Τουρισμός

Διακοπές στη μετά κορονοϊό εποχή: Τα κριτήρια των ελλήνων παραθεριστών


Με βάση τα στοιχεία έρευνας του Εργαστηρίου Μάρκετινγκ MARLAB του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, που δημοσιεύει το ΒΗΜΑ, σχετικά με την πρόθεση των Ελλήνων να κάνουν εφέτος καλοκαιρινές διακοπές, το 47% απάντησε θετικά, παρά την πανδημία, τα περιοριστικά μέτρα και τις αλλαγές που έχει φέρει η καραντίνα.

Οι περισσότεροι από εκείνους που θα ταξιδέψουν (σε ποσοστό 65%) επιλέγουν για τις διακοπές τους τον Αύγουστο, ενώ το 50% δήλωσε ότι θα ξοδέψει το ίδιο χρηματικό ποσό με πέρυσι.

Στόχος της έρευνας ήταν κατά πόσο οι Ελληνες θα κάνουν εφέτος διακοπές, υπό ποιες συνθήκες, αλλά και πώς θα διαμορφωθεί η τουριστική τους συμπεριφορά λόγω της Covid-19.

Το 43% από εκείνους που θα ταξιδέψουν για καλοκαιρινές διακοπές δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να κατευθυνθούν στον τόπο καταγωγής τους και σε σπίτια συγγενών και φίλων, από τις 15 Ιουλίου μέχρι και το τέλος Αυγούστου, δεδομένου ότι τα σχολεία εφέτος θα ανοίξουν νωρίτερα από πέρυσι. Συγκεκριμένα, το 46% δηλώνει ότι θα μείνει σε ξενοδοχείο, το 14% σε σπίτι φίλων, το 29% στο εξοχικό ή πατρικό και το 19% σε ακίνητο τύπου Airbnb.

Σύμφωνα με τους ταξιδιωτικούς πράκτορες και τα γραφεία που ειδικεύονται στις μισθώσεις εξοχικών κατοικιών και επικαλείται το ΒΗΜΑ, το «ελληνικό στοιχείο», όπως δείχνουν και οι κρατήσεις, θα λείψει εφέτος από τους δημοφιλείς νησιωτικούς τουριστικούς προορισμούς, καθώς σχεδιάζει να κινηθεί οδικώς κυρίως σε παραθαλάσσιες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας ή σε μισθωμένες εξοχικές κατοικίες.

Σε πρώτη ζήτηση παραμένουν προορισμοί που είναι προσπελάσιμοι απευθείας με το αυτοκίνητο (ανάμεσά τους και νησιά όπως η Λευκάδα και η Εύβοια), καθώς και παραλιακά θέρετρα της Πελοποννήσου (σε Μεσσηνία, Ηλεία, Αχαΐα, Αργολίδα, Κορινθία), της Ηπείρου (Πρέβεζα, Θεσπρωτία), της Αιτωλοακαρνανίας, της Στερεάς Ελλάδας, της Μαγνησίας και του Πηλίου, της Πιερίας, της Χαλκιδικής και της Καβάλας. Δεύτερη επιλογή για τις ελληνικές οικογένειες είναι τα «ασφαλή» νησιά, όμως η μετακίνηση προς αυτά απαιτεί ακτοπλοϊκά εισιτήρια, που οι τιμές τους δεν έχουν ακόμα «κατέβει», ενώ στο ταξίδι με το πλοίο απαιτούνται και ιδιαίτερες προφυλάξεις για τον κορωνοϊό (μάσκες, αποστάσεις, υπεύθυνες δηλώσεις κ.λπ.).

«Στην προ Covid-19 εποχή, νησιά χωρίς επαρκές υγειονομικό δίκτυο, όπως π.χ. η Κίμωλος, η Νίσυρος, η Φολέγανδρος, οι Μικρές Κυκλάδες και η Αμοργός, ήταν από τα πιο δημοφιλή για τους πελάτες μας» λέει ο κ. Χρήστος Αλιφραγκής που εργάζεται σε τουριστικό γραφείο στο κέντρο της Αθήνας. Εφέτος αυτό έχει αλλάξει. «Οι νοσοκομειακές υποδομές, η αεροπορική σύνδεση, όπως και το εάν ένα μέρος συνδέεται με συχνά δρομολόγια ή όχι είναι οι παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο στην επιλογή προορισμού για πολλούς παραθεριστές» προσθέτει ο ίδιος.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις