Πολιτική

Die Welt: «Μόνον ο Τσίπρας αντιστέκεται στο κενό ηγεσίας της Δύσης»


Διαθέτει σπάνιες ηγετικές αρετές: διορατικότητα, ενεργητικότητα και θάρρος, γράφει η γερμανική εφημερίδα με αφορμή και τους χειρισμούς του για το Σκοπιανό ζήτημα

"Η Δύση βιώνει ένα ηγετικό κενό. Δεν υπάρχει καμία φιγούρα που να ακτινοβολεί την ηθική ή πολιτική εξουσία - και ταυτόχρονα μεταφέρει στον προσανατολισμό των πολιτών και την αίσθηση της ασφάλειας σε θυελλώδεις καιρούς. Κανείς δεν έχει τη δύναμη να κάνει μη δημοφιλείς αλλά απαραίτητες αλλαγές. Κανείς δεν λάμπει πέρα ​​από τα σύνορα. Εκτός από μία εξαίρεση: ο Αλέξης Τσίπρας", αναφέρει το άρθρο της γερμανικής εφημερίδας Die Welt.

«Μόνον ο Τσίπρας αντιστέκεται στο κενό ηγεσίας της Δύσης. Με τους αρχηγούς κρατών του δυτικού κόσμου δεν έχουν προχωρήσει τα πράγματα», γράφει η γερμανική εφημερίδα Die Welt και προσθέτει: «Μόνον ένας επιδεικνύει θάρρος, αποφασιστικότητα και διορατικότητα. Είναι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Η πολιτική του έχει αποτελέσματα, ενώ οι πρώτες ενδείξεις ανάκαμψης είναι ορατές».

Σύμφωνα με την Die Welt «το δυτικό στρατόπεδο δεν βρίσκεται και στην καλύτερη φόρμα. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ παραμένει προσωρινά κλειστή. Αντί να αναζητήσει μια έξοδο από την κρίση, ο Πρόεδρος παραγγέλνει με παιδική χαρά εκατοντάδες χάμπουργκερ. Η βρετανική κυβέρνηση προσφέρει ένα θέαμα, σαν να ήταν του Μπέκετ και δεν βρίσκει διέξοδο από τον σκουπιδότοπο του Brexit, στον οποίο η ίδια έχει περιέλθει. Στη Γαλλία η μαγεία της υπόσχεσης των μεγάλων μεταρρυθμίσεων στο Μέγαρο των Ηλυσίων έχει εξανεμιστεί. Εξοργισμένοι πολίτες στη Δύση προβαίνουν σε βανδαλισμούς στα Ηλύσια Πεδία όπως και σε νησίδες κυκλοφορίας. Οι τρεις ηγετικές δυνάμεις της Δύσης - παράλληλα: η πυρηνική τους ισχύ - είναι μόνον υπό προϋποθέσεις ικανές για χειρισμούς. Για μονάρχες με επεκτατικές τάσεις θα ήταν τώρα μια καλή ευκαιρία να προσαρτήσουν έναν γείτονα. Στη Γερμανία η Καγκελάριος προετοιμάζει - ακριβώς όπως υπερεκτιμήθηκε ευγενικά ως ηγέτιδα του ελεύθερου κόσμου - την παραίτησή της λόγω γήρατος. Η Δύση βιώνει ένα κενό ηγεσίας. Δεν διαφαίνεται πουθενά ούτε μια φυσιογνωμία που να αποπνέει ηθική ή πολιτική αυθεντία - και ταυτόχρονα να μεταδίδει προσανατολισμό και ένα αίσθημα ασφάλειας προς τους πολίτες σε ταραγμένες εποχές. Κανείς δεν έχει ακόμα τη δύναμη να εισηγείται μη δημοφιλείς, αλλά απαραίτητες αλλαγές. Κανείς δεν λάμπει ακόμα εκτός συνόρων. Εκτός από μια εξαίρεση: τον Αλέξη Τσίπρα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός του αριστερού ριζοσπαστικού ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη ως σφοδρός επικριτής της πολιτικής λιτότητας των Βρυξελλών. Έβρισε απότομα στον προεκλογικό αγώνα την Ανγκελα Μέρκελ.

Ωστόσο, μόλις ανέλαβε το αξίωμα, ο Τσίπρας ηγήθηκε ενός σοβαρού προγράμματος μεταρρυθμίσεων και λιτότητας. Δεν ήταν δημοφιλές για τον λαό, ο οποίος είχε απορρίψει ακριβώς αυτήν την πολιτική με δημοψήφισμα, αλλά είχε αποτέλεσμα. Οι πρώτες ενδείξεις ανάκαμψης είναι αναγνωρίσιμες. Αυτό είναι ένα αξιοπρόσεκτο αποτέλεσμα.

Έπειτα ο Τσίπρας έπρεπε να ρυθμίσει με συμφωνία τη διαμάχη για το όνομα με τη γειτονική "Μακεδονία", την οποία κανένας άνθρωπος δεν κατάλαβε δυτικά της νότιας Μακεδονίας και βόρεια της βόρειας Μακεδονίας. Η συμφωνία παρόλα αυτά κάθε άλλο παρά λακωνική είναι.

Δίνει τη δυνατότητα στη "Βόρειο Μακεδονία" να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και δρα δυνητικά σταθεροποιητικά σε ολόκληρα τα Βαλκάνια. Στον Τσίπρα αυτή η συμφωνία κόστισε τον κυβερνητικό του συνασπισμό με τους δεξιούς λαϊκιστές. Παρόλα αυτά άντεξε και έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης. Το αν η Βουλή θα κυρώσει τη συμφωνία παραμένει ανοιχτό.

Και αν ακόμα ο ίδιος ο Τσίπρας αντέξει μέχρι την επόμενη εκλογή, σίγουρα θα την χάσει. Παρόλα αυτά έπραξε το σωστό - και απέδειξε σπάνιες ηγετικές αρετές: διορατικότητα, ενεργητικότητα και θάρρος», εκτιμά η Die Welt.

Σε άλλο δημοσίευμά της η Die Welt γράφει πως «ο Αλέξης Τσίπρας εξελέγη ως σκληρός επικριτής της πολιτική λιτότητας των Βρυξελλών». «Στον προεκλογικό αγώνα είχε τα πει τα χειρότερα για την γερμανίδα καγκελάριο. Όταν όμως ανέλαβε καθήκοντα δρομολόγησε ένα σοβαρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και λιτότητας.

Παρά το γεγονός ότι τα μέτρα ήταν μη δημοφιλή, υπάρχουν ενδείξεις ανάκαμψης. Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός κατάφερε να ρυθμίσει με την υπογραφή συμφωνίας τη διένεξη για το ονοματολογικό, την οποία κανείς βορείως της Βόρειας Μακεδονίας και δυτικά της Νότιας Μακεδονίας δεν κατανοεί.

Η συμφωνία ανοίγει το δρόμο για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και όλα δείχνουν ότι δρα σταθεροποιητικά στα Βαλκάνια. Το τίμημα που κατέβαλε ο Αλέξης Τσίπρας για τη συμφωνία είναι ο τερματισμός της συγκυβέρνησης με τους υπερσυντηρητικούς.

Παρόλα αυτά άντεξε και έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης. Ανοιχτό παραμένει αν η βουλή θα επικυρώσει τη συμφωνία. Ακόμα όμως κι αν ο Τσίπρας αντέξει μέχρι τις επόμενες εκλογές θα ηττηθεί.

Ο πρωθυπουργός ωστόσο έκανε αυτό που έπρεπε και απέδειξε ότι διαθέτει αρετές ενός σημαντικού πολιτικού: διορατικότητα, ενεργητικότητα και θάρρος».

Διαβάστε επίσης