Πολιτική

Ψάχνουν τα αίτια της τραγωδίας – Οι πυρκαγιές δεν ήταν… «θέλημα Θεού»


Δεν αποκλείεται το σενάριο των εμπρησμών βάσει σχεδίου

Ενώ η χώρα έχει βυθιστεί στο πένθος και ο θλιβερός απολογισμός των ανθρώπινων απωλειών δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, ερωτηματικά εγείρονται από πολλές πλευρές για τα αίτια των καταστροφικών πυρκαγιών που προκάλεσαν μια πραγματική εθνική τραγωδία. Προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση και στις υπηρεσίες δημόσιας ασφάλειας, που προσπαθούν να συγκεντρώσουν, να συνθέσουν και να αξιολογήσουν ενδείξεις, προκειμένου να καταλήξουν σε κάποια αρχικές εκτιμήσεις οι οποίες θα αποτελέσουν  «μπούσουλα» περαιτέρω κινήσεων και ερευνών.

Ελλείψει στοιχείων, όλα ξεκινούν από εικασίες βασιζόμενες σε χρονικές ή άλλες συμπτώσεις και από εκτιμήσεις ως προς το ποιοι θα μπορούσαν να ωφεληθούν από μία τέτοια καταστροφή με εκατόμβη θυμάτων – και θα είχαν λόγο να την προκαλέσουν.

Πάντως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία – ούτε καν ισχυρές ενδείξεις – που να οδηγούν στην εκτίμηση ότι οι πυρκαγιές οφείλονται σε εμπρησμούς. 

Οι περίεργες συμπτώσεις

Προβληματίζει όμως το γεγονός ότι εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα σε διαφορετικά σημεία της Αττικής, σε πυκνοκατοικημένες περιοχές όπου η επέκταση της φωτιάς θα έκλεινε τις βασικές οδούς πρόσβασης, καθιστώντας εξαιρετικά δυσχερή την προσέγγιση ισχυρών πυροσβεστικών δυνάμεων και την απομάκρυνση των κατοίκων.

Δύο ακόμη στοιχεία που δίνουν τροφή σε εικασίες και σεναριολογία είναι το timing  και οι καιρικές συνθήκες:

•  Η εθνική τραγωδία – όπως χαρακτηρίστηκε το αποτέλεσμα των πυρκαγιών – επισυνέβη την ημέρα της επετείου αποκατάστασης της δημοκρατίας

• Οι πυρκαγιές ξεκίνησαν την ημέρα και ώρα που άρχισαν να πνέουν  άνεμοι πρωτοφανούς εντάσεως – προβλεφθέντες μάλιστα από την ΕΜΥ, οι οποίοι καθιστούσαν σχεδόν αδύνατη την ανάσχεση της φωτιάς.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι  δεν αποτελούν ούτε… «οργή» ούτε… «θέλημα  Θεού», όπως τις ερμήνευσε ο μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του, οι άθεοι του ΣΥΡΙΖΑ (…) με την αθεΐα τους διεγείρουν την οργή του Θεού».

«Ασύμμετρο φαινόμενο»

Η κυβέρνηση, οι υπηρεσίες ασφαλείας και η Πυροσβεστική έχουν αποφύγει μέχρι στιγμής  επιμελώς να δημοσιοποιήσουν «υποψίες» ή να αναφερθούν σε περίεργες συμπτώσεις και ενδείξεις. Μόνον ο πρωθυπουργός  Αλέξης Τσίπρας  μίλησε για «ασσύμετρο φαινόμενο», ενώ αν. υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας είπε ότι «αυτές οι  πυρκαγιές δεν είναι και τόσο “αθώες”»

Ο κ. Τόσκας επισήμανε ότι  στο ίδιο σημείο απ’ όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά στα Γεράνεια τη Δευτέρα, είχαν εκδηλωθεί την Κυριακή άλλες δύο, οι οποίες κατασβέσθηκαν εγκαιρα. Κι όταν η φωτιά στην Κινέτα πήρε μεγάλες διαστάσεις, εκδηλώθηκε άλλη μία κοντά στα διυλιστήρια Ασπροπύργου.

Χωρίς να εκφράσει δημοσίως τους προβληματισμούς και τις υπάρχουσες υποψίες για τα αίτια των πυρκαγιών, ο πρωθυπουργός απεκάλυψε εμμέσως τις κυβερνητικές προθέσεις, τονίζοντας στο διάγγελμα του ότι «θα αναζητήσουμε τα ''πως" και τα "γιατί" όταν έρθει η ώρα» και ότι «τίποτα δεν θα μείνει χωρίς απαντήσεις».

Πρώτη κίνηση προς την κατεύθυνση αυτή  θα είναι η διενέργεια κατεπείγουσας εισαγγελικής έρευνας, η οποία διατάχθηκε σήμερα από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου.

Η εισαγγελική έρευνα είναι βέβαια εξαιρετικά δύσκολο  να καταλήξει σε συμπεράσματα ως προς τις πραγματικές αιτίες – και πολύ περισσότερο να  φθάσει σε διαπιστώσεις ως προς την ύπαρξη και τον επιμερισμό ευθυνών.

 

 

Διαβάστε επίσης