Με Άποψη

Τρία χρόνια κυβέρνηση Μητσοτάκη- Τι άλλαξε


Στα τρία χρόνια της θητείας της η κυβέρνηση Μητσοτάκη διαχειρίσθηκε με επιτυχία μεγάλες κρίσεις, χωρίς να χάσει τον βηματισμό της στην εφαρμογή ενός πολυδιάστατου σχεδίου αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, για τις οποίες δεσμεύθηκε προεκλογικά.

Ύστερα από μια δεκαετία περιδίνησης της εθνικής οικονομίας σε μια πρωτοφανή κρίση, το καλοκαίρι του 2019 ο λαός έδωσε στη ΝΔ και στον Κυριάκο Μητσοτάκη μια «βαριά» πολιτική εντολή: Να οδηγήσουν τη χώρα στο επόμενο στάδιο μετά την κρίση. Να περάσουμε από την ύφεσης σε βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία. Και από την εποχή της λιτότητας και των δυσβάστακτων επιβαρύνσεων των πολιτών με υπέρογκους φόρους και συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, σε ελάφρυνση της φορολογίας  με παράλληλη ενίσχυση των υπηρεσιών του κράτους προς τους πολίτες.

Του ΓΡΗΓΟΡΗ ΣΑΜΠΑΝΗ

Η κυβέρνηση εκπλήρωσε κατά μεγάλο μέρος αυτή την αποστολή της και τις προσδοκίες όσων την εμπιστεύθηκαν. Το μείγμα πολιτικής που ακολούθησε ήταν το κατάλληλο για να σταθεί όρθια η χώρα μπροστά σε μια πρωτοφανή κρίση που δημιουργήθηκε από την πανδημία.

Κατάφερε να κρατήσει μια χρυσή ισορροπία: η δημοσιονομική πολιτική, παρότι στήριξε την οικονομία με ποσά που υπερβαίνουν τα 50 δισ. ευρώ για να μετριασθούν οι επιπτώσεις της πανδημίας και, αργότερα, του υψηλού πληθωρισμού, ταυτόχρονα δεν ξέφυγε από τον εθνικό στόχο της διατήρησης της βιωσιμότητας του χρέους. Κάτι που αναγνωρίσθηκε σε διαδοχικές αξιολογήσεις από τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς.

Παράλληλα, ακόμη και σε συνθήκες που εύκολα θα μπορούσαν να αποδιοργανώσουν μια κυβέρνηση, προωθήθηκαν πολλές και μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Οχι επειδή τις επέβαλαν εκβιαστικά οι Ευρωπαίοι εταίροι και το ΔΝΤ, αλλά διότι τις είχε εγκρίνει ο ελληνικός λαός με την ψήφο του και ήταν πραγματικά αναγκαίες για να επιτευχθεί βιώσιμη ανάπτυξη.

Με κριτήριο τη μακροπρόθεσμη επίδραση τους στην οικονομική δραστηριότητα, αξίζει να ξεχωρίσουμε  δύο μεγάλες παρεμβάσεις:

  • Το τεράστιο πρόγραμμα ψηφιακής αναβάθμισης του κράτους, με παράλληλη προσέλκυση στρατηγικής σημασίας επενδύσεων από διεθνείς κολοσσούς
  •  Την εκκίνηση ενός τεράστιου προγράμματος έργων υποδομής, προϋπολογισμού 13 δισ., το οποίο θα αλλάξει το πρόσωπο της χώρας, σε συνδυασμό με εμβληματικά έργα, όπως η ανάπλαση στο Ελληνικό.

Οσον αφορά την πορεία της οικονομίας και τις δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας, ενδιαφέρον παρουσιάζουν πολλά επιμέρους στοιχεία για τα αποτελέσματα των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης:

- Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μετά την πανδημία (το 2021) ήταν η τρίτη δυναμικότερη στην Ευρωζώνη. Ακόμη και το 2022 που η οικονομία δοκιμάζεται από τον υψηλό πληθωρισμό, η Ελλάδα αναμένεται να έχει έναν από τους καλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη. Η Τράπεζα της Ελλάδος προέβλεπε ρυθμό 3,2% φέτος, αλλά ήδη ανήγγειλε ότι θα τον αναθεωρήσει επί τα βελτίω.

- Το χρέος ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, έχει επανέλθει σε πορεία μείωσης μετά την αναγκαστική αύξηση λόγω της πανδημίας. Η πορεία για την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τους οίκους αξιολόγησης συνεχίζεται χωρίς παρεκκλίσεις.  Σύντομα, πιθανότατα στις αρχές του 2023, η χώρα θα έχει επανέλθει στο σημείο όπου βρισκόταν πριν την κατάρρευση του 2009 – 2010. Ετσι θα ανοίξει ο δρόμος για επενδύσεις από μεγάλο αριθμό ξένων επενδυτικών οίκων, οι οποίοι ως τώρα είχαν την Ελλάδα σε «μαύρη λίστα», λόγω χαμηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Στην πραγματική οικονομία αυτή η πρόοδος έχει άμεση και ορατή επίδραση. Το 2021, η χώρα έφθασε σε ρεκόρ εικοσαετίας στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις, καθώς κατοχυρώνει τη θέση της ως μια σταθερή οικονομία με ισχυρές αναπτυξιακές προοπτικές. Πρωτοφανής, εδώ και πολλά χρόνια, είναι και η δραστηριοποίηση των Ελλήνων, μικρών ή μεγαλύτερων επενδυτών, που αρχίζουν να πιστεύουν στις προοπτικές της οικονομίας και να υλοποιούν επενδυτικά σχέδια.

Τα 70 δισ. ευρώ που έχει συνολικά εξασφαλίσει η κυβέρνηση από τα ευρωπαϊκά ταμεία (Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ) αθροίζονται με τα ξένα και ελληνικά ιδιωτικά κεφάλαια που κατευθύνονται στην οικονομία, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για μια επενδυτική «έκρηξη» τα επόμενα χρόνια, ύστερα από μια δεκαετή περίοδο «ξηρασίας».

Τίποτε από όλα αυτά δεν ήταν αυτονόητο. Χρειάσθηκαν σωστές επιλογές και  αποτελεσματική δουλειά για να φθάσουμε σε αυτό το σημείο.

Αλλά και στην εξωτερική πολιτική, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ακολούθησε μια πορεία που καταλήγει στην ουσιαστική ενίσχυση της διεθνούς θέσης της χώρας και κατοχυρώνει την εθνική ασφάλεια. Όταν η Τουρκία επιχείρησε να προκαλέσει μια πρωτοφανή κρίση, μετατρέποντας δυστυχείς μετανάστες σε «όπλο» κατά της Ελλάδας και της Ευρώπης, η αντίδραση της κυβέρνησης ήταν σθεναρή, αποφασιστική και αποτελεσματική. Στον Έβρο η Ελλάδα είπε ένα ηχηρό «όχι» στα σχέδια του Ερντογάν και εξασφάλισε την ισχυρή στήριξη της Ευρώπης. Τίποτα από όλα αυτά δεν ήταν αυτονόητο: σε άλλη περίπτωση, είχαμε δει την κυβέρνηση Τσίπρα να επιτρέπει ανεξέλεγκτη είσοδο μεταναστών, για να… λιάζονται στην Ομόνοια.

Για την αποτροπή της τουρκικής απειλής, η κυβέρνηση έδρασε αποτελεσματικά, προκειμένου να καλλιεργήσει ισχυρές συμμαχικές σχέσεις με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, ενώ διεθνοποίησε με επιτυχία το πρόβλημα, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σήμερα, ακόμη και η Γερμανία εγκαταλείπει την πολιτική ίσων αποστάσεων και στηρίζει με σαφή τρόπο τις ελληνικές θέσεις έναντι της Τουρκίας. Παράλληλα, το μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα που υλοποιείται, με επιλογές υπερσύγχρονων οπλικών συστημάτων από τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, διασφαλίζει ότι η Ελλάδα θα έχει μακροπρόθεσμα την αποτρεπτική ισχύ που απαιτείται για να θωρακιστεί η εθνική μας κυριαρχία.

Τελικά, στα τρία χρόνια της διακυβέρνησής του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε, χωρίς υπερβολή, να αλλάξει την πορεία της Ελλάδας. Αυτό που βλέπει σήμερα κάθε εξωτερικός παρατηρητής είναι μια χώρα με στιβαρή οικονομική πολιτική και συνεπή αναπτυξιακή πορεία. Η Ελλάδα έπαψε να είναι ο «αδύναμος κρίκος» της Ευρωζώνης. Στη διεθνή σκακιέρα, η Ελλάδα έχει κατοχυρώσει τη θέση της ως παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, οι θέσεις της χώρας ακούγονται και αναγνωρίζονται και η Άγκυρα αντιλαμβάνεται ότι είναι πολύ δύσκολο πλέον να αμφισβητήσει την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Θα ήταν μεγάλο σφάλμα, αν πίστευε κανείς ότι όσα επιτεύχθηκαν την τελευταία τριετία έγιναν από κάποιο… αυτόματο πιλότο πολιτικής. Όσα έγιναν σε τρία χρόνια καταγράφονται στο ενεργητικό της κυβέρνησης και του Κ. Μητσοτάκη

*Οικονομολόγος, πρώην στέλεχος τραπεζών.

*** Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν προσωπικές απόψεις των αρθρογράφων, τις οποίες δεν συμμερίζεται απαραιτήτως το Sofokleousin.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα