Πολιτική

Απομακρύνονται οι πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα, εκτιμά η αμερικανική Citigroup


Ο κίνδυνος πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα φαίνεται να έχει υποχωρήσει, μετά την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την Ελληνική Βουλή, εκτιμά σε ανάλυσή της η αμερικανική τράπεζα Citigroup.

Το Ελληνικό Κοινοβούλιο επικύρωσε τη Συμφωνία των Πρεσπών σε μια περαιτέρω νίκη για τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ενώπιον της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αναφέρει η τράπεζα.

Αναλυτικότερα σημειώνει ότι,  η συμφωνία Πρεσπών ψηφίστηκε με 153 ψήφους από 300 βουλευτές, καθώς το κόμμα της κυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ, εξασφάλισε 8 ψήφους από τους αντιπολιτευόμενους βουλευτές. Η συμφωνία επιλύει μια διπλωματική διαμάχη σχεδόν 30 ετών μεταξύ της Ελλάδας και της γειτονικής χώρας της ΠΓΔΜ επί του επίσημου ονόματος της τελευταίας, που τώρα συμφωνήθηκε ως "Βόρεια Μακεδονία". Η διαμάχη εμπόδιζε τη βαλκανική χώρα να υποβάλει αίτηση ένταξης στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ λόγω του ελληνικού βέτο.

Η συμφωνία θα πρέπει να ενισχύσει περαιτέρω την αξιοπιστία του Τσίπρα στα μάτια της Ε.Ε κατά την έναρξη ενός κρίσιμου έτους τόσο για τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το Μάιο όσο και για τις γενικές εκλογές στην Ελλάδα που θα διεξαχθούν πριν από τον Οκτώβριο, όπως σχολιάζει η Citi. Σε εθνικό επίπεδο, όπως προσθέτει, ο Τσίπρας επέζησε της ψήφου εμπιστοσύνης και κέρδισε και την ψηφοφορία για την συμφωνία των Πρεσπών, σε μία ένδειξη πολιτικής δύναμης, παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία της κοινής γνώμης εξακολουθεί να αντιτίθεται στη συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία.

Διαβάστε επίσης