Αγορές

Νέα «τζάμπο» αύξηση από την Τράπεζα της Αγγλίας


Ακολουθώντας το παράδειγμα της Fed που συνεχίζει ακάθεκτη την επιθετική νομισματική πολιτική, η Τράπεζα της Αγγλίας προχώρησε σήμερα στη μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων εδώ και 33 χρόνια. Το Δ.Σ. αποφάσισε κατά πλειοψηφία, με ψήφους 7-2 να αυξήσει κατά 75 μονάδες βάσης το βασικό επιτόκιο, το οποίο πλέον εδράζεται στο 3%.

Η Bank of England, ωστόσο σε αντίθεση με τη Fed αλλά και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που έχουν προαναγγείλει νέες αυξήσεις-ενδεχομένως και «τζάμπο» επιτοκίων, το επόμενο διάστημα, χαμήλωσε τον πήχη των «προσδοκιών» για τις επόμενες παρεμβάσεις. 

Εαν και εφόσον απαιτηθούν νέες αυξήσεις προκειμένου να αναχαιτιστεί ο πληθωρισμός, τότε θα είναι μικρότερης κλίμακας σε σχέση με την τωρινή, δηλαδή  στο 0,25%.

Όπως εξηγούν οι ιθύνοντες της BoE, αν συνεχιστούν οι «τζάμπο» αυξήσεις, τότε η βρετανική οικονομία κινδυνεύει να διολισθήσει σε έναν μακράς διάρκειας κύκλο συρρίκνωσης.

Χθες η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) προχώρησε σε νέα επιθετική αύξηση των επιτοκίων δανεισμού κατά 75 μονάδες βάσης, προκειμένου να τιθασεύσει τον καλπάζοντα πληθωρισμό.

Πλέον το βασικό επιτόκιο αναφοράς της Fed διαμορφώνεται στα επίπεδα του 3,75% με 4%, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008, με προοπτική να φτάσει το 5% μέσα στο επόμενο έτος.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα