Πολιτική

SZ: Βγήκε ενισχυμένος από την ψηφοφορία ο Τσίπρας


Ως νίκη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα χαρακτηρίζει ο γερμανικός Τύπος την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι ακολουθεί ένα ακόμη στοίχημα, με την κύρωση της Συμφωνίας για την ονομασία της ΠΓΔΜ.

Ο Τσίπρας βγήκε ενισχυμένος και τώρα αναλαμβάνει ένα νέο ρίσκο", γράφει η Süddeutsche Zeitung.

«Ωστόσο, οι ενέργειές του δεν έχουν να κάνουν ούτε με τζόγο, ούτε με πόκερ. Αντιθέτως, είναι πολύ καλά μετρημένες και ζυγισμένες. Σε άλλες χώρες, ένας πρωθυπουργός χωρίς διασφαλισμένη πλειοψηφία στη Βουλή θα χαρακτηρίζονταν μάλλον 'lame duck' (σ.σ. πολιτικός που εκτιμάται ότι οδεύει προς το πολιτικό του τέλος).

Όχι όμως στην Ελλάδα: ο Τσίπρας θα μπορούσε να συνεχίσει να κυβερνά και με απλή πλειοψηφία. Γι' αυτό πολιτικοί αναλυτές στην Ελλάδα τον βλέπουν να εξέρχεται τώρα ενισχυμένος από την ψηφοφορία»,.

Στη συνέχεια  η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει ποιο θα μπορούσε να είναι το πολιτικό μέλλον του Έλληνα πρωθυπουργού:

«Εάν περάσει το όνομα Βόρεια Μακεδονία, ο Τσίπρας θα χάσει κι άλλους ψηφοφόρους. Ούτως ή άλλως όμως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ήδη τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ να πέφτουν από το 35,5% που είχε κάποτε στο 16,5%. Πολύ πιθανό λοιπόν να μην επανεκλεγεί φέτος. Αλλά ο Τσίπρας είναι ακόμη νέος, λένε πολιτικοί αναλυτές. Σε μελλοντικές εκλογές θα είναι εκείνος που θα μπορεί να πει ότι έβγαλε τη χώρα από την οικονομική κρίση και πως επιπλέον τερμάτισε τη δύσκολη διαμάχη για το όνομα Μακεδονία, ανακτώντας με τον τρόπο αυτό την ικανότητα διακυβέρνησης της χώρας».

Η εφημερίδα Handelsblatt, από την πλευρά της, αμφισβητεί την ικανότητα αυτή του Έλληνα πρωθυπουργού, σημειώνοντας ότι «στην πραγματικότητα, ως επικεφαλής μιας κυβέρνησης μειοψηφίας, δεν διαθέτει ικανότητα διακυβέρνησης. Η χώρα απειλείται από πολιτική στασιμότητα. Άνθρωποι του οικονομικού κλάδου ελπίζουν να διεξαχθούν εκλογές νωρίτερα από το φθινόπωρο.

Αλλά, ο Τσίπρας διστάζει να κατέβει σε πρόωρες εκλογές. Μπορεί το Κοινοβούλιο να τον στήριξε τώρα με οριακή πλειοψηφία, αλλά την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων την έχει χάσει προ πολλού. Εδώ και τρία χρόνια η συντηρητική Νέα Δημοκρατία προηγείται σταθερά στις δημοσκοπήσεις. Ο πρωθυπουργός ελπίζει και προσπαθεί να το αλλάξει αυτό μέχρι το φθινόπωρο».

Πηγή: Deutsche Welle

Διαβάστε επίσης