Χρηστικά

Εφορία και Αστυνομία διασταυρώνουν στοιχεία στο κυνήγι φοροφυγάδων


Η ταυτοποίηση των επωνυμικών στοιχείων με αρχείο Ελληνικής Αστυνομίας θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο

Σε διασταύρωση των στοιχείων όλων των φορολογουμένων με το αρχείο που έχει η Ελληνική Αστυνομία θα προχωρήσει η ΑΑΔΕ μέχρι τον προσεχή Οκτώβριο.

Στόχος είναι «η ταυτοποίηση επωνυμικών στοιχείων με το αρχείο Ελληνικής Αστυνομίας» αναφέρεται στο νέο Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ.

Οι επιδιώξεις της ΑΑΔΕ μέσω αυτής της διαδικασίας είναι πολλές. Αρχικά, θα εντοπιστούν άτομα που έχουν λάθος προσωπικά στοιχεία στο Taxisnet, ενώ η Αστυνομία έχει διαφορετικά στοιχεία γι΄ αυτούς.

Ορισμένα από τα λάθη αυτά έγιναν εκ παραδρομής, με ευθύνη των ίδιων των υπόχρεων ή των υπαλλήλων των δημοτολογίων κ.λπ. αλλά υπάρχουν και τα σκόπιμα «λάθη» τα οποία είναι στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ ή και της Αστυνομίας, αναλόγως την έκταση που προσλαμβάνει κάθε υπόθεση.

Τι διαπιστώνεται σήμερα

Από τις περιπτώσεις που έχουν καταγράψει στελέχη της ΑΑΔΕ και άλλων δημοσίων υπηρεσιών προκύπτουν τα ακόλουθα:

  • Ο ίδιος φορολογούμενος είναι έως 8 φορές καταχωρημένος σε μητρώα, αλλά με διαφορετικούς ΑΦΜ.
  • Πολίτες βαπτισμένοι με δύο ονόματα αποκτούν δελτίο αστυνομικής ταυτότητας στο οποίο αναγράφεται από λάθος μόνο το ένα όνομα.
  • Οι αστυνομικές ταυτότητες αλλάζουν λόγω απώλειας κ.λπ., αλλά κάποιοι τις… χάνουν συχνότερα ώστε να χρησιμοποιούν τη νέα για έκδοση νέου ΑΦΜ.
  • Πολίτες εμφανίζονται ως ζωντανοί σε έναν δημόσιο φορέα και ως θανόντες σε άλλους.
  • Γυναίκες είναι καταχωρημένες και με το επώνυμο συζύγου και με το πατρικό τους.
  • Επώνυμα με διαφορετική ορθογραφία.
  • Οι διευθύνσεις κατοικίας δεν συμφωνούν με τα δηλωθέντα σε εφορία και διάφορες άλλες υπηρεσίες.

Πώς θα γίνουν οι διασταυρώσεις

Η ταυτοποίηση των στοιχείων των φορολογουμένων με τα αρχεία της ΕΛΑΣ, θα γίνει βάσει ονοματεπωνύμου, ημερομηνίας γέννησης, πατρώνυμου, μητρωνύμου κ.α ενώ θα υπάρχει συνεχής επικαιροποίηση των στοιχείων ταυτοποίησης μέσω διαδικτυακής επικοινωνίας των δύο πλατφορμών.

Αντίστοιχη ταυτοποίηση / διασταύρωση θα γίνει και με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ και με τον ΑΜΚΑ.

Απάτες

Τα έως τώρα στοιχεία που προκύπτουν από τους ελέγχους και τις διασταυρώσεις που πραγματοποιούνται εκτός από τους δεκάδες χιλιάδες διπλούς ΑΦΜ που υποκρύπτουν φοροδιαφυγή και «κομπίνες» από επιτήδειους που εμφανίζονται με διαφορετικά στοιχεία από υπηρεσία σε υπηρεσία.

Στο πλαίσιο αυτό, με ενδιαφέρον αναμένονται τα αποτελέσματα της αντιπαραβολής των στοιχείων της ΑΑΔΕ και της Αστυνομίας για τα προσωπικά στοιχεία των φορολογουμένων πολιτών, που θα γίνει τον Οκτώβριο.

Για όσους εντοπιστούν διαφορές θα κληθούν για εξηγήσεις και για διορθώσεις, αφού προηγουμένως ελεγχθούν εξονυχιστικά για περιπτώσεις απάτης.

Ακόμη, το πιο πιθανό είναι να κληθούν όλοι οι φορολογούμενοι να επικαιροποιήσουν ξανά τα στοιχεία τους, πριν από την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2024. 
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα