Αγορές

Ανοιξε το βιβλίο προσφορών για το 5ετές, στο 3,75% - 3,87% το guidance


Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για την έκδοση του 5ετούς ελληνικού ομολόγου, με το αρχικό εύρος απόδοσης να δίδεται αρχικά στα τερματικά μεταξύ 3,75% και 3,87%,όπως μετέδωσε το Reuters.

Ο στόχος είναι η απόδοση να διαμορφωθεί στα επίπεδα του 3,5%, με το ποσό άντλησης να είναι στα 2 με 2,5 δισ. ευρώ.  

Αναλυτές θεωρούν ευνοϊκή τη συγκυρία για την έξοδο της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές, από τη στιγμή που οι αποδόσεις ανταποκρίνονται στο γενικότερο κλίμα.

Εκτιμάται ότι η έκδοση θα προσελκύσει κυρίως χαρτοφυλάκια που κυνηγούν υψηλές αποδόσεις, επενδύοντας με μεσοβραχυχρόνιο ορίζοντα.

Τοποθετήσεις αναμένονται επίσης από διεθνείς χρηματοοικονομικούς οίκους και  μεγάλους τραπεζικούς ομίλους.

 Το μεγάλο δέλεαρ για όλους είναι η υψηλή απόδοση - πολλαπλάσια οποιουδήποτε άλλου κρατικού χρεογράφου στην Ευρωζώνη.

Επισημαίνεται ότι οι αποδόσεις των πενταετών ισπανικών ομολόγων κινούνται στα επίπεδα του 0,22%, των πορτογαλικών στο 0,34%, ενώ των ιταλικών διαμορφώνται τις τελευταίες μέρες στο 1,57% με 1,59%. Τα γερμανικά έχουν αρνητική απόδοση - όπως και των άλλων χωρών του σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνης.

Τραπεζικοί παράγοντες  εκτιμούν ότι ανεξάρτητα από την έκβαση του σημερινού εγχειρήματος,  θα πραγματοποιηθεί επανέκδοση του 5ετούς ομολόγου στα τέλη Μαρτίου ή τον Απρίλιο, πιθανότατα υπό καλύετες συνθήκες στις αγορές και με προοπτική διαμόρφωση πιό χαμηλού επιτοκίου/κόστους δανεισμού.

Αυτή την πρόθεση υποδηλώνει και το γεγονός ότι η λήξη του νέου ομολόγου ορίσθηκε τον Απρίλιο του 2024.

Επισημαίνεται ότι τον Απρίλιο λήγει το αποκαλούμενο "ομόλογο Σαμαρά", που είχε εκδοθεί το 2014 με απόδοση 4,95%. Η αποπληρωμή του θα χρηματοδοτηθεί πιθανότατα με επανέκδοση 5ετούς ομολόγου που θα έχει τώρα πολύ χαμηλότερο επιτόκιο/απόδοση.

Διαβάστε επίσης