Τράπεζες

BNP Paribas: Υποχώρησαν τα κέρδη το δ' τρίμηνο


Η BNP Paribas, ανακοίνωσε καθαρά κέρδη το τέταρτο τρίμηνο χαμηλότερα από το προηγούμενο έτος λόγω της αύξησης του κόστους κινδύνου, που αντανακλά τις προβλέψεις για επισφαλή δάνεια, και τα υψηλότερα λειτουργικά έξοδα.

Συγκεκριμένα τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν κατά 6,7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, στα 2,15 δισ. ευρώ

Οπως μεταδίδει το Reuters, η τράπεζα, ωστόσο, αύξησε τους στόχους της για το 2025 και ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους 5 δισ. ευρώ το 2023.

Η μείωση προήλθε κυρίως από το άλμα κατά 52% σε σχέση με το προηγούμενο έτος στο κόστος του κινδύνου, στα 773 εκατομμύρια ευρώ.

Στο σύνολο του έτους τα κέρδη ανήλθαν στα 10,2 δισ. ευρώ. Ωστόσο, τα κέρδη υπολείπονται των εκτιμήσεων αφού οι αναλυτές ανέμεναν 2,36 δισ. ευρώ στο δ' τρίμηνο και 10,9 δισ. ευρώ στο έτος, σύμφωνα με τη Refinitiv.

Σύμφωνα με τα οικονομικά μεγέθη που ανακοινώθηκαν, τα ετήσια έσοδα της γαλλικής τράπεζας αυξήθηκαν στα 50,4 δισ. ευρώ έναντι 46,2 δισ. ευρώ πριν από ένα χρόνο, ενώ αυξήθηκαν και τα λειτουργικά έξοδα κατά 8,3% σε σύγκριση με το 2021 που ανέρχονταν στα 33,7 δισ.

Ο όμιλος επικαλέστηκε το τρέχον πλαίσιο του υψηλότερου πληθωρισμού και των αυξανόμενων επιτοκίων για να εξηγήσει την αύξηση των προβλέψεων για ορισμένα από τα λιγότερο επικίνδυνα δάνειά του το 2022.

Η BNP Paribas είπε, ωστόσο, ότι το κόστος κινδύνου της ήταν χαμηλό, προσθέτοντας ότι ο δείκτης βασικών ίδιων κεφαλαίων κατηγορίας 1 (Tier 1) - ένα μέτρο της ικανότητας μιας τράπεζας να αντέχει σε κραδασμούς - διαμορφώθηκε στο 12,3% στα τέλη Δεκεμβρίου.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα