Επιχειρήσεις

Αποδόσεις έως 3.863%(!) για τους επενδυτές της Viva Wallet -Ποιοί πήραν, πόσα


Την υψηλότερη απόδοση είχε η Μαριάννα Λάτση

 Πώς θα μπορούσε ένας επενδυτής να 11πλασιάσει το κεφάλαιο του μέσα σε τρία χρόνια, ή να το 38πλασιάσει(!) σε μια επταετία, επιτυγχάνοντας απόδοση… 3.863%;
 Μόνον αν είχε τη διορατικότητα και την τύχη να επενδύσει σε μια εταιρεία όπως η Viva Wallet.

Τέτοιες «αστρονομικές» αποδόσεις απέφερε στους επενδυτές-μετόχους μειοψηφίας της Viva Wallet το deal με την JP Morgan, η οποία πλήρωσε «χρυσάφι» για να αποκτήσει το 49% της πολλά υποσχόμενης ελληνικής  εταιρείας ηλεκτρονικών πληρωμών.
 Με κέρδος 3.863%(!) πούλησαν τις μετοχές τους η Μαριάννα Λάτση και ο γιός της Πάρις Κασιδόκωστας. Πριν από 7 χρόνια, το 2015, το Latsis family office είχε εισφέρει 6 εκατ. ευρώ στην Viva, αποκτώντας το 13,5%. Τώρα αυτό το πακέτο μεταβιβάζεται στην JP Morgan για… 221 εκατ. ευρώ. Η ετήσια απόδοση της τοποθέτησης είναι 552%!  

Κέρδος περίπου 1.000% αποκομίζει το fund Diorama του πρώην ιδιοκτήτη της γαλακτοβιομηχανίας ΔΕΛΤΑ και πρώην προέδρου του ΣΕΒ Δημήτρη Δασκαλόπουλου: Προ τριετίας είχε αποκτήσει το 10% της Viva Wallet έναντι 15 εκατ. ευρώ. Τώρα το πουλάει εισπράττοντας 11πλάσιο ποσό, περίπου 165 εκατ. ευρώ.

Ο τρίτος μέτοχος μειοψηφίας που φεύγει από την Viva “χρυσωμένος» είναι το fund Hedosophia, που κατείχε το 25%:  Διέθεσε περί τα 80 εκατ. για να αποκτήσει αυτή τη συμμετοχή και παίρνει κάτι περισσότερα από 410 εκατ. για να την δώσει στην Jp Morgan. Το κέρδος των 330 εκατ. ευρώ αντιστοιχεί σε απόδοση 412%!

 Αμοιβές- bonus ανάλογες με τα κέρδη θα εξασφαλίσουν και οι διαχειριστές των συγκεκριμένων χαρτοφυλακίων, που είχαν τη διορατικότητα – και την τύχη – να τοποθετήσουν μικρό μέρος των υπό διαχείριση κεφαλαίων τους στην Viva Wallet, όταν ακόμη βρισκόταν στα «σπάργανα» ή στην πρώτη φάση ανάπτυξής της.

Αυτοί που πήραν το ρίσκο να ποντάρουν στο επιχειρηματικό όραμα του Χάρη Καρώνη και τώρα κερδίζουν (όχι μόνον τα… εύσημα), είναι ο πρώην τραπεζίτης Απόστολος Ταμβακάκης, σύμβουλος του Latsis family office της Μαριάννας Λάτση και ο Νίκος Κούλης, CEO της DECA Investments και Διευθυντής Επενδύσεων του fund Diorama.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα