Πολιτική

Bloomberg: Οι αγορές προεξοφλούν νέα παρέμβαση ΕΚΤ τον Μάρτιο


Δεδομένη είναι κατά τους αναλυτές μια νέα παρέμβαση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής στις 10 Μαρτίου. Οι αγορές αναμένουν περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, με μείωση του επιτοκίου καταθέσεων της κατά 0,1 της ποσοστιαίας μονάδας (στο -0,4% από -0,3%).

Οι οικονομολόγοι προεξοφλούν αυτήν την κίνηση από την ευρωτράπεζα, κρίνοντας από τον ρυθμό, με τον οποίο οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης υποχωρούν σε νέα χαμηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα, η αξία των ομολόγων με αποδόσεις χαμηλότερες από το -0,3% αυξήθηκαν περισσότερο από ένα τρίτο, σε τουλάχιστον 1,22 τρις. δολάρια, από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 21 Ιανουαρίου, όταν ο Ντράγκι έστειλε το μήνυμα ότι μπορεί να υπάρξουν νέα μέτρα χαλάρωσης.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του προγράμματός της ποσοτικής χαλάρωσης, η ΕΚΤ αγοράζει μόνο ομόλογα με αποδόσεις ίδιες ή υψηλότερες από το επιτόκιο καταθέσεων της και επομένως τα ομόλογα με αποδόσεις κάτω του -0,3% μπορούν να γίνουν επιλέξιμα για αγορά από την κεντρική τράπεζα, μόνο αν μειωθεί το επιτόκιο καταθέσεων. Ο Ντράγκι δήλωσε χθες στο Ευρωκοινοβούλιο ότι οι χαμηλότερες τιμές πετρελαίου και η αναταραχή στις αγορές πιθανόν να ωθήσουν την ΕΚΤ να λάβει μέτρα για την αύξηση του πληθωρισμού και την τόνωση της οικονομίας.

Μήνυμα σταθερότητας και αποφασιστικότητας από τον Ντράγκι

Να σημειωθεί ότι ο Μάριο Ντράγκι έστειλε μήνυμα σταθερότητας και αποφασιστικότητας στους επενδυτές, διαμηνύοντας ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να δράσει παρά τις πιέσεις που δέχεται από την γερμανική πλευρά.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με τον τραπεζικό κλάδο, ο Μάριο Ντράγκι τόνισε ότι «εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν κίνδυνοι για τη σταθεροποίηση των τιμών, σας διαβεβαιώνω ότι δεν θα διστάσουμε να δράσουμε», σχολιάζοντας την πρόσφατη χρηματοπιστωτική αναταραχή.

Αναγνώρισε ότι ορισμένες τράπεζες είναι εκτεθειμένες σε υψηλού κινδύνου στοιχεία. «Η πρόσφατη πτώση των μετοχών αντανακλά την ανάγκη αναπροσαρμογής του επιχειρησιακού μοντέλου των τραπεζών» συμπλήρωσε. Ξεκαθάρισε ωστόσο, ότι ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από ό,τι βρισκόταν το 2012, γεγονός που οφείλεται στη σημαντική ενίσχυση της κεφαλαιακής του θέσης.

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις