Άμυνα & Διπλωματία

Μυθοπλασία το δημοσίευμα των NΥΤ για Σαββίδη


Ως «συνωμοσιολογικό αφήγημα» με πολλά στοιχεία μυθοπλασίας  αντιμετωπίζεται από τις εμπλεκόμενες πλευρές το δημοσίευμα των New York Times, σύμφωνα με οποίο οι αμερικανικές υπηρεσίες είχαν βάλει στο στόχαστρο τον Ιβάν Σαββίδη ως "άνθρωπο της Μόσχας" και έδωσαν πληροφορίες στην ελληνική κυβέρνηση για δραστηριότητες του με στόχο τη ματαίωση της συμφωνίας για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

Το δημοσίευμα προκάλεσε εύλογες αντιδράσεις και διαψεύσεις, ενώ το Μαξίμου διαβεβαίωσε ότι «η κυβέρνηση ουδέποτε έχει λάβει τα στοιχεία που επικαλείται το δημοσίευμα των New York Times».

Αντιδράσεις υπήρξαν και από την πλευρά του ομογενή επιχειρηματία, με δηλώσεις συνεργατών του που επισήμαναν ότι «το δημοσίευμα των ΝΥΤ δεν λέει κάτι παραπάνω από όσα έχουν δημοσιοποιηθεί στο παρελθόν. Πρόκειται για αναμάσημα παλαιότερων δημοσιευμάτων τα οποία είναι ανυπόστατα, χωρίς στοιχεία που να τεκμηριώνουν όσα επικαλούνται».

Οι New York Times ανέφεραν ότι οι υπηρεσίες των ΗΠΑ διά του πρέσβη στην ΑθήναΤζέφρι Πάιατ μεταβίβασαν στο Μέγαρο Μαξίμου φάκελο με πληροφορίες από υποκλαπείσες συνομιλίες, που αποδεικνύουν ρωσικό «δάκτυλο» στο δημοψήφισμα για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας, ο Σαββίδης στοχοποιήθηκε από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, καθώς θεωρείται από χρόνια ως ο άνθρωπος του Βλ. Πούτιν στην Ελλάδα. Οι επικοινωνίες του επιχειρηματία, τηλεφωνικές και ηλεκτρονικές, βρίσκονταν υπό παρακολούθηση. Τον Ιούνιο υπεκλάπησαν επικοινωνίες που έδειχναν ότι εργαζόταν για λογαριασμό της Μόσχας για την υπονόμευση του δημοψηφίσματος στα Σκόπια, το οποίο θα άνοιγε το δρόμο για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Από τις υποκλοπές επικοινωνιών του Σαββίδη, σύμφωνα με το δημοσίευμα, προέκυψε ότι χρηματοδοτούσε τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στην ΠΓΔΜ κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος δηλώνει στην εφημερίδα ότι ήταν εύκολο για τις αμερικανικές υπηρεσίες να εντοπίσουν οικονομικά στοιχεία για πληρωμές από τον Σαββίδη προς πολίτες και οπαδούς ποδοσφαιρικών ομάδων για την υποκίνηση βίαιων διαμαρτυριών κατά του δημοψηφίσματος.

Από ελληνικής πλευράς διαψεύδεται ο ισχυρισμός ότι ο Αμερικανός πρέσβηςέδωσε στοιχεία για ρωσική ανάμιξη στην Ελλάδα και στην ΠΓΔΜ, προκαλώντας την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών. Οπως επισημαίνουν αρμόδιοι παράγοντες, τα επιβαρυντικά στοιχεία για τη δράση των δύο Ρώσων διπλωματών τα συνέλεξαν αποκλειστικά στελέχη της ελληνικής υπηρεσίας πληροφοριών, χωρίς ανάμιξη οποιουδήποτε ξένου παράγοντα.

Τα στοιχεία τα παρουσίασε, ως όφειλε, ο διοικητής της ΕΥΠ Γιάννης Ρουμπάτης στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος εν συνεχεία ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά να προχωρήσει στην απέλαση των δύο Ρώσων και στην απαγόρευση εισόδου στη χώρα άλλων δύο.

Ο Ιβάν στον Λευκό Οίκο

Εκτενές ρεπορτάζ για την υπόθεση αυτή δημοσιεύει σήμερα η «Εφημερίδα των Συντακτών». Οπως επισημαίνει, το αφήγημα των New York Times δεν πείθει: Αν πράγματι ο Σαββίδης ήταν «κόκκινο πανί» για τις αμερικανικές αρχές,  δεν θα του είχαν επιτρέψει να ταξιδέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες και μάλιστα να  είναι προσκεκλημένος σε τελετή εντός του Λευκού Οίκου, παρουσία του προέδρου Τραμπ.

Ο Ιβάν Σαββίδης ήταν «master of ceremony», τελετάρχης (τιμώμενο πρόσωπο) στην παρέλαση των ομογενών για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου την άνοιξη του 2017 στη Νέα Υόρκη, αλλά και κεντρικός ομιλητής στην πανομογενειακή συγκέντρωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Σταθάκειο Κέντρο.

Ο -κατά τους New York Times- "άνθρωπος των Ρώσων που ενοχλεί την Ουάσινγκτον" - ήταν επίσης προσκεκλημένος στον Λευκό Οίκο στη δεξίωση του προέδρου Τραμπ για τον εορτασμό της «Ημέρας Ελληνικής Ανεξαρτησίας».

Διαβάστε επίσης