Χρηστικά

«Ηλεκτρονικές ουρές» για τις μαζικές μεταβιβάσεις ακινήτων


Υποχρεωτικές από τις 29 Ιουνίου οι e-μεταβιβάσεις, συμφόρηση στα συμβολαιογραφεία ενόψει των νέων αντικειμενικών αξιών

Ηλεκτρονικές «ουρές» για τις μαζικές μεταβιβάσεις ακινήτων, θα σχηματιστούν τα συμβολαιογραφεία, καθώς από τις 29 Ιουνίου, όλες οι μεταβιβάσεις των ακινήτων είναι υποχρεωτικά ηλεκτρονικές.

Λόγω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών έως και 250%, από την 1η Ιανουαρίου 2022, οι συναλλαγές επί ακινήτων πήραν «φωτιά», καθώς πωλητές και αγοραστές θα επιδιώξουν να ολοκληρώσουν εντός του 2021 τη συναλλαγή, προκειμένου να αποφύγουν την πληρωμή επιπλέον φόρου.

Η έκρηξη των μεταβιβάσεων ακινήτων, συμπίπτει με το «πείραμα» των ηλεκτρονικών μεταβιβάσεων που θα είναι υποχρεωτικές από την 29η Ιουνίου και λόγω των δυσκολιών της νέας εφαρμογής, αναμένεται να προκαλέσει συμφόρηση στα συμβολαιογραφεία.

Πώς θα γίνονται σε 9 βήματα

Η διαδικασία θα ολοκληρώνεται σε 9 βήματα στο γραφείο του συμβολαιογράφου, αλλά μπορεί η Εφορία, εντός 60 ημερών να ζητήσει πρόσθετα δικαιολογητικά, τα οποία οι συναλλασσόμενοι υποχρεούνται να τα προσκομίσουν εντός πέντε ημερών.

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, η διαδικασία υποβολής της δήλωσης e-μεταβίβασης του ακινήτου και πληρωμής του φόρου μπορεί πλέον να ολοκληρωθεί ψηφιακά ακόμα και μέσα σε μία μέρα, εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα για όλους τους εμπλεκόμενους (πολίτες και συμβολαιογράφους). Με βάση την ΑΑΔΕ, η διαδικασία θα ολοκληρώνεται σε 9 βήματα τα οποία είναι:

  1. Ο συμβολαιογράφος συντάσσει τη δήλωση για λογαριασμό αγοραστή και πωλητή
  2. Η δήλωση αποστέλλεται στη θυρίδα αγοραστή και πωλητή στο myTaxisnet
  3. Ο αγοραστής και ο πωλητής αποδέχονται τη δήλωση
  4. Η δήλωση υποβάλλεται αυτόματα και βεβαιώνεται ο φόρος
  5. Ο συμβολαιογράφος ενημερώνεται αυτόματα για την υποβολή της δήλωσης
  6. Ο αγοραστής πληρώνει τον φόρο ψηφιακά (με κάρτα ή web banking)
  7. Το Taxis ενημερώνεται για την πληρωμή του φόρου 
  8. Το αποδεικτικό καταβολής αναρτάται στο myProperty για συμβολαιογράφο και αγοραστή
  9. Ο συμβολαιογράφος αναρτά το συμβόλαιο στo myProperty

Οι ενστάσεις των συμβολαιογράφων

Πάντως οι συμβολαιογράφοι δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία της ΑΑΔΕ, για την ευκολία των e-μεταβιβάσεων ακινήτων, σημειώνοντας ότι η διαδικασία εξακολουθεί να απαιτεί συνυποβαλλόμενα έγγραφα με τη μορφή των δικαιολογητικών, τη σάρωσή τους και την αποστολή τους στην αρμόδια οικονομική υπηρεσία.

Επίσης, τα περισσότερα από τα δικαιολογητικά που ζητεί η Εφορία να σταλούν, βρίσκονται ηλεκτρονικά στη διάθεση των φορολογικών αρχών, στο taxisnet.

Τέλος προβλήματα εξακολουθούν αν υπάρχουν με τη διαδικασία υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών σε θέματα όπως η παλαιότητα των ακινήτων, η χρήση και ο χαρακτηρισμός τους.

Ακόμη, όλοι όσοι πρόκειται να κάνουν συναλλαγές επί των ακινήτων, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι εντός 60 ημερών η εφορία μπορεί να τους ζητήσει την προσκόμιση πρόσθετων δικαιολογητικών πριν κλείσει ο «φάκελος» μεταβίβασης.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα