Τράπεζες

Attica Bank: ΑΜΚ έως €240 εκατ. ενίσχυση με κρατικό χρήμα και βήματα ιδιωτικοποίησης


Με μεθοδικά βήματα προχωρά η υλοποίηση του σχεδιασμού για την ουσιαστική εξυγίανση της Attica Bank, με παράλληλη ενίσχυση της κεφαλαιακής της βάσης και προοπτική την ιδιωτικοποίηση της.

Εχοντας λάβει σχετική εξουσιοδότηση από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων, το ΔΣ αποφάσισε σήμερα να προχωρήσει η τράπεζα σε μεγάλη αύξηση κεφαλαίου - τουλάχιστον 120 εκατ. ευρώ και έως 240 εκατ. ευρώ, ανάλογα με τις συνθήκες στην αγορά και την ενδεχόμενη εκδήλωση ενδιαφέροντος από στρατηγικούς επενδυτές.  

Η ΑΜΚ θα γίνει εντός του τρέχοντος έτος, με δικαίωμα προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων.
Αυτό σημαίνει ότι οι δύο βασικοί μέτοχοι της τράπεζας (ο ΕΦΚΑ και το ΤΜΕΔΕ που κατέχουν συνολικά το 78,6%), θα μπορούσαν να παραμείνουν το απόλυτο “αφεντικό”. Ομως αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, καθώς οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί και η ΤτΕ αντιτίθενται σφόδρα στην παραμονή της τράπεζας υπό τον έλεγχο ασφαλιστικών Ταμείων και προτιμούν να γίνει ένα αποφασιστικό βήμα ιδιωτικοποίησης

Πριν από  ΑΜΚ θα προηγηθεί γενναία κεφαλαιακή ενίσχυση με κρατικό χρήμα: Θα γίνει εκκαθάριση μελλοντικών απαιτήσεων από αναβαλλόμενο φόρο. Εναντι αυτών θα εκδοθούν υπέρ του Δημοσίου warrants (δικαιώματα αγοράς μετοχών). Ετσι το Δημόσιο θα έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει απευθείας συμμετοχή στην Attica Bank, την οποία βέβαια θα πουλήσει μετά την ολοκλήρωση των κινήσεων εξυγίανσης της τράπεζας.

Διαβάστε επίσης