Αγορές

Κέρδη 4,2 δισ. σε ένα μήνα στο χρηματιστήριο! Θα συνεχιστεί η ανοδος -Τι προβλέπουν διεθνείς οίκοι


Υψηλές αποδόσεις "υπόσχεται" κι εφέτος το ελληνικό χρηματιστήριο, που αναδείχθηκε πέρυσι "παγκόσμιος πρωταθλητής" κερδών. Η χρονιά ξεκίνησε με καλούς οιωνούς, καθώς τον Ιανουάριο ο ΓΔ του ΧΑ σημείωσε άνοδο 5,74%, κατακτώντας το "χάλκινο μετάλλιο" - την τρίτη θέση παγκοσμίως μετά τον τουρκικό BIST 100 (+13,74%) και τον ιαπωνικό Nikkei (+8,43%). Επτον κλαδικό τους δείκτη να αποδίδει κέρδη 11,35% σε ένα μήνα.

Η άνοδος αυτή "μεταφράζεται σε κέρδη και υπεραξίες 4,182 δισ. ευρώ - τόσο αυξήθηκε σε ένα μήνα η συνολική αξία των εισηγμένων μετοχών.

Η εικόνα στο ταμπλό ενισχύει την εκτίμηση ότι η ελληνική αγορά βρίσκεται στα πρώτα βήματα μιας μεγάλης ανοδικής διαδρομής με μακρά χρονική διάρκεια, που θα υπερκαλύψει τις απώλειες όλης της 15ετίας από το ξεκίνημα της μεγάλης οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης.

Καταλύτες διαμόρφωσης κλίματος και προσδοκιών οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και οι προοπτικές των επιχειρήσεων σ' αυτό το βελτιωμένο οικονομικό περιβάλλον, που προσφέρει ευκαιρίες για ανάπτυξη και αποδοτικές επενδύσεις, με παράλληλη αύξηση της απασχόλησης, των εξαγωγών και της κερδοφορίας.

Στο επίκεντρο της προσοχής ο χρηματοπιστωτικός τομέας και οι τράπεζες, που διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο σ' αυτή τη διαδικασία μεγέθυνσης της οικονομίας, ανάπτυξης των επιχειρήσεων και υλοποίησης μεγάλων επενδυτικών projects, με συμμετοχή διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων

 Εισροές και τοποθετήσεις

 Τις θετικές εξελίξεις και τις προοπτικές που διαγράφονται, σπεύδουν να προεξοφλήσουν στο χρηματιστήριο διεθνή funds και εγχώριοι επενδυτές. Ο πακτωλός ξένων κεφαλαίων που ρέει από την εποχή που η επάνοδος της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα ήταν μόνον ένας μακρινός στόχος, “αιμοδοτεί” συνεχώς τις αγορές ελληνικών μετοχών, ομολόγων και ακινήτων, δίνοντας συνεχώς ώθηση στις τιμές και τις αποδόσεις.

Ολοι οι αναλυτές διεθνών οίκων θεωρούν ακόμη “φθηνό” και “πολλά υποσχόμενο” το ελληνικό χρηματιστήριο, διατυπώνοντας συστάσεις-προτροπές για τοποθετήσεις. Το φρέσκο χρήμα που μπαίνει εκτιμάται ότι θα συντηρήσει την ανοδική δυναμική για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η βραχυχρόνια συγκυρία είναι θετική και συνηγορεί σε συνέχιση της ανοδικής πορείας. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η το ΤΧΣ και η Τρ. Πειραιώς επισπεύδουν τις διαδικασίες για το placement μετοχών της τράπεζας, ώστε να  καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση του εντός του Φεβρουαρίου ή την πρώτη εβδομάδα Μαρτίου.

Ιστορικά ο θετικός Ιανουάριος αποτελεί ... οιωνό για ολόκληρη την χρονιά. Τον πρώτο μήνα του έτους ο ΓΔ υπεραπέδωσε των μεγαλύτερων παγκοσμίων αγορών. Στη Wall Street o Dow Jones σημείωσε άνοδο 1,22%), o S&P +1,58%, ο Nasdaq κέρδισε 1,02%.  Στην Ευρώπη ο DAX πήγε +0,91%, o γαλλικός CAC-40 απέδωσε 1,51%), ενώ ο βρετανικός δείκτης FT-100 υποχώρησε -1,29%.

Οι πρώτοι μήνες των δύο τελευταίων ετών ήταν θετικοί για την ελληνική αγορά, καθώς είχε καταγράψει κέρδη 4,8% και 10% αντιστοίχως το 2022 και το 2023, με τον ΓΔ να κλείνει θετικά και τις δύο χρονιές.

Οι αποτιμήσεις και οι δείκτες

Οι προοπτικές για το νέο έτος, σύμφωνα με τους αναλυτές είναι ευοίωνες για το ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς τροφοδοτούνται από τις θετικές εκτιμήσεις για το ΑΕΠ της χώρας, τα μεγέθη των εισηγμένων Εταιρειών, αλλά και την προοπτική επιστροφής του ΧΑ  στις ανεπτυγμένες αγορές.

Μία από τις τέσσερις κορυφαίες επιλογές της Goldman Sachs μεταξύ των αναδυόμενων αγορών της Ευρώπης παραμένει το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, βλέπει άνοδο της τάξεως του 15% στους επόμενους 12 μήνες και διατηρεί την τιμή στόχο για τον Γενικό Δείκτη στις 1.550 μονάδες .

Οι τιμές των μετοχών του ΧΑ αντιστοιχούν τώρα κατά μέσο όρο σε  7,6 φορές τα ετήσια κέρδη τους (Ρ/Ε 7,6) και σε 1,1 φορές την εσωτερική λογιστική αξία τους ( P/BV 1,1). Τα στοιχεία αυτά κατατάσσουν την ελληνική αγορά στις πλέον "φθηνές" και ελκυστικές για τοποθετήσεις.

Επισημαίνεται συγκριτικά ότι οι αντίστοιχοι δείκτες των αναδυόμενων αγορών είναι 11,5 φορές σε όρους Ρ/Ε και 1,6 φορές σε όρους λογιστικής αξίας. Ετσι, το discount στις ελληνικές μετοχές προσεγγίζει το 35% σε όρους Ρ/Ε και ξεπερνά το 30% σε όρους P/BV.

Σύμφωνα με τη Citi οι ελληνικές μετοχές έχουν από τις φθηνότερες αποτιμήσεις τόσο στην περιοχή της Ευρώπης, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, ακόμη και μετά το ράλι που πραγματοποίησαν το 2023,

Σε επίπεδο αποτιμήσεων  η ελληνική αγορά ξεχωρίζει διεθνώς, καθώς συγκαταλέγεται στις φθηνότερες σε όρους P/E ανάμεσα σε συνολικά 104 αγορές. Ειδικότερα, το P/E του 2024 τοποθετείται στο 7,1. Αυτό έρχεται να συγκριθεί με P/E 12,9x στην Ευρώπη, 20,2x στις ΗΠΑ, 17,5 στις ανεπτυγμένες αγορές και 11,7 στις αναδυόμενες.

Αισιόδοξη για την πορεία τόσο της ελληνικής οικονομίας όσο και του Χρηματιστηρίου Αθηνών για το 2024 εμφανίζεται η Optima Bank, τονίζοντας ότι οι «ένδοξες ημέρες» θα συνεχιστούν και ότι οι κυρίαρχοι κίνδυνοι προέρχονται από το εξωτερικό περιβάλλον, κυρίως από τις γεωπολιτικές εξελίξεις σε Μ. Ανατολή, Ουκρανία - Ρωσία αλλά και από τις αμερικανικές εκλογές.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας

  • οι αποτιμήσεις στο ΧΑ παραμένουν ελκυστικές παρά το ράλι του 2023, με τον Γενικό Δείκτη να διαπραγματεύεται 8 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη ανά μετοχή για το 2024, δηλαδή με discount 36% σε σύγκριση με την Ευρώπη και 5,6 φορές τα EV/EBITDA, εκ νέου με discount 30% σε σύγκριση με την Ευρώπη.
  • το ελληνικό χρηματιστήριο θα συμπεριληφθεί το 2024 στη λίστα παρακολούθησης του MSCI για αναβάθμιση σε αναπτυγμένη αγορά το 2025.

Οσον αφορά τις προοπτικές στην οικονομία, διεθνείς οίκοι και αναλυτές συμφωνούν ότι η Ελλάδα μπορεί να εδραιώσει περαιτέρω την πιστοληπτική της ικανότητα, (πιθανή αναβάθμιση από την Moody's), να επιτύχει χαμηλότερα spreads στα ομόλογα, να συνεχίσει τη συνετή δημοσιονομική πολιτική (στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 2% το 2024) και να διατηρήσει σταθερή ανάπτυξη (πολύ πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ).

Η ελβετική τράπεζα UBS εκτιμά ότι η Ελλάδα αποτελεί ένα ισχυρό και ανθεκτικό story ανάπτυξης και θα συνεχίσει να υπεραποδίδει έναντι της Ευρωζώνης στα επόμενα δύο χρόνια τουλάχιστον.

  • Ιδιαίτερα αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίζεται και ο οίκος αξιολόγησης Fitch, τοποθετώντας στο 3% τον πήχη για την ανάπτυξη του ΑΕΠ το 2023, πολύ υψηλότερα από τις εκτιμήσεις της ΤτΕ, της κυβέρνησης, αλλά και των διεθνών αναλυτών.

Ψηλότερα ο πήχυς

Σύμφωνα με την Eurobank Equities το 2024 θα είναι «χρονιά του Δράκου» (σύμβολο δύναμης) και για το ελληνικό χρηματιστήριο, ακόμη και μετά τις ισχυρές αποδόσεις του 2023, δίνοντας για τον Γενικό Δείκτη τιμή - στόχο στις 1622 μονάδες .

Σαφή ένδειξη ότι η ελληνική αγορά έχει εισέλθει σε έναν πολυετή ανοδικό κύκλο με υψηλότερη επενδυτική δραστηριότητα, ευρύτερη επενδυτική βάση και υψηλότερες αποτιμήσεις αποτελούν οι ισχυρές επιδόσεις που κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών το 2023, σύμφωνα με έκθεση της Alpha Finance. Οι αναλυτές της  προβλέπουν περαιτέρω άνοδο 15 με 25% στο ΧΑ, ως αποτέλεσμα μίας σειράς παραγόντων που σχετίζονται με τις σημαντικές προοπτικές που παρουσιάζει σήμερα η ελληνική οικονομία. Οπως επισημαίνουν

  • οι εισηγμένες εταιρείες θα συνεχίσουν να παράγουν ισχυρά κέρδη και τη νέα χρονιά, επιβεβαιώνοντας τη βιωσιμότητα της αναπτυξιακής τους δυναμικής.
  • η αποτίμηση σε επίπεδο ΓΔ παραμένει ελκυστική, παρουσιάζοντας discount έναντι βασικών δεικτών του εξωτερικού αλλά και έναντι του ιστορικού του μέσου όρου.

Η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα αλλά και η προοπτική αναβάθμισης του Χρηματιστηρίου σε καθεστώς ανεπτυγμένης αγοράς , θα παράσχουν το απαραίτητο «καύσιμο» για την περαιτέρω αύξηση των εισροών επενδυτικών κεφαλαίων. Σε αυτό αναμένεται να βοηθήσει, επίσης, η εκτεταμένη ατζέντα για IPOs/placements εντός του έτους, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Δημόσια Προσφορά του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, η οποία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη καθώς και τα placements των συστημικών τραπεζών. 

Οι αποδόσεις του Ιανουαρίου

Τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο σημείωσαν οι Frigoglass (+45,11%), Q&R (+41,33%), Moda Bango (+34,72%) Minerva (+33,02%).

Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Κέκροψ (-16,67%), Ακρίτας (-12,90%), 'Αβαξ (-11,83%) και Κλουκίνας- Λάππας (-11,43%).

Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές: ΕλβάλΧαλκόρ (+29,2%), Viohalco (+20,7%), Πειραιώς (+17,2%), Εθνική (+11,8%), Τιτάν +11,2%) και Eurobank (+11,2%).

Μικρότερα κέρδη σημείωσαν οι  ΔΕΗ (+9,7%), Aegean (+8,3%), ΟΛΠ (+7,8%), Alpha Bank (+7,2%), Motor Oil (+6,4%), ΓΕΚ (+6%), Autohellas (+4,8%), Σαράντης (+4,5%), ΟΠΑΠ (+4,2%), Mytilineos (+3,5%), Jumbo (+3,5%), Lamda (+3,2%), Coca Cola (+2,7%) και ΕΛΠΕ (+1,8%).

Απώλειες υπέστησαν τον Ιανουάριο οι ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (-5,4%), ΕΥΔΑΠ (-5%) Quest (-4,5%), Ελλάκτωρ (-3,1%) και ΟΤΕ (-0,4%).

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα