Χρηστικά

Απίστευτος συνωστισμός στα συμβολαιογραφεία!


Σπεύδουν να ολοκληρώσουν αγορές, πωλήσεις, γονικές παροχές και δωρεές, για να προλάβουν την αύξηση του φόρου μεταβίβασης από τον Ιανουάριο (Πίνακας)

Απίστευτος συνωστισμός παρατηρείται στα συμβολαιογραφεία όλης της χώρας, για την επίσπευση των μεταβιβάσεων ακινήτων, πριν εφαρμοστούν οι τσουχτερές αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών.

Οι νέες τιμές εκτοξεύουν τον φόρο μεταβίβασης πάνω από 30% και γι΄ αυτό όσοι έχουν προγραμματίσει δικαιοπραξίες επί ακινήτων, πωλήσεις, αγορές, γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων επισπεύδουν τις διαδικασίες, δημιουργώντας «ουρές» στα συμβολαιογραφεία.

Μάλιστα, όσοι προλάβουν έως την 30η Σεπτεμβρίου θα μεταβιβάσουν τα ακίνητά τους, χωρίς την προσκόμιση δικαιολογητικών, γεγονός που έχει επιφορτίσει ακόμη περισσότερο το έργο των συμβολαιογράφων.

Μια άλλη παράμετρος είναι πως οι μεταβιβάσεις των ακινήτων, από τις 29 Ιουνίου γίνονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά και ολοκληρώνονται στο γραφείο του συμβολαιογράφου.

Οι φορολογούμενοι συνωστίζονται για τη μεταβίβαση των ακινήτων τους, καθώς οι αντικειμενικές αξίες αυξήθηκαν από τον Ιούνιο σε 7.634 περιοχές της χώρας, αλλά οι νέες τιμές θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Μέχρι τότε, στο τετράμηνο που απομένει πρέπει να ολοκληρώσουν τις μεταβιβάσεις προκειμένου να γλιτώσουν τον αυξημένο φόρο που θα πληρώσουν από την 1η Ιανουαρίου και μετά.

Αντίθετα, δεν έχουν λόγο να βιάζονται οι φορολογούμενοι με ακίνητα σε 3.314 περιοχές, όπου οι αντικειμενικές έμειναν αμετάβλητες, καθώς δεν θα αλλάξει η φορολογική τους επιβάρυνση για τη μεταβίβασης, ενώ πρέπει να περιμένουν το 2022, οι φορολογούμενοι με ακίνητα σε 2.860 περιοχές όπου μειώθηκαν οι τιμές ζώνης.

Τρέχουν ήδη από το καλοκαίρι

Με την ανακοίνωση των νέων αντικειμενικών αξιών, στις αρχές Ιουνίου, επιταχύνθηκαν οι μεταβιβάσεις ακινήτων.

Μάλιστα, από τις 29 Ιουνίου, που ξεκίνησαν οι ηελκτρονικές μεταβιβάσεις μέσω της εφαρμογής myProperty της ΑΑΔΕ έχουν ήδη υποβληθεί περίπου 15.000 ηλεκτρονικές δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, με τα έσοδα για τα δημόσια ταμεία να υπερβαίνουν τα 34 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι μόνον τον Ιούνιο υποβλήθηκαν περισσότερες από 13.000 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, ενώ συνολικά στο τελευταίο επτάμηνο οι αγοραπωλησίες ακινήτων έχουν ξεπεράσει τις 70.000.

Σημειώνεται ότι ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων, στις αγοραπωλησίες ανέρχεται σε 3% επί της αντικειμενικής αξίας του μεταβιβαζόμενου ακινήτου.

Όταν πρόκειται για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, για να παρασχεθεί απαλλαγή από τον ΦΜΑ, θα πρέπει ο αγοραστής και η οικογένειά του, να μην έχουν στην κατοχή τους ακίνητο  εμβαδού 70 τ.μ., προσαυξανόμενα κατά 25 τ.μ. για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα του και 30 τ.μ. για το τρίτο και τα επόμενα τέκνα. 

Σε ότι αφορά στην αντικειμενική αξία της αγοραζόμενης κατοικίας ισχύουν τα ακόλουθα όρια:

  • Για τον άγαμο μέχρι του ποσού των 200.000 ευρώ.
  • Από άγαμο που παρουσιάζει αναπηρία τουλάχιστον 67% από διανοητική καθυστέρηση ή φυσική αναπηρία μέχρι ποσού αξίας 250.000 ευρώ
  • Από έγγαμο μέχρι ποσού αξίας 250.000 ευρώ, ενώ από έγγαμο που παρουσιάζει αναπηρία, τουλάχιστον, 67% από διανοητική καθυστέρηση ή φυσική αναπηρία μέχρι ποσού αξίας 275.000 ευρώ.
  • Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα αυτού και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα του.

fma

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα