι από την 1η Ιανουαρίου 2019 και εφεξής, όσοι έχουν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους (σύσταση, απόκτηση κ.λπ.), υποχρεούνται να τις δηλώνουν υποβάλλοντας τη δήλωση Ε9 μέχρι την 31η Μαΐου του επόμενου έτους από την ημέρα της μεταβολής.

Σύμφωνα με τον οδηγό της ΑΑΔΕ, όσοι επιθυμούν να υποβάλουν δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) θα πρέπει να ακολουθήσουν τα ακόλουθα βήματα:

 1. Επιλέξτε το έτος που θέλετε να υποβάλλετε Ε9 και από τις διαθέσιμες ενέργειες της αρχικής σελίδας, επιλέξτε δημιουργία δήλωσης Ε9 για να προβείτε στις απαραίτητες τροποποιήσεις της περιουσιακής σας κατάστασης. Μπορείτε να εισάγετε/μεταβάλλετε/διαγράψετε ακίνητο των πινάκων 1 (κτίσματα και οικόπεδα) και 2 (γήπεδα).
 2. Εάν εισάγετε ακίνητο, συμπληρώστε όλα τα υποχρεωτικά πεδία που αφορούν τα  περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου (τετραγωνικά μέτρα, είδος εμπράγματου δικαιώματος, ποσοστό συνιδιοκτησίας κ.τ.λ.) και επίσης κάντε γεωγραφικό εντοπισμό του ακινήτου είτε μέσω επιλογής του νομού, δημοτικού διαμερίσματος και δρόμων οικοδομικού τετραγώνου είτε μέσω επιλογής ανοίγματος του χάρτη Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων.
 3. Εάν μεταβάλλετε ακίνητο, τροποποιήστε μόνο τα περιγραφικά στοιχεία για τα οποία απαιτείται  τροποποίηση.
 4. Από το έτος 2013 και μετά, κατά την οριστική υποβολή των δηλώσεων Ε9, ζητείται υποχρεωτικά η αναγραφή του αριθμού παροχής ρεύματος στα κτίσματα στα οποία έχετε πλήρη κυριότητα ή επικαρπία.
 5. Από το έτος 2014 και μετά, ανάλογα με την αιτία εισαγωγής/μεταβολής/διαγραφής ακινήτου που θα επιλέξετε, θα πρέπει να συμπληρώσετε τα υποχρεωτικά  πεδία που ζητούνται  και αφορούν στοιχεία συμβολαίων (αριθμός και ημερομηνία συμβολαίου, Α.Φ.Μ. συμβολαιογράφου), στοιχεία διαθήκης εφόσον υπάρχει (αριθμός και ημερομηνία δημοσίευσης, ημερομηνία θανάτου) κ.λπ.
 6. Κατά την οριστική υποβολή δήλωσης Ε9, μπορεί να ζητηθεί  η μεταβολή συγκεκριμένων ακινήτων λόγω ελλείψεων στα στοιχεία τους.
 7. Οποιαδήποτε ενέργεια κάνετε, αποθηκεύεται προσωρινά.
 8. Όταν ολοκληρώσετε τις μεταβολές της περιουσιακής σας κατάστασης, ελέγξτε το πως έχει διαμορφωθεί μέσω της προεπισκόπησης περιουσιακής κατάστασης.
 9. Επιλέξτε οριστική υποβολή της δήλωσης Ε9 και εάν επιθυμείτε, μεταφορά της δήλωσης στο επόμενο έτος.
 10. Από τις διαθέσιμες ενέργειες μπορείτε να εκτυπώσετε τις υποβληθείσες δηλώσεις Ε9, την περιουσιακή σας κατάσταση και τα εκκαθαριστικά σημειώματα Φ.Α.Π. /πράξεις διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α.

Πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ

Στην περίπτωση που οι ιδιοκτήτες ακινήτων θέλουν να εκδώσουν πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ, θα πρέπει να  ακολουθήσουν τα παρακάτω βήματα:

 1. Επιλέξτε το τρέχον έτος.
 2. Επιλέξτε την καρτέλα Πιστοποιητικά και από τις Διαθέσιμες ενέργειες την έκδοση νέου πιστοποιητικού για χρήση στο τρέχον έτος.
 3. Επιλέξτε χρήση και πληκτρολογήστε τον εντεκαψήφιο Α.Τ.ΑΚ. του εμπραγμάτου δικαιώματος, για το οποίο θέλετε να εκδώσετε πιστοποιητικό.
 4. Για κάθε Α.Τ.ΑΚ. εκδίδεται ξεχωριστό πιστοποιητικό.
 5. Από τις διαθέσιμες ενέργειες, κάντε κλικ στην επιλογή δικαιώματος για έκδοση πιστοποιητικού.
 6. Μπορείτε να κάνετε εκτύπωση προεπισκόπησης πιστοποιητικού, για να ελέγξετε τα στοιχεία του πιστοποιητικού πριν αυτό εκδοθεί.
 7. Επιλέξτε έκδοση πιστοποιητικού και στη συνέχεια εκτύπωση.
   
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα