Πολιτική

Αυστηρή κριτική στην Βουλή από τον ΥΠΟΙΚ Χάρη Γεωργιάδη


Αυστηρή κριτική άσκησε στην απελθούσα σύνθεση της βουλής ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης αφήνοντας αιχμές ότι ενήργησε κατά το δοκούν στην τελευταία συνεδρίαση της Ολομέλειας.

Επέκρινε το απελθόν νομοθετικό Σώμα ότι έκανε παρέμβαση στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα αλλά και στον τρόπο λειτουργίας μίας ιδιωτικής επιχείρησης.

Επεσήμανε ότι σημαντικά νομοσχέδια τα οποία αφορούν στη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του κρατικού μισθολογίου και της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων δεν εξετάστηκαν από τη νομοθετική εξουσία, όπως επίσης και τα νομοσχέδια που αφορούν στον εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα.

«Δεν αρκεί μόνο να είμαστε υπεύθυνοι μόνο σε κάποια ζητήματα, αλλά σε άλλα επειδή κρίνονται πιο δύσκολα ή επειδή θεωρούν ότι πλησιάζουν εκλογές τα αφήνουν στο περιθώριο», παρατήρησε ο υπουργός οικονομικών.

«Ο τόπος μας», υπέδειξε, «χρειάζεται αξιόπιστες πολιτικές και σοβαρές συμπεριφορές σε όλα τα μεγάλα ζητήματα που τον απασχολούν». Σημείωσε ότι η βουλή πράττοντας πολύ καλά, ενέκρινε μέσα σε 24 ώρες το νομοσχέδιο για τους εκτάκτους διότι αφορούσε, όπως είπε, ένα σωστό αίτημα των συντεχνιών.

Διερωτήθηκε, ωστόσο, γιατί η βουλή σε άλλα εξίσου και σε μερικές περιπτώσεις πολύ πιο σοβαρά νομοσχέδια τα οποία θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών σε βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα δεν ολοκληρώθηκε η συζήτηση τους, όπως αυτά της μεταρρύθμισης και του κρατικού μισθολογίου.

Όπως αναφέρει το Stockwatch, ειδικά για το νομοσχέδιο που αφορά στο κρατικό μισθολόγιο ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι αυτό ήταν ενώπιον της βουλής από τον περασμένο Αύγουστο. Αναφέρθηκε και στο νομοσχέδιο που διευρύνει την κινητικότητα σε όλο το δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να αξιοποιείται το υφιστάμενο προσωπικό εκεί που υπάρχουν ανάγκες για να μην είναι η πρόσληψη προσωπικού η μόνη επιλογή.

Επέκρινε ακόμη το απελθών νομοθετικό Σώμα και για την «παρέμβαση» του, όπως τη χαρακτήρισε, σε ζητήματα που δεν έχουν καμία σχέση με την οικονομική πολιτική αλλά σχετίζονται κατ’ ακρίβεια με τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και με τον τρόπο τον οποίο μπορεί να λειτουργήσει μία επιχείρηση.

Ο κ. Γεωργιάδης αναφερόταν στα νομοθετήματα για τον συμψηφισμό δανείων με ενέχυρο αξιόγραφα καθώς και για τη συμμετοχή των κουρεμένων καταθετών στα ΔΣ τραπεζών. Σημείωσε ότι οι θέσεις και επιφυλάξεις του και επί των δύο αυτών θεμάτων ήταν γνωστές στη βουλή.

«Τα εν λόγω ζητήματα θα εξεταστούν από τη νομική και συνταγματική τους διάσταση και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα λάβει τις αποφάσεις του», παρατήρησε. «Αυτό που με προβληματίζει είναι το θέμα της θεσμικής τάξης. Και είναι αυτό που θα ελεγχθεί. Εάν αυτή η παρέμβαση της βουλής είναι εντός των ορίων που το Σύνταγμα μας επιτρέπει».

Ανέφερε ότι πέραν από τα συνταγματικά και νομικά ζητήματα που προκύπτουν τον ίδιο τον απασχολούν κυρίως αυτές οι συμπεριφορές, «αυτά τα μηνύματα που στέλλουμε προς τα έξω. Βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο ως οικονομία και πρέπει να αξιοποιήσουμε σωστά αυτή τη δεύτερη ευκαιρία που έχουμε εξασφαλίσει».

«Τώρα δεν είναι το τέρμα της προσπάθειας αλλά ένα δεύτερο ξεκίνημα», υπέδειξε. Ο κ. Γεωργιάδης αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τη Cyta τόνισε ότι η κυβέρνηση θα επανέλθει με αυτά που έχει ενώπιον της η βουλή και ειδικά στο νομοσχέδιο που είχε κατατεθεί τον περασμένο Αύγουστο.

Το νομοσχέδιο αυτό, είπε, δεν αφορούσε στην αποκρατικοποίηση της αρχής, αλλά σχετίζεται με τη μετοχοποίηση του οργανισμού που δεν συνιστά πράξη αποκρατικοποίησης. Στην περίπτωση της ΑΗΚ, σημείωσε πως η απόφαση της βουλής είναι άνευ αντικειμένου καθώς η αρχή ηλεκτρισμού έτσι και αλλιώς δεν υπόκειται σε αποκρατικοποίηση. 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις