Αγορές

Βγαίνουμε στις αγορές με 5ετές, ξεκίνησε η διαδικασία


Ορίστηκαν οι ανάδοχοι για την έκδοση του

Επιδιώκοντας να εκμεταλλευτεί το θετικό momentum, το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την έκδοση νέου 5ετούς ομολόγου για την πρώτη μεταμνημονιακή έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.

Μετά την υπερψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών, την εικόνα σταθεροποίησης που υπάρχει στην αγορά ομολόγων (χαμηλό 4μηνών στο 10ετές) και το έντονο ενδιαφέρον που υπάρχει για τα κρατικά ομόλογα των χωρών ευρωπεριφέρειας- και δη της Ιταλίας και της Ισπανίας, στο οικονομικό επιτελείο του Υπουργείου επικρατεί αισιοδοξία για το εγχείρημα.

Ενδεικτικά η Ισπανία την προηγούμενη εβδομάδα στη δημοπρασία 10ετών ομολόγων κατόρθωσε να συγκεντρώσει προσφορές 46,5 δισ. ευρώ έναντι 10 δισ. ευρώ που επεδίωκε να αντλήσει από την αγορά. Στην Ιρλανδία επίσης, οι προσφορές υπερκάλυψαν 4 φορές το δημοπρατούμενο ποσό των 4 δισ. ευρώ.

Στο υπουργείο Οικονομικών και τον ΟΔΔΗΧ εκφράζουν τη σιγουριά ότι το νέο 5ετές ομόλογο θα έχει πολύ χαμηλότερη απόδοση σε σχέση με τα προηγούμενα ομόλογα ίδια διαρκείας, που εκδόθηκαν το 2014 επί κυβέρνησης Σαμαράς (απόδοση 4,95) και το 207 επί κυβέρνησης Τσίπρα (απόδοση 4,625%).

Οι εκτιμήσεις που υπάρχουν είναι ότι δεν θα ξεπεράσει το 3,5%, δεδομένου ότι η απόδοση του αντίστοιχου πενταετούς ομολόγου που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση, έχει υποχωρήσει κοντά στην περιοχή του 3%.

Αναφορικά με την διαδικασία, η Ελληνική Δημοκρατία έδωσε εντολή σε BofA, Merrill Lynch, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan Stanley, και SG CIB για μια νέα έκδοση ομολόγου με ωρίμανση τον Απρίλιο του 2024.

Η έκδοση θα προχωρήσει στο «κοντινό μέλλον», όπως σημειώνεται, υπό την αίρεση των συνθηκών της αγοράς. Το δε ομόλογο θα είναι σημείο αναφοράς (benchmark).

Διαβάστε επίσης