Πολιτική

Διαχείριση κόκκινων δανείων από τράπεζες να μπουν κεφάλαια στο τουρισμό


Η Ελλάδα τερματίζει στους φόρους επενδύσεων

Στους εξωγενείς παράγοντες αστάθμητους παράγοντες που επηρεάζουν το τρόπο λειτουργίας της τουριστικής περιόδου του 2016 αναφέρθηκε στην Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου, ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ  Ανδρέας Α. Ανδρεάδης. Παράλληλα, και στους παράγοντες που εμποδίζουν την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, αλλά και στη διαχείριση των κόκκινων δανείων στον τομέα του τουρισμού από τις τράπεζες ώστε να μπουν νέα επενδυτικά κεφάλαια στο κλάδο ή στρατηγικοί επενδυτές

Το προσφυγικό

Αναφερόμενος, στους εξωγενείς αστάθμητους παράγοντες τόνισε πώς η αλληλεγγύη που δείχνει η πλειοψηφία των κατοίκων των νησιών είναι μοναδική και σίγουρα βοηθάει πολύ την ενίσχυση της θετικής εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό. Όμως δεν φτάνει αυτό. Είναι σίγουρο ότι η Πολιτεία πρέπει άμεσα να βρει λύσεις πραγματικές και εφαρμόσιμες. Πρέπει να διαφυλάξει την εύρυθμη λειτουργία, ώστε να μην αλλοιωθεί η ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών των τουριστικών επιχειρήσεων.

Η Ασφάλεια στις μαζικές μεταφορές

Άλλοι εξωγενείς παράγοντες είναι: Ο διεθνής προβληματισμός για την ασφάλεια σε προορισμούς και μέσα μαζικής μεταφοράς, λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων. Θα πρέπει να διασφαλιστεί ως κόρη οφθαλμού την εικόνα της ασφάλειας του προορισμού μας που έχουμε αναπτύξει τα τελευταία χρόνια.

Υπερφορολόγηση – πρακτική που δεν έχει τέλος

Ωστόσο, το σημαντικότερο εμπόδιο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας είναι η υπερφορολόγηση του τομέα, όπου δεν διαφαίνεται τέλος στην πρακτική αυτή. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ελληνικός τουρισμός τόνισε δεν θα είναι ανταγωνιστικός και το κράτος θα εξακολουθεί να χάνει έσοδα και στόχους.

Ξεκάθαρα η Ελλάδα  έχει δημιουργήσει μια σειρά φορολογικών αντικινήτρων τόσο για την λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων όσο και για την προσέλκυση σχετικών επενδύσεων. Από τη μελέτη προκύπτει ότι η χώρα τερματίζει τελευταία σε αυτή την κούρσα, τόσο στους φόρους επενδύσεων όσο και στους φόρους λειτουργίας, με την Κύπρο να βρίσκεται στην καλύτερη θέση, την Κροατία δεύτερη, την Τουρκία τρίτη, την Ισπανία τέταρτη και την Ιταλία πέμπτη.

Εσοδα ούτε καν ένα τοις χιλίοις

Από την  τελευταία αλλαγή που επηρεάζει καταλυτικά τις τουριστικές επιχειρήσεις, την επιβολή του ΦΠΑ, οι εισπράξεις ΦΠΑ το 2015 αυξήθηκαν κατά 12 εκατ. ευρώ, δηλαδή ούτε καν ένα τοις χιλίοις.
Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου το 2017 να επανέλθουν οι συντελεστές ΦΠΑ σε ανταγωνιστικά επίπεδα, διαφορετικά, η πραγματικότητα θα είναι πολύ δύσκολη για τους νόμιμους επιχειρηματίες που αγωνίζονται σε πολύ δύσκολες συνθήκες.

Την ίδια στιγμή δε που το Κράτος υπερφορολογεί σε σημείο ασφυξίας τη ρυθμισμένη αγορά προσφοράς τουριστικών καταλυμάτων, χάνει τουλάχιστον 250 εκατ. Ευρώ από φορολογικά έσοδα από τις ανεξέλεγκτες μισθώσεις ιδιωτικών χώρων σε επισκέπτες, στο πλαίσιο της αποκαλούμενης «οικονομίας διαμοιρασμού». Και αυτό διότι ακόμα δεν έχει διασφαλίσει ένα πλαίσιο ισονομίας και φορολογικής συμμετρίας σε σχέση με τα υπόλοιπα τουριστικά καταλύματα.

Η χώρα αρνείται την δυνατότητα αναδιάρθρωσης χρέους των επιχειρήσεων

Μέρος του προβλήματος αλλά και της λύσης είναι και η διαχείριση των κόκκινων δανείων στον τομέα του τουρισμού. Θα πρέπει να επιτραπεί διατύπωσε ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ στις τράπεζες να αναδιαρθρώσουν με πολύ υψηλότερα ποσοστά τα δάνεια των καθ’ όλα βιώσιμων επιχειρήσεων, με πιθανή είσοδο νέων κεφαλαίων ή στρατηγικών επενδυτών, ώστε αυτές να εξυγιανθούν και να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.

Είναι τουλάχιστον παράδοξο, ο ίδιος συμπληρώνει,  μια χώρα που έχει ως βασικό της στόχο την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους της -και πολύ ορθά- να αρνείται την ίδια δυνατότητα στις επιχειρήσεις που αποτελούν και τον βασικό κορμό της οικονομίας της, με όρους απολύτως συμβατούς με τα διεθνή χρηματοοικονομικά πρότυπα.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις