Νέο Επιχειρείν

ΔΕΘ 2018: Start up? Δείξε εξωστρέφεια και ... μην "παντρεύεσαι" την ιδέα σου


Η δυναμική σκηνή καινοτόμων επιχειρήσεων στη Θεσσαλονίκη, που εξελίσσεται σε Οικοσύστημα Καινοτομίας, οι δράσεις και τα επόμενα βήματά του βρέθηκαν στο επίκεντρο εκδήλωσης - συζήτησης στο θεματικό περίπτερο των start ups «Digital Greece» (Ψηφιακή Ελλάδα) στην 83η ΔΕΘ.

Στην εκδήλωση του "OK! Thess", της πρωτοβουλίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, στην οποία συμπράττουν φορείς και πανεπιστημιακά ιδρύματα που θέλουν να συμβάλουν στην ανάπτυξη της καινοτομίας, συζητήθηκαν τα μέχρι τώρα αποτελέσματα και ζητήματα πρωταρχικής σημασίας που θα βοηθήσουν ώστε να προχωρήσουν μπροστά το οικοσύστημα και η οικονομία της πόλης.

Τo OK!Thess προσφέρει χώρο υποδομής και συμβουλευτική υποστήριξη σε ομάδες που συλλαμβάνουν μια καινοτόμα επιχειρηματική ιδέα και θέλουν να τη δοκιμάσουν για να διαπιστώσουν αν μπορεί να προχωρήσει. Είναι μια "προ-θερμοκοιτίδα" που επιδιώκει να τροφοδοτεί με ιδέες που ωριμάζουν τις άλλες βαθμίδες στήριξης, όπως οι θερμοκοιτίδες και δικτυώνει καινοτόμες ομάδες, βιομηχανία, πανεπιστήμια και επενδυτές.

"Είναι νέος θεσμός - δεν έχει ακόμη κλείσει δύο χρόνια ζωής. Δίνει όμως την εντύπωση σε πάρα πολύ κόσμο ότι υπάρχει πολύ καιρό. Ξεκινήσαμε τρέχοντας και δεν σταματήσαμε να τρέχουμε, επειδή υπήρχε μία πολύ έντονη ανάγκη για το οικοσύστημα" τόνισε ο επικεφαλής του ΟΚ! Thess, εντεταλμένος σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης, Σίμον Μπενσασόν.

"Μην παντρεύεσαι την ιδέα σου"

Το OK!Thess βοηθάει επίσης στην εγκατάλειψη μιας ιδέας το συντομότερο δυνατόν, όταν δεν λειτουργεί.

«Σε επίπεδο μιας startup δεν πρέπει κανείς να ερωτευτεί και να παντρευτεί την ιδέα του. Αν δεν δουλεύει η ιδέα σου την αλλάζεις» τόνισε ο κ. Μπενσασόν, ο οποίος σημείωσε, μεταξύ άλλων ότι νεοφυείς επιχειρήσεις πρέπει να έχουν διεθνή στόχο, όχι μόνο την αγορά της Θεσσαλονίκης, που είναι τοπική αγορά της Αθήνας και τόνισε την ανάγκη ενεργούς διαμεσολάβησης ανάμεσα σε ερευνητές, start ups, με τις ώριμες εταιρείες.

   Στην εκδήλωση με θέμα «Το Οικοσύστημα Καινοτομίας της Θεσσαλονίκης: Αποτελέσματα, Συνέργειες και Επόμενα Βήματα» ο Σπύρος Αρσένης, συντονιστής του NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας, του προγράμματος ενίσχυσης καινοτόμων επιχειρήσεων με δράσεις χρηματοδότησης, εκπαίδευσης και mentoring που συμμετέχει στο ΟΚ!Thess, αναφέρθηκε στις συναντήσεις των φορέων και των ομάδων του οικοσυστήματος καινοτομίας, όπως τα Οpen Coffees Thessaloniki και τα σεμινάριa «Match and Develop a Startup @ Thessaloniki».

"Ο στόχος μας για φέτος είναι περισσότερες ώριμες εταιρείες, περισσότερες ώριμες ερευνητικές ομάδες και περισσότερες μεγάλες επιχειρήσεις να συμμετάσχουν στις συναντήσεις και να μπορέσουμε να γιορτάσουμε τις πρώτες συνεργασίες" τόνισε, προσθέτοντας ότι το Open Coffee Thessaloniki, όπου θα παρουσιαστούν εταιρείες που νίκησαν στον Διαγωνισμό Καινοτομίας και Τεχνολογίας του NBG Business Seeds, θα πραγματοποιηθεί την 1η Οκτωβρίου.

Πέντε spinoff στο ΑΠΘ

Η Σοφία Τσακίρη, συντονίστρια του Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας του ΑΠΘ που έχει αποστολή τη διασύνδεση των ερευνητών με την αγορά, την εξωστρέφεια και την επιχειρηματικότητα μέσα στο πανεπιστήμιο τόνισε ότι στα έξι χρόνια λειτουργίας του υπάρχουν τα πρώτα αποτελέσματα. Υπάρχουν ήδη πέντε spinoff επιχειρήσεις - νέες επιχειρήσεις που έχουν ως αντικείμενο την εκμετάλλευση της γνώσης που παράγεται σε ερευνητικά εργαστήρια και σύντομα θα υπάρξει ακόμη μία, ανέφερε.

«Έχουμε να ανταγωνιστούμε ένα παγκόσμιο περιβάλλον, το οποίο πηγαίνει με γοργούς ρυθμούς και εμείς είμαστε ακόμη πίσω. Μεγάλη αναγκαιότητα είναι το μάθημα της επιχειρηματικότητας να εισαχθεί στα πανεπιστήμια» σημείωσε. Τόνισε ακόμη την ανάγκη ανάπτυξης της εφαρμοσμένης έρευνας και διασύνδεσης του πανεπιστημίου και των κρατικών φορέων με την αγορά αναφέροντας ως παράδειγμα το πρόγραμμα «Ερευνώ-Δημιουργώ - Καινοτομώ».

«Χρειαζόμαστε τέτοια προγράμματα, επειδή δεν ξέρει η αγορά τις δυνατότητες του Πανεπιστημίου» υπογράμμισε.

Στη συζήτηση, την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος Κώστας Τσαούσης, συμμετείχαν εκπρόσωποι εταιριών startup και spinoff, που στηρίζονται από το Οικοσύστημα Καινοτομίας και συμμετέχουν στην 83η ΔΕΘ, ο Γιώργος Θρασκιάς από την Bubbllz, o Αλέξανδρος Τσουκνίδας από την PLiN Nanotechnology και ο Θεοδόσης Σαπουνίδης επικεφαλής της ομάδας Robotiles.

Tα ιδρυτικά μέλη του OK!Thess είναι ο δήμος Θεσσαλονίκης, η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, το Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό και Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλαδος (ΣΒΒΕ) και ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ). Αργότερα μέλη έγιναν το Κέντρο Επιχειρηματικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ) και ο Σύλλογος Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ).

H ΟΚ! Thess συμμετέχει για πρώτη φορά στη ΔΕΘ, στο θεματικό πάρκο Digital Greece, πρωτοβουλία του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνίων & Ενημέρωσης και της ΔΕΘ- Helexpo του οποίου την επιμέλεια, διοργάνωση και συντονισμό έχουν αναλάβει οι Industry Disruptors -Game Changers.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα