Χρηστικά

Διασταυρώσεις ακινήτων καταθέσεων και μετοχών στις φετινές φορολογικές δηλώσεις


Η ΑΑΔΕ ζητά αποστολή στοιχείων στο Taxisnet για τις δαπάνες και τα έσοδα των φορολογουμένων το 2022

Πυκνές διασταυρώσεις θα πραγματοποιήσει φέτος η ΑΑΔΕ σε όλα τα στοιχεία των φετινών φορολογικών δηλώσεων, που αφορούν καταθέσεις, δάνεια, πιστωτικές κάρτες, ακίνητα, μερίσματα, ασφαλιστήρια, δίδακτρα και άλλα έσοδα και δαπάνες των φορολογουμένων

Με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, ζητείται να αποσταλούν στο Taxisnet μέχρι τις μέχρι και την 28η Φεβρουαρίου στοιχεία για τις δαπάνες και τα έσοδα των φορολογουμένων, που πληρώθηκαν ή εισπράχθηκαν το 2022,

Οι φορείς που καλούνται να αποστείλουν ηλεκτρονικά στο Taxisnet τα εν λόγω στοιχεία είναι οι τράπεζες, ιδρύματα πληρωμών, τα ΕΛΤΑ, οι Εταιρείες Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών, επιχειρήσεις ιδιωτικής ασφάλισης, ιδιωτικά θεραπευτήρια, ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, εταιρείες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και ύδρευσης.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της ΑΑΔΕ, οφείλουν να αποστείλουν αναλυτικά στοιχεία για τις συναλλαγές που είχαν το 2022 με κάθε φορολογούμενο.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν

 • για την προσυμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων του 2023
 • για τις διασταυρώσεις που θα διενεργήσει η ΑΑΔΕ
 • για τον εμπλουτισμό της βάσης δεδομένων
 • για το κυνήγι του «μαύρου» χρήματος.

Στη συνέχεια, τα στοιχεία των δηλώσεων των φορολογούμενων, θα διασταυρώνονται με εκείνα που υπάρχουν ήδη στο Taxisnet και αν εντοπίζονται διαφορές, οι φορολογούμενοι θα καλούνται για εξηγήσεις.

Η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων του 2023, θα ξεκινήσει φέτος, μέσα στον Μάρτιο, σύμφωνα με τον φιλόδοξο στόχο της ΑΑΔΕ και θα ολοκληρωθεί τυπικά στις 30 Ιουνίου.

Ωστόσο με τις παρατάσεις της προθεσμίας που έχει γίνει «θεσμός» τα τελευταία χρόνια, η τελική προθεσμία θα μετατεθεί για αργότερα.

Διασταυρώσεις καταθέσεων

Με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, η ΑΑΔΕ διενεργεί αυτόματα διασταυρώσεις των στοιχείων που αναγράφονται στους κωδικούς του εντύπου Ε1 και αναλόγως των ευρημάτων καλεί τους φορολογούμενους για διευκρινίσεις και προχωρεί στην έκδοση εντολής φορολογικού ελέγχου.

Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ, βρίσκονται δεκάδες κωδικοί με την προσοχή των ελεγκτικών αρχών να επικεντρώνεται στις ακόλουθες κατηγορίες:

 1. Τα ποσά των τόκων των καταθέσεων και των repos που απέκτησε το φυσικό πρόσωπο κατά το προηγούμενο έτος και ο φόρος που παρακρατήθηκε.
 2. Στοιχεία για τους τραπεζικούς λογαριασμούς, οι οποίοι αθροιστικά εντός του έτους (2022) εμφάνισαν κινήσεις άνω των 100.000 ευρώ.
 3. Τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τις κινήσεις τους, το υπόλοιπο των οποίων το 2022 ήταν μεγαλύτερο των 200.000 ευρώ.
 4. Τα μερίσματα που καταβλήθηκαν σε φυσικά και νομικά πρόσωπα εντός του 2022, για τα οποία κοινοποιεί τα σχετικά στοιχεία η «Ελληνικά Χρηματιστήρια ΑΕ (ΕΧΑΕ).
 5. Τα χρηματικά ποσά που καταβλήθηκαν από φυσικά πρόσωπα σε πιστωτικά ιδρύματα, εταιρίες παροχής πιστώσεων και εταιρίες χρηματοδοτικής μίσθωσης (financial leasing) για τοκοχρεολυτική απόσβεση δανείων (στεγαστικών, καταναλωτικών κ.λπ.), περιλαμβανομένων και των δεδουλευμένων και καταβληθέντων τόκων, τόκων υπερημερίας κ.λπ.
 6. Τα στοιχεία των ασφαλιστικών συμβολαίων ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθένειας που συνάφθηκαν και αφορούν φυσικά πρόσωπα.
 7. Τα εισοδήματα από ακίνητα και εάν αυτά συμπίπτουν με τα εισοδήματα που δηλώνονται από τους ενοικιαστές ή υπάρχουν στις πλατφόρμες Airbnb, Booking κ.λπ.
 8. Τα στοιχεία των ατόμων που φιλοξενούνται ώστε να διαπιστωθεί εάν συμπίπτουν με τις δηλώσεις των φιλοξενούμενων ατόμων.
 9. Το κόστος των νοσηλίων σε ιδιωτικές κλινικές, με στοιχεία των γιατρών που εισέπραξαν τις αμοιβές.
 10. Το κόστος των διδάκτρων στα ιδιωτικά σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, με εξαίρεση τα εσπερινά γυμνάσια και λύκεια, καθώς και τα ειδικά σχολεία ατόμων με ειδικές ανάγκες, τα οποία υποβάλλουν στοιχεία καταβληθέντων διδάκτρων και πληρωμών για πρόσθετες παροχές
 11. Το κόστος της σταθερής και της κινητής τηλεφωνίας.
 12. Το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος.
 13. Το κόστος της ύδρευσης, για τους πελάτες που η ετήσια κατανάλωση νερού υπερβαίνει το ποσό των 1.000 ευρώ (με στόχο να εντοπίζουν όσους έχουν αδήλωτες πισίνες).
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα