Αγορές

Αντέχουν οι τράπεζες, ψάχνει κατεύθυνση το ΧΑ


Οι τραπεζικές μετοχές άντεξαν στις πιέσεις, διατήρησαν σημαντικό μέρος των ενδοσυνεδριακών κερδών τους και οι δείκτες του ΧΑ έκλεισαν σήμερα με θετικό πρόσημο. Όμως η συνολική εικόνα της συνεδρίασης δεν δικαιολογεί ιδιάιτερη αισιοδοξία για τη συνέχεια.

Η αγορά παραμένει σε φάση αναζήτησης κατεύθυνσης και διαμόρφωσης νέων ισορροπιών, συνεχίζοντας την προεξόφληση θετικών εξελίξεων στα μέτωπα των κόκκινων δανείων  και της προστασίας πρώτης κατοικίας.

Οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων θεωρούν ήσσονος σημασίας την εμπλοκή που έχει προκύψει με τον νέο νόμο Κατσέλη, εκτιμώντας ότι η εκκρεμότητα θα κλείσει γρήγορα  και ότι η αγορά θα αποτιμήσει εν συνεχεία τις θετικές επιπτώσεις για τις τράπεζες.

Τα υψηλά βραχυχρόνια κέρδη παραμένουν βέβαια δέλεαρ για ρευστοποιήσεις, αλλά η προσφορά περιορίζεται όσο η αγορά δείχνει ότι διαθέτει ανοδική δυναμική.

Πολλά θα εξαρτηθούν και από το κλίμα στις διεθνείς αγορές, όπου επικρατεί μεταβλητότητα.

Μετοχές και δείκτες

Η συνεδρίαση στο ΧΑ ξεκίνησε με αρνητικό πρόσωπο. Μόλις όμως ολοκληρώθηκαν  οι πωλήσεις από χθεσινές ανεκτέλεστες εντολές, οι δείκτες πήραν ανοδική κατεύθυνση, κερδίζοντας έδαφος σταδιακά. Μετά τις 12:00 πήραν καθοδική κατεύθυνση, διολισθαίνοντας συνεχώς. Αντίδραση εκδηλώθηκε το τελευταίο ημίωρο, βελτιώνοντας την τελική εικόνα.

Ο Γενικός Δείκτης   σημείωσε υψηλό +1,03% στις 722,87 μονάδες και τερμάτισε στις 717,90 με κέρδη 0,34%. Κατά 0,21% ενισχύθηκε ο FTASE25 στις 1.867,88 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε +3,51% και τερμάτισε +1,79%. Πρώτη σε απόδοση η Attica Bank  με +14,5%. Πειραιώς και Alpha +2,4%, Eurobank  και Ελλάδος +1,5%, Εθνική +0,8%

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips πρωταγωνίστησε η  Βιοχάλκο  με +3,4%. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +2,4%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +1,9%, Aegean +1,5%, OTE +1,3%,  Ελλάκτωρ +0,9%.

Στο κόκκινο Σαράντης -1,7%, Φουρλής -1,4%, Coca-Cola -1,3%,  Jumbo -1%.

 

Διαβάστε επίσης