Αγορές

Αρνητικό κλίμα στο χρηματιστήριο, πιέσεις στις τράπεζες


Οι εξαγγελίες και το πλαίσιο οικονομικής πολιτικής που παρουσίασε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, ικανοποίησαν τους… τηλεθεατές, όχι όμως και τις αγορές. Αρνητική η αντίδραση στο χρηματιστήριο, «μουδιασμένη» η αγορά ομολόγων, «μια στο καρφί και μια στο πέταλο» τα σχόλια των αναλυτών, που επισημαίνουν τις δυσκολίες υλοποίησης των σχεδιασμών και επίτευξης των στόχων.

Εντεινόμενες πιέσεις εκδηλώνονται στο ΧΑ και οι χρηματιστηριακοί δείκτες κινούνται καθοδικά, καταγράφοντας σημαντικές απώλειες. Στο κόκκινο όλες οι τραπεζικές μετοχές και τα περισσότερα εμποροβιομηχανικά blue chips.  Εικόνα σταθεροποίησης στα ομόλογα, με μικρές αποκλίσεις τιμών/αποδόσεων από τα επίπεδα της Παρασκευής.

Ρευστό σκηνικό στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι εξελίξεις  περί το Brexit συντηρούν την αβεβαιότητα, ενώ τα τελευταία οικονομικά στοιχεία ενισχύουν τις προσδοκίες για νομισματική και δημοσιονομική χαλάρωση σε Ευρωζώνη και ΗΠΑ. Με ενδιαφέρον αναμένεται η συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη.

Για την ελληνική αγορά ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η συνεδρίαση του Eurogroup, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στο Ελσίνκι. Εκεί θα τεσταριστούν αντιδράσεις και διαθέσεις για το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων, από το ύψος των οποίων θα εξαρτηθεί τι δημοσιονομικά περιθώρια θα έχει την επόμενη χρονιά η κυβέρνηση για να υλοποιήσει τις εξαγγελθείσες φοροελαφρύνσεις.

Αποτιμά τις προοπτικές

Μέσα σ’αυτό το κλίμα η ελληνική αγορά επιχειρεί να αποτιμήσει τις προοπτικές που διαμορφώνουν σε οικονομικό και επιχειρηματικό επίπεδο οι εξαγγελίες Μητσοτάκη και οι κατευθυντήριοι άξονες της κυβερνητικής πολιτικής στα θέμα φορολογίας, επενδύσεων και οικονομικής ανάπτυξης.

Τα σχέδια για τη ΔΕΗ αντιμετωπίζονται με επιφυλακτικότητα, όπως δείχνει η μεγάλη πτώση της μετοχής. Προβληματίζουν επίσης οι καθυστερήσεις στο project του Ελληνικού - ένδειξη η υποχώρηση της μετοχής της Lamda.

Στο επίκεντρο της προσοχής παραμένουν οι τράπεζες, που πρέπει να προχωρήσουν τον Σεπτέμβριο σε νέες κινήσεις για την δραστική μείωση των κόκκινων δανείων και την περιστολή του λειτουργικού τους κόστους, ώστε να βελτιώσουν τους κεφαλαιακούς δείκτες και να αυξήσουν την κερδοφορία.

 Μετοχές και δείκτες

Οι μετοχές τους έχουν μπει από την προηγούμενη εβδομάδα σε τροχιά διόρθωσης και σήμερα  βρίσκονται πάλι «στην πρέσα». Ο κλαδικός τραπεζικός δείκτης υποχωρεί αυτή την ώρα κατά  3,40%  και βρίσκεται κοντά στο χαμηλό ημέρας. Εθνική -4,6%, Alpha και Attica Bank χάνουν 3,2%,  Eurobank και Πειραιώς -3%.

Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 1,50% στις 85865 μονάδες.  Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης χάνει 1,60% στις 2.121,5 μονάδες.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips θετικό πρόσημο διατηρεί μόνον η Motor Oil (+0,7%). Με τις μεγαλύτερες απώλειες ΔΕΗ και Βιοχάλκο -3,6%,  Lamda -3%, Cenergy -2,7%, ΑΔΜΗΕ και Σαράντης -2,2%, Ελλάκτωρ -1,8%, Coca-Cola -1,6%.

Διαβάστε επίσης