Οικονομία

Αποστάσεις από την πολιτική της FED παίρνει η ΕΚΤ


Συντονισμένη ήταν σήμερα η προσπάθεια της ΕΚΤ να αποστασιοποιηθεί από την πολιτική της FED., αφού καθησυχαστικό μήνυμα για το πόσο θα αυξηθούν συνολικά τα επιτόκια στην ευρωζώνη απέστειλε από τη Φρανκφούρτη η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάνρτ.

Όπως είπε η ίδια, η ΕΚΤ δεν πρόκειται να μιμηθεί την Fed, η οποία έστειλε χθες μήνυμα για μία μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων, διότι οι οικονομικές συνθήκες στην ευρωζώνη διαφέρουν από τις ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι χθες ο επικεφαλής της FED Jerome Powell μετά την ανακοίνωση για την αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75%, δήλωσε ότι η τελική αύξηση θα είναι μεγαλύτερη από αυτή που προέβλεπαν αρχικώς.

Ωστόσο η Κριστίν Λαγκάρντ υποστήριξε σήμερα ότι «Δεν είμαστε ίδιοι και δεν μπορούμε να προχωρήσουμε ούτε με τον ίδιο ρυθμό (ή) κάτω από την ίδια διάγνωση των οικονομιών μας». Παραδέχθηκε δε ότι η ΕΚΤ επηρεάστηκε στις αποφάσεις της από τον αντίκτυπο που είχαν οι πρωτοβουλίες της FED στην αγορά συναλλάγματος και δη στην υποχώρηση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Eπίσης την ανάγκη η ΕΚΤ να είναι πιο προσεκτική στο ρυθμό με τον οποίο θα αυξήσει τα επιτόκια της επεσήμανε και το μέλος του δ.σ της ΕΚΤ Panetta. Σε ομιλία του υποστήριξε ότι η ευρωζώνη είναι πιο ευάλωτη από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε μια παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση πράγμα που σημαίνει ότι η ΕΚΤ πρέπει να είναι προσεκτική. Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να αποφύγει την υπερβολικά γρήγορη αύξηση των επιτοκίων, διότι αυτό θα μπορούσε να βλάψει υπερβολικά την οικονομική ανάπτυξη, τις τιμές των κατοικιών και τις χρηματοπιστωτικές αγορές. «Εάν αυτές οι μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες αυξήσεις ερμηνευθούν ως σηματοδότηση υψηλότερου τελικού επιτοκίου, θα μπορούσαμε να έχουμε ισχυρότερο αντίκτυπο στις συνθήκες χρηματοδότησης - και τελικά στην οικονομική δραστηριότητα - από ό,τι προβλεπόταν», είπε ο Πανέτα σε εκδήλωση της ΕΚΤ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα