Τράπεζες

Ανοίγουν τις στρόφιγγες οι τράπεζες – Τι θα δώσουν το 2023


Αύξηση σχεδόν 20% στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων σχεδιάζουν οι τράπεζες με ισχυρή ώθηση από το Ταμείο Ανάκαμψης

Δυναμική αύξηση των δανείων προς τις επιχειρήσεις σχεδιάζουν για το 2023 οι ελληνικές τράπεζες, που επιδιώκουν να «χτίσουν» υγιή χαρτοφυλάκια δανείων, με σχετικά υψηλά περιθώρια επιτοκίου, αξιοποιώντας και τα δισεκατομμύρια φθηνών δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ενδεικτική των προθέσεων των τραπεζιτών για «άνοιγμα της στρόφιγγας» είναι η πρόσφατη παρουσίαση που έγινε από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστο Μεγάλου, προς τους οικονομικούς αναλυτές, η πρώτη φέτος από ελληνική τράπεζα με εστίαση στις προοπτικές για το 2023.

Ο κ. Μεγάλου προέβλεψε καθαρή πιστωτική επέκταση φέτος της τάξεως των 1,7 δισ. ευρώ, έναντι των περίπου 1,3 δισ. που καταγράφηκαν το 2022. Πρόκειται για μια αύξηση κατά 30%, με τον επικεφαλής της Πειραιώς να τονίζει ότι η αισιοδοξία του για την πιστωτική επέκταση εδράζεται στην εκτίμηση ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό – έκπληξη, σχεδόν 3%.

Η διοίκηση της Πειραιώς προβλέπει ότι ο τουρισμός θα παραμείνει ισχυρός, όπως και οι άμεσες ξένες επενδύσεις, η απασχόληση θα συνεχίσει την ανοδική πορεία, ενώ το Ταμείο Ανάκαμψης θα αποτελέσει καταλύτη για την οικονομία. Επίσης, εκτίμησε ότι υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για την υποστήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών, ενώ η οικονομία θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα μέσα στο 2023.

Στην ίδια κατεύθυνση της χορήγησης…. άφθονων δανείων προς τις επιχειρήσεις -με συνέχιση της στασιμότητας στα δάνεια των νοικοκυριών- αναμένεται να κινηθούν όλες οι τράπεζες, επιδιώκοντας να επωφεληθούν από την αναμενόμενη αύξηση της επενδυτικής κινητικότητας, με καταλύτη το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, οι καθαρές ροές δανείων προς τις επιχειρήσεις του μη χρηματοπιστωτικού τομέα αναμένεται φέτος να ξεπεράσουν τα 8 δισ. ευρώ, έναντι των 6,8 δισ. ευρώ που καταγράφηκαν το 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Αυτό σημαίνει ότι ο ετήσιος ρυθμός της πιστωτικής επέκτασης προς τις επιχειρήσεις που ήδη είχε ανεβεί στο 11,8% στο τέλος του 2022 θα επιταχυνθεί περίπου στο 17% στο τέλος του τρέχοντος έτους.

Ο νέος παράγοντας που θα κάνει τη διαφορά το 2023 στην πιστοδοτική πολιτική των τραπεζών και θα τους επιτρέψει, μετά τη σημαντική αύξηση χορηγήσεων το 2022, να διατηρήσουν ένα πολύ υψηλό ρυθμό πιστωτικής επέκτασης φέτος είναι τα φθηνά δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Όπως σημείωνε πρόσφατα το ΙΟΒΕ, στην τριμηνιαία έκθεσή του, «οι εισροές από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και η σχετική μόχλευση ιδιωτικών επενδύσεων εκτιμάται πως θα διατηρήσουν ενισχυμένη την πιστωτική επέκταση προς τις επιχειρήσεις το 2023»:

  • Οι τράπεζες ξεκίνησαν να συγχρηματοδοτούν το δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης, συνολικού ύψους €12,7 δισεκ. για την Ελλάδα έως το 2026.
  • Σύμφωνα με στοιχεία της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης (ΕΥΣΤΑ) του Υπουργείου Οικονομικών, η υλοποίηση του δανειακού σκέλους επιταχύνθηκε στο δεύτερο εξάμηνο του 2022, καθώς ενώ έως τον Ιούλιο του 2022 είχαν υποβληθεί αιτήσεις και εγκριθεί σχετικά δάνεια αξίας μόλις €1,2 δισεκ. και €0,1 δισεκ. αντίστοιχα, έως και τον Οκτώβριο του 2022 οι ίδιες αξίες είχαν ξεπεράσει τα €3,8 και €0,8 δισεκ. αντίστοιχα.
  • Επιπλέον, η Ελλάδα υπήρξε η 3η σε σειρά Ευρωπαϊκή χώρα που εκπλήρωσε τα ορόσημα της πρώτης δόσης και έλαβε το ποσό συνολικού ύψους €3,6 δισεκ τον Απρίλιο του 2022, και 5η σε σειρά Ευρωπαϊκή χώρα που αιτήθηκε την δεύτερη, ισόποση δόση, τον Σεπτέμβριο του 2022, η οποία και έλαβε θετική γνωμοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα τέλη Νοεμβρίου.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις