Διεθνή

Αύριο οι αποφάσεις για τον ιταλικό προϋπολογισμό από την Κομισιόν


Αύριο αναμένονται τα επόμενα βήματα και η αποφάσεις από την Κομισιόν, αναφορικά με τον ιταλικό προϋπολογισμό, παρατείνοντας έτσι την αναμονή σχετικά με τις εξελίξεις στην κόντρα που έχει εξελιχθεί ανάμεσα στην ΕΕ και την Ρώμη.

Ειδικότερα, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου:   «Αύριο η Κομισιόν θα συζητήσει τη διαδικασία και θα καθορίσει τα επόμενα βήματα».
Σημειώνεται, ότι με μια ιδιαίτερα σκληρή επιστολή της, την περασμένη εβδομάδα, η Κομισιόν έκανε λόγο για «άνευ προηγουμένου απόκλιση», γεγονός που δεν αποκλείεται να οδηγήσει για πρώτη φορά στην απόρριψη προϋπολογισμού κράτους – μέλους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πάντως σήμερα, Δευτέρα, μήνυμα συμμόρφωσης προς την ιταλική κυβέρνηση απέστειλε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, τονίζοντας ότι η Κομισιόν δεν θέλει να υπάρξει κρίση με την Ιταλία, αλλά εξακολουθεί να έχει ερωτήματα και περιμένει απαντήσεις.

Παράλληλα, σε αυστηρό ύφος, ο Σεμπάστιαν Κουρτς, Καγκελάριος της Αυστρίας – που προεδρεύει στην Ε.Ε. αυτό το εξάμηνο – υποστήριξε ότι η Επιτροπή οφείλει να απορρίψει το προσχέδιο αν δεν υπάρξουν αλλαγές σε αυτό.

Από την πλευρά της Ρώμης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Λουίτζι Ντι Μάιο, υπογράμμισε ότι η Ιταλία είναι έτοιμη να καθίσει στο τραπέζι και να συζητήσει με τις ευρωπαϊκές αρχές το προσχέδιο. «Θα αποστείλουμε επιστολή στην Κομισιόν και θα εξηγήσουμε τους λόγους για τους οποίους επιμένουμε στον στόχο του 2,4% για το έλλειμμα (πέρυσι ήταν 1,8%)».

Επιπλέον, ο Ντι Μάιο καθησύχασε τους φόβους για έξοδο της χώρας από το ευρώ, τονίζοντας ότι ο – γνωστός για τον συγκρουσιακό του χαρακτήρα με την Ευρώπη – κυβερνητικός συνασπισμός δεν έχει σκοπό να εγκαταλείψει τη νομισματική ένωση.

Την ίδια ώρα, πάντως, οι αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων σημείωσαν σήμερα πτώση, καθώς ο οίκος Moody’s χαρακτήρισε σταθερή την προοπτική για την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας, αν και προχώρησε την Παρασκευή σε μια αναμενόμενη υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ιταλίας.
 

Διαβάστε επίσης