Αγορές

Διατηρείται το θετικό μομέντουμ στο χρηματιστήριο


Προσπάθεια για να διατηρηθεί το θετικό μομέντουμ γίνεται από τους επενδυτές στο χρηματιστήριο, μετά το εντυπωσιακό κλείσιμο της Παρασκευής και τα υψηλά 13ετίας που το συνόδευσαν. Οι αγοραστές διατηρούν ένα ελαφρύ προβάδισμα από την αρχή της συνεδρίασης, με τον Γενικό δείκτη να «φλερτάρει» με τις 1.900 μονάδες.

Η εικόνα στο ταμπλό ενισχύει την εκτίμηση ότι η ελληνική αγορά βρίσκεται στα πρώτα βήματα μιας μεγάλης ανοδικής διαδρομής με μακρά χρονική διάρκεια, που θα υπερκαλύψει τις απώλειες όλης της 15ετίας από το ξεκίνημα της μεγάλης οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης.

Καταλύτες διαμόρφωσης κλίματος και προσδοκιών οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και οι προοπτικές των επιχειρήσεων σ' αυτό το βελτιωμένο οικονομικό περιβάλλον, που προσφέρει ευκαιρίες για ανάπτυξη και αποδοτικές επενδύσεις, με παράλληλη αύξηση της απασχόλησης, των εξαγωγών και της κερδοφορίας.

Στα επιχειρηματικά νέα της ημέρας ξεχωρίζει η έξοδος της Alpha Bank στις αγορές, με την έκδοση εξαετούς ομολόγου. Η τράπεζα στοχεύει στην άντληση 400 εκατ.ευρώ Οι πρώτες σκέψεις για το κουπόνι της έκδοσης δίνουν απόδοση 5,5%. 

Στις ευρωαγορές επικρατεί θετικό κλίμα με τους επενδυτές να εστιάζουν στις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών και ειδικότερα στις δηλώσεις του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ.  Ο τελευταίος δήλωσε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα πιθανότατα θα κινηθεί με πολύ πιο αργό ρυθμό στις μειώσεις των επιτοκίων από ό,τι αναμένει η αγορά. Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX ενισχύεται +0,16%, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 κερδίζει +0,29% και στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 κινείται ανοδικά 0,02%.

Μετοχές και δείκτες

O Γενικός Δείκτης Τιμών διαμορφώνεται στις 1.389,44 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,32%, ενώ η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 33,78 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,34%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,13%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Σαράντης (+2,25%), της Eurobank (+2,14%), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+1,99%) και της Πειραιώς (+1,41%).

Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Elvalhalcor (-1,08%), της Εθνικής (-0,56%) και της Jumbo (-0,53%).

Ανοδικά κινούνται 56 μετοχές, 39 πτωτικά και 20 παραμένουν σταθερές.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα