Άμυνα & Διπλωματία

Ερευνες ΕΥΠ με αμερικανική συνδρομή - «Ασύμμετρος πόλεμος» οι πυρκαγιές - Θέμα εθνικής ασφάλειας-


Η επαγρύπνηση των αμερικανικών υπηρεσιών, οι καταγραφές από το drone και η κατεύθυνση στις έρευνες

Ως ζήτημα εθνικής ασφαλείας αντιμετωπίζεται πλέον η υπόθεση των πολύνεκρων καταστροφικών πυρκαγιών, η οποία ξεφεύγει από τις στενές αρμοδιότητες της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι δεν πρόκειται για τυχαίο γεγονός. ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατική έχουν ξεκινήσει έρευνες υπό το άγρυπνο βλέμμα και τη συνδρομή αμερικανικών υπηρεσιών, που παρέχουν τεχνική υποστήριξη.

Οι αμερικανικές είναι σε θέση να παράσχουν πολύτιμα στοιχεία  για τις έρευνες, καθώς τους τελευταίους μήνες έχουν θέσει υπό στενή επιτήρηση-παρακολούθηση την Ελλάδα, ενώ τις τελευταίες μέρες τέθηκαν σε επιφυλακή, κινητοποιώντας μάλιστα  δυνάμεις και υπερσύγχρονα τεχνικά μέσα εν αναμονή «απρόβλεπτων» γεγονότων και «ασύμμετρων φαινομένων» - κατά την έκφραση του πρωθυπουργού

Κυβέρνηση, αντιπολίτευση και αρμόδιες υπηρεσίες έχουν αποφύγει μέχρι στιγμής επιμελώς να «ρίξουν νερό στο μύλο» της συνωμοσιολογίας, εκτιμώντας ότι πρόκειται για λεπτό θέμα που μπορεί να δημιουργήσει κλίμα αποσταθεροποίησης και να διαταράξει διεθνείς σχέσεις της χώρας.

Ολοι πάντως συμφωνούν ότι πρέπει να αναζητηθούν απαντήσεις, όχι μόνον για τα αίτια της πρωτοφανούς τραγωδίας, αλλά και για τα κίνητρα αυτών που την προκάλεσαν – αν πράγματι οι πυρκαγιές είναι αποτέλεσμα οργανωμένου σχεδίου εμπρησμών.

 Τα πρώτα ευρήματα για τις φωτιές

Προς το παρόν οι υπηρεσίες ασφαλείας προσπαθούν να συγκεντρώσουν, να συνθέσουν και να αξιολογήσουν ενδείξεις, προκειμένου να καταλήξουν σε κάποια αρχικές εκτιμήσεις που θα δώσουν κατεύθυνση στις περαιτέρω έρευνες.

Το «συνωμοσιολογικό» σενάριο περί σχεδίου εμπρησμών ενισχύουν οι πληροφορίες που δημοσίευσε σήμερα η εφημερίδα «Εστία», ότι

• Το αμερικανικό drone που πέταξε πάνω από την Αττική την ώρα εκδήλωσης των δύο μεγάλων πυρκαγιών, κατέγραψε 45(!) αρχικές εστίες φωτιάς

• Στο Νταού Πεντέλης, στο σημείο απ’ όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά που κατέκαψε το Μάτι και τη Ραφήνα, κλιμάκιο της ΕΥΠ βρήκε υπολείμματα εκρηκτικού μηχανισμού.

Drone, επιτήρηση και ηλεκτρονικός πόλεμος

Πολύτιμη σ’ αυτή τη φάση είναι η συνδρομή των αμερικανικών υπηρεσιών, οι οποίες είναι σε θέση να παράσχουν στοιχεία και πληροφορίες όχι μόνο για τη δράση «ύποπτων» προσώπων και μηχανισμών, αλλά ακόμη και για τον τρόπο, τον τόπο και τον χρόνο έναρξης των πυρκαγιών.

Αναμένοντας προφανώς  γεγονότα και εξελίξεις που συνιστούν «ασύμμετρες απειλές» οι αμερικανικές δυνάμεις στην Ελλάδα ενίσχυσαν τον τελευταίο καιρό τα τεχνικά μέσα και τον εξοπλισμό τους:

•  Εφεραν από την Ιταλία ένα υπερσύγχρονο μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone), που μπορεί να κατοπτεύει έκταση  περίπου 30 φορές μεγαλύτερη από την Αττική

• Πρόσθεσαν επίσης στο δυναμικό τους ένα Boeing P-8, κατασκοπευτικό αεροσκάφος επιτήρησης, που είναι η τελευταία λέξη της τεχνολογίας σ’ αυτό τον τομέα.

• Στον Πειραιά κατέπλευσε  η ναυαρχίδα του 6ου στόλου, εξοπλισμένη με τα πλέον σύγχρονα συστήματα παρακολούθησης τηλεπικοινωνιών, συλλογής πληροφοριών και ηλεκτρονικού πολέμου.

Τα στοιχεία για τις πυρκαγιές έχουν καταγραφεί από drone που πέταξε πάνω την Αττική, περίπου μισή ώρα μετά την εκδήλωση της πρώτης πυρκαγιάς στην Κινέττα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την ανάλυση των βίντεο και των αεροφωτογραφιών προκύπτει ότι  η πυρκαγιά στην Κινέττα ξεκίνησε από 22 διαφορετικά σημεία, ενώ οι αρχικές εστίες στην πυρκαγιά της Πεντέλης-Νέου Βουτζά ήταν 45.

Η δεύτερη ξεκίνησε την ώρα που άρχισαν να πνέουν  άνεμοι εντάσεως 11 μποφόρ κι ενώ οι δυνάμεις πυρόσβεσης είχαν εστιάσει στην περιοχή της Κινέττας.

Οι έρευνες της ΕΥΠ θα συνεχισθούν με άκρα μυστικότητα και τις επόμενες μέρες δεν αναμένεται να δημοσιοποιηθούν στοιχεία για την κατεύθυνση στην οποία στρέφονται και για τα ευρήματα τους.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα