Χρηστικά

Απίστευτο - Αυξάνουν στο 24% τον ΦΠΑ σε μάσκες, αντισηπτικά και φίλτρα αιμοκάθαρσης!


Συγχρόνως, διατηρούν μειωμένο τον ΦΠΑ στους καφέδες, στην εστίαση, στα θεάματα και στις μεταφορές

Μια απίστευτη απόφαση έλαβε το υπουργείο Οικονομικών και συνολικά η κυβέρνηση, καθώς άγνωστο με εισηγήσεις ποιων, αποφάσισε να αυξήσει στο 24% τον ΦΠΑ στις μάσκες και στα αντισηπτικά από την 1η Ιουλίου 2022 και να εκτινάξει τις τιμές τους στα ύψη.

Συγχρόνως, την ώρα που διατηρούν μειωμένο τον ΦΠΑ στους καφέδες, αυξάνουν τον ΦΠΑ ακόμη και στα φίλτρα αιμοκάθαρσης!

Τα συγκεκριμένα προϊόντα εξαιρέθηκαν από την ομάδα των αγαθών και υπηρεσιών στα οποία ο ΦΠΑ διατηρείται μειωμένος για ένα ακόμη εξάμηνο, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή και με το οποίο διατηρείται ο μειωμένος ΦΠΑ στην εστίαση, στις μεταφορές και στα θεάματα.

Σε ότι αφορά στην πανδημία του κορονοϊού, το λάθος αυτό, έρχεται σε συνέχεια του τεράστιου λάθους που είναι η κατάργηση της υποχρεωτικής μάσκας σε κλειστούς χώρους, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την εκτόξευση των κρουσμάτων.

Παράλληλα, για να αναχαιτίσει την επέλαση των μεταλλάξεων του Covid-19 δρομολογεί τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των ατόμων ηλικίας από 30 έως 60 ετών.

Πρόκειται για κινήσεις, τουλάχιστον ακατανόητες, καθώς όλη η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, αλλά και Έλληνες επιστήμονες, πλην της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, οι οποίοι έχουν «άλλη θεώρηση» των πραγμάτων, συνιστούν επαγρύπνηση και είναι αντίθετοι με την κατάργηση της μάσκας στους εσωτερικούς χώρους.

Επίσης, διατυπώνονται ισχυρές ενστάσεις και αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα τους εμβολιασμού με 4η δόση των ηλικιών 30 - 60 ετών.

Στα ύψη οι τιμές της μάσκας και αντισηπτικών

Ειδικότερα, ενώ παρατάθηκε ο μειωμένος ΦΠΑ σε μια σειρά αγαθών και υπηρεσιών, δεν παρατείνεται ο μειωμένος ΦΠΑ στα ακόλουθα προϊόντα, με αποτέλεσμα ο φόρος να αυξηθεί έως και 18 μονάδες, από το 6% στο 24%, και οι τιμές τους να αυξηθούν κατά 20% από την ερχόμενη Παρασκευή, 1η Ιουλίου. 
Ειδικά για τα φίλτρα αιμοκάθαρσης, αιμοδιήθησης, αιμοδιαδιήθησης και πλασμαφαίρεσης (Δ.Κ. ΕΧ 9018) και τις γραμμές αιμοκάθαρσης, αιμοδιήθησης, αιμοδιαδιήθησης και πλασμαφαίρεσης, ο συντελεστής φόρου ορίζεται σε 6% έως τις 30 Ιουνίου 2022 και σε 13% από την 1η-1-2022.

Στο 24%, από 6% εκτινάσσεται ο ΦΠΑ από την 1η Ιουλίου στα ακόλουθα προϊόντα: 

  • Μάσκες προστασίας και γάντια για την ιατρική, για την προστασία από ιούς και την αποφυγή μετάδοσης ασθενειών - νοσοκομειακή και ιδιωτική χρήση.
  • Σαπούνι και άλλα παρασκευάσματα για την ατομική υγιεινή
  • Αντισηπτικά διαλύματα, αντισηπτικά μαντιλάκια και άλλα αντισηπτικά παρασκευάσματα.
  • Αιθυλική αλκοόλη μετουσιωμένη, η οποία προορίζεται ως πρώτη ύλη για την παραγωγή αντισηπτικών.
  • Καθαρή αιθυλική αλκοόλη μη μετουσιωμένη γεωργικής προέλευσης με αλκοολικό τίτλο 95%, η οποία διατίθεται εμφιαλωμένη στη λιανική πώληση.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα