Αγορές

Δείγμα γραφής θετικό στο ΧΑ - Συνεχίσθηκε η ανάκαμψη


Πηγαίνοντας κόντρα στην τάση των διεθνών αγορών, το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει σε τροχιά ανάκαμψης και συνεχίζει να δίνει "υποσχέσεις" περαιτέρω βελτίωσης  των αποτιμήσεων σε βραχυχρόνιο ορίζοντα.

Στα υψηλά ημέρας τερμάτισαν σήμερα οι βασικοί δείκτες του ΧΑ, την ώρα που οι ευρωπαϊκές αγορές έπαιρναν  καθοδική κατεύθυνση και η Wall Street "τσαλαβουτούσε στα ρηχά" γυρίζοντας σε αρνητικό πρόσημο.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες  και αναλυτές επισημαίνουν ότι η διήμερη μικρή ανάκαμψη είναι το θετικό αποτέλεσμα ενός τεστ αντοχών και δυναμικής  στο οποίο υποβάλλεται τις τελευταίες μέρες το ελληνικό χρηματιστήριο, εν μέσω ανησυχιών για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά  και προβληματισμού για τις προοπτικές της οικονομίας και των επιχειρήσεων σε συνθήκες παρατεινόμενης πανδημίας.

 Θετική ένδειξη το γεγονός ότι η σημερινή άνοδος συνετελέσθη με σταδιακή αύξηση του όγκου συναλλαγών και του τζίρου, μετά από ένα τρίωρο συναλλακτικής άπνοιας στο πρώτο ήμισυ της συνεδρίασης, κατά το οποίο οι δείκτες βυθίστηκαν στο κόκκινο..

Μετοχές και δείκτες

Ενθαρρυντική ένδειξη και το γεγονός ότι στη διάρκεια του τελευταίου τριημέρου δοκιμάσθηκε με επιτυχία η αντοχή βραχυχρόνιων στηρίξεων και οι βασικοί δείκτες επανήλθαν στη ζώνη παρατεταμένης συσσώρευσης.

Την πρώτη ώρα της σημερινής συνεδρίασης οι δείκτες κινήθηκαν σε καθοδική κατεύθυνση, καταγράφοντας χαμηλά ημέρας. Εν συνεχεία ανέκαμψαν σταδιακά, κερδίζοντας  συνεχώς έδαφος.

Ο Γενικός Δείκτης έπεσε αρχικά μέχρι τις 630,61 μονάδες (-0,18%), γύρισε ανοδικά μέχρι τις 638,09 (+1,01%) και τερμάτισε στις 637,95 σημειώνοντας άνοδο 0,98%.

Ανοδο 1,13% σημείωσε ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, κλείνοντας στις 1.529,06 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 1,02%, ενώ την πρώτη ώρα της συνεδρίασης πήγε -0,60%. Πρώτη σε απόδοση η Πειραιώς με +2,6%. Eurobank και Εθνική +1,3%, Attica Bank +1%, οριακά στο κόκκινο η Alpha (-0,2%).

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips εντυπωσίασαν ο Μυτιληναίος (+6.2%), που ανακοίνωσε χθες αποτελέσματα εξαμήνου και η ΔΕΗ (+4,7%). Ακολούθησαν ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Jumbo  +3%, Βιοχάλκο +2,2%, Ελλάκτωρ +1,6% ανακάμπτοντας  Lamda και ΟΤΕ +1,5%, ΟΠΑΠ και ΑΔΜΗΕ +1,4%.

  Στο κόκκινο με τις μεγαλύτερες απώλειες ΕΥΔΑΠ -3,1%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή -2,7%, Motor Oil -1,7%, Coca-Cola  και Aegean -0,9% Τιτάν -0,7%.

Στα mid caps επικεφαλής της κούρσας η MIG (+3,1%)  και η Ευρωπαϊκή Πίστη (+2,8%).

Διαβάστε επίσης