Ελλάδα

ΔΕΘ στο κέντρο της πόλης -αλλά χωρίς πολιτικούς και πορείες- θέλουν οι Θεσσαλονικείς


Την παραμονή της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) στο κέντρο της πόλης επιθυμούν οι περισσότεροι Θεσσαλονικείς (57,4%), αλλά χωρίς πολιτικές ομιλίες και παρουσίες (το 40%) και χωρίς οργανωμένες πορείες και συγκεντρώσεις (το 17,4%).

Παράλληλα, οι Θεσσαλονικείς κρίνουν θετικά την εμπειρία τους από την επίσκεψη στη φετινή 83η διοργάνωση με τιμώμενη χώρα τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ τίθενται υπέρ της πρωτοβουλίας "Smoke Free", που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά φέτος σε συνεργασία με την εταιρεία "Παπαστράτος", για μια ΔΕΘ χωρίς καπνό.

Τα παραπάνω προκύπτουν από έρευνα της ierax analytix σε δείγμα 672 ατόμων ηλικίας 18 έως 60 ετών, στο διάστημα 16-19 Σεπτεμβρίου

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την έρευνα, το 49% των ερωτηθέντων επισκέφτηκε τη φετινή ΔΕΘ ως ιδιώτης, ενώ το 11,1% ως επαγγελματίας, εκθέτης ή υπάλληλος, ενώ το υπόλοιπο 40% δεν πέρασε φέτος τις πύλες της.

Περίπου τρεις στους τέσσερις που την επισκέφτηκαν έστω μια φορά κρίνουν θετικά την εμπειρία τους (60,8% θετικά και 13,3% πολύ θετικά), με τους νέους κάτω των 29 ετών να έχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά αποδοχής.

Το 85% των ερωτώμενων συμφωνούν με την πρωτοβουλία για μια "Smoke Free" έκθεση και σημαντικό ποσοστό κρίνει θετικά το γεγονός πως τιμώμενη χώρα φέτος ήταν οι ΗΠΑ (23,3% πολύ θετικά, 36,3% θετικά, 27,3% αδιάφορα, 7% αρνητικά και 4,5% πολύ αρνητικά, ενώ μεταξύ όσων δηλώνουν ότι τοποθετούνται αριστερά πολιτικά, η αρνητική άποψη είναι 25%).

Οι μισοί ερωτώμενοι (52,7%) θέλουν να καταργηθούν οι πολιτικές ομιλίες κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ "καθώς δεν προσφέρουν κάτι στη ΔΕΘ παρά εκνευρισμό και επεισόδια", ενώ ποσοστό 24,6% επιθυμεί να γίνονται εκτός ΔΕΘ. '

Όσο αφορά τον τόπο φιλοξενίας της ΔΕΘ, μόνο το 29% θέλει αυτή να φύγει εκτός πολεοδομικού συγκροτήματος. Το 40% "ψηφίζει" υπέρ του να μείνει στο κέντρο η ΔΕΘ, αλλά χωρίς πολιτικές ομιλίες και το 17,4% τη θέλουν επίσης στην "καρδιά" της πόλης, αλλά χωρίς πολιτικές συγκεντρώσεις και πορείες.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo AE, Κυριάκος Ποζρικίδης, επισήμανε ότι ενώ συμφωνεί με το να μη γίνονται συγκεντρώσεις κατά τις ημέρες της ΔΕΘ (καθώς, όπως επισημαίνει, μπορούν να γίνονται οποιαδήποτε άλλη στιγμή μέσα στον χρόνο), ωστόσο διαφωνεί με την κατάργηση των πολιτικών ομιλιών, καθώς τις θεωρεί κληρονομιά και προίκα τόσο της ΔΕΘ, όσο και της Θεσσαλονίκης.

«Από το 1928 έχουμε πολιτικούς στη ΔΕΘ, αλλά μόνο τα τελευταία χρόνια έχουμε συγκεντρώσεις και επεισόδια. Αν δεν ερχόταν φέτος ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, δεν θα είχε έρθει φέτος στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπερ Ρος, αν δεν υπήρχε η έλευση των πολιτικών αρχηγών, το 1974 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δεν θα είχε διασχίσει όλη τη Θεσσαλονίκη για να φτάσει μέχρι το Παλέ ντε Σπορ, ανάμεσα σε 300.000 συγκεντρωμένους. Αν θέλουμε εκτός από ένα επιχειρηματικό και εμπορικό γεγονός, η ΔΕΘ να είναι και ένα μικρό Νταβός, η παρουσία των πολιτικών είναι απαραίτητη» εξηγεί ο κ.Ποζρικίδης.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα