Τράπεζες

Deal Alpha Bank με DK για κόκκινα δάνεια 10,8 δισ.


Αποφασιστικό βήμα για τη δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της και την εξυγίανση του ισολογισμού της πραγματοποιεί η Alpha Bank, συνάπτοντας δεσμευτική συμφωνία με την Davidson Kemper (DK) για την πώληση της εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων Cepal και μέρους των τίτλων ενδιάμεσης και χαμηλής διαβάθμισης της τιτλοποίησης Galaxy. 

Στη συμφωνία που υπεγράφη προβλέπεται ότι η Davidson Kemper θα αγοράσει το 80% της Cepal καθώς και το 51% των ομολογιών ενδιάμεσης (mezzanine notes) και χαμηλής (junior notes) διαβάθμισης της τιτλοποίησης Galaxy. Το τίμημα για τις δύο συναλλαγές είναι της τάξεως των 290 με 300 εκατ. ευρώ.
Η τράπεζα θα  κρατήσει το 20% των μετοχών της Cepal, το σύνολο των τίτλων υψηλής διαβάθμισης (senior notes) και το 5% των  mezzanine και junior notes. Το 44% των τίτλων μέσης και χαμηλής διαβάθμισης θα διανεμηθεί δωρεάν στους μετόχους της.

Με τις κινήσεις αυτές η Alpha Bank
- Θα απαλλαγεί από κόκκινα δάνεια μικτής λογιστικής αξίας 10,8 δισ. ευρώ, που τιτλοποιήθηκαν με την κωδική ονομασία Galaxy.
- Θα μειώσει τον δείκτης δανείων σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών (NPL ratio) από 29% σε 13% του δανειακού χαρτοφυλακίου της
- Θα μειώσει επίσης τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από 43% σε 24%.
-  Θα βελτιώσει τον Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας κατά 280 μονάδες βάσης

 Οι όροι της συμφωνίας

Η τράπεζα θα καταρτίσει με τη CEPAL πολυετή σύμβαση για την αποκλειστική διαχείριση του συνόλου των εν Ελλάδι NPEs συνολικού ποσού 8,9 δισ., καθώς και των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που θα προκύψουν στο μέλλον.

Η σύμβαση διαχείρισης έχει διάρκεια 13 έτη, με δικαίωμα παράτασης. Επιπλέον, η CEPAL θα διαχειρίζεται κατ' εντολή της Davidson Kempner τα τιτλοποιηθέντα δάνεια του project Galaxy, μικτής λογιστικής αξίας 10,8 δισ. ευρώ καθώς και χαρτοφυλάκια τρίτων επενδυτών, ύψους 4,62 δισ. ευρώ.

Με βάση τη συμφωνία, η Cepal αποτιμάται σε 267 εκατ. ευρώ και το τίμημα για το 80% που παραχωρεί η τράπεζα ανέρχεται σε 213,6 εκατ. ευρώ. Το τίμημα αυτό μπορεί να προσαυξηθεί κατά 68 εκατ. ευρώ εφόσον επιτευχθούν προκαθορισμένοι στόχοι.

Η Αlpha Bank, ως επικεφαλής κοινοπρακτικού σχήματος, έχει συμφωνήσει με την Davidson Kempner τους βασικούς όρους για τη χορήγηση μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης έως 120 εκατ. ευρώ, η εκταμίευση της οποίας εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια της Davidson Kempner.

Επικεφαλής της Cepal παραμένουν οι Αρτέμης Θεοδωρίδης στη θέση του Εκτελεστικού Προέδρου και ο Θεόδωρος Αθανασόπουλος ως Διευθλυνων Σύμβουλος.

Ψάλτης: Ορόσημο για την Alpha Bank

Ο CEO της Αlpha Bank Βασίλης Ψάλτης δήλωσε:

«Πρόκειται για μία συμφωνία-ορόσημο για την τράπεζά μας, η οποία προχωρά με αποφασιστικά βήματα προς την οριστική αντιμετώπιση της κληρονομιάς των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της μακροχρόνιας ύφεσης στη Ελλάδα.

Παρά τις πρωτοφανείς συνθήκες που αντιμετωπίσαμε λόγω της πανδημίας, καταφέραμε να ολοκληρώσουμε αυτήν την ιδιαίτερα σύνθετη συναλλαγή, μέσα σε μόλις οκτώ μήνες από την εκκίνηση της διαγωνιστικής διαδικασίας, προσελκύοντας το ενδιαφέρον σημαντικών διεθνών επενδυτών και εντός του κεφαλαιακού πλαισίου που είχαμε θέσει εξ αρχής.

Η Αlpha Bank προχωρά, πλέον, με απόλυτη προσήλωση στην υλοποίηση του τελευταίου μέρους της στρατηγικής της για την πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού της και, παράλληλα, επιταχύνει την εφαρμογή του Σχεδίου Μετασχηματισμού της, βάζοντας ισχυρές βάσεις για κερδοφόρο ανάπτυξη».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης