Πολιτική

Σούνακ κατά Μητσοτάκη: Ηθελε να «κάνει φιγούρα» με τα Γλυπτά


Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση Ελλάδας-Μ. Βρετανίας σε πρωθυπουργικό επίπεδο, γύρω από την ακύρωση της προγραμματισμένης συνάντησης Μητσοτάκη-Σούνακ. Ο Βρετανός πρωθυπουργός που έχει γίνει στόχος έντονων επικρίσεων για τη στάση του, αντεπιτίθεται, κατηγορώντας τον Κ. Μητσοτάκη ότι δεν πήγαινε στη συνάντηση για να συζητήσουν τα μεγάλα διεθνή ζητήματα, αλλά ήθελε να «κάνει φιγούρα» με τα Γλυπτά του Παρθενώνα - θέμα που είχε συμφωνηθεί να μην περιληφθεί στην ατζέντα της συνάντησης.

Μιλώντας στο βρετανικό κοινοβούλιο ο Σούνακ επέμεινε για την ορθότητα της απόφασης του και κατηγόρησε τον Έλληνα πρωθυπουργό, ότι ευθύνεται για τη ματαίωση της συνάντησης, καθώς δεν τήρησε τις δεσμεύσεις του.
«Αθετήθηκαν συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις. Όταν άνθρωποι δίνουν δεσμεύσεις πρέπει να τις κρατούν», δήλωσε επιμένοντας στις διαρροές που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες, ότι η ελληνική πλευρά είχε συμφωνήσει να μην τεθεί θέμα επανένωσης των Γλυπτών - κάτι που η κυβέρνηση αρνείται κατηγορηματικά.

Στο βρετανικό κοινοβούλιο ο ηγέτης των Εργατικών Keir Starmer είπε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι «συνάδελφος μέλος του ΝΑΤΟ, οικονομικός σύμμαχος, ένας από τους σημαντικότερους εταίρους μας στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης». Ομως, ο κ. Σούνακι αντί να χρησιμοποιήσει τη συνάντηση μαζί του για να «συζητήσει αυτά τα σοβαρά ζητήματα,προσπάθησε να τον ταπεινώσει. Γιατί τέτοια μικροπολιτική;», διερωτήθηκε ο ηγέτης των Εργατικών..
  Ο πρωθυπουργός Σούνακ απαντησε: «Φυσικά, είμαστε πάντα ευτυχείς να συζητάμε σημαντικά θέματα ουσίας με τους συμμάχους μας, όπως η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης ή η ενίσχυση της ασφάλειάς μας.
  Αλλά όταν ήταν σαφές ότι ο σκοπός μιας συνάντησης δεν ήταν να συζητηθούν ουσιαστικά θέματα για το μέλλον, αλλά μάλλον για να κάνουμε φιγούρα και να αναμοχλεύσουμε θέματα του παρελθόντος, ήταν ανάρμοστο. Ηάποψή μου είναι ότι όταν οι άνθρωποι αναλαμβάνουν δεσμεύσεις, πρέπει να τις τηρούν»

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις