Χρηστικά

Νέες αιτήσεις και αναδρομικές διορθώσεις στην ΕΡΓΑΝΗ για τα 534 ή 800 ευρώ!


Μετά τον αποκλεισμό χιλιάδων δικαιούχων από τα επιδόματα ανοίγουν ξανά, άρον-άρον το σύστημα, δίνοντας νέα ευκαιρία σε «κομμένους»"

Ανοίγουν ξανά άρον-άρον την ΕΡΓΑΝΗ, για την υποβολή νέων, διορθωτικών αλλά και αναδρομικών δηλώσεων για τα επιδόματα των 800 και των 534 ευρώ, μετά τα λάθη και τις αστοχίες που διαπιστώθηκαν.

Παρέχεται επίσης η δυνατότητα αναδρομικής ένταξης εργαζομένων στο σύστημα "Συν-Εργασία" αναδρομικά από από 15 Ιουνίου με δηλώσεις που μπορούν να υποβληθούν μέχρι 30 Ιουνίου.

Μετά τις διαμαρτυρίες χιλιάδων εργαζόμενων και επαγγελματιών οι οποίοι παρότι είχαν υποβάλει τις αιτήσεις τους και είχαν γίνει δεκτές, εντούτοις δεν έλαβαν τα επίδομα που δικαιούνταν με βάση τις ΠΝΠ, τις ΚΥΑ και τις εγκυκλίους, το υπουργείο Εργασίας υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση.

Σημειώνεται, ότι, ξεχάστηκαν κατηγορίες δικαιούχων του πρώτου επιδόματος των 800 ευρώ, που αφορούσε σε αποζημίωση για το διάστημα από 15 Μαρτίου μέχρι και τις 30 Απριλίου, στους οποίους δεν δόθηκε τίποτα ακόμη.

Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκαν οι διασταυρώσεις και θα πιστωθούν οι λογαριασμοί των δικαιούχων, έστω και με σημαντική καθυστέρηση.

Επίσης καταβάλλονται αύριο τα ποσά της ειδικής αποζημίωσης μέχρι 534 ευρώ, σε 7.551 μισθωτούς που ήταν σε παράταση αναστολής σύμβασης τον Μάιο, αλλά υπήρχαν λάθη στις αιτήσεις τους ή απαιτούνταν διασταυρώσεις.

Παράλληλα έχουν καταγραφεί και λάθη στα ποσά που δόθηκαν στους εργαζόμενους, θέμα που αποκάλυψε το Σin και αφορούν στα ποσά της αποζημίωσης για τις ημέρες αναστολής τον Μάιο.

Ειδικότερα σε ορισμένους εργαζόμενους που ήταν σε αναστολή ολόκληρο τον Μάιο, τους καταβλήθηκε λειψή η ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ, για λιγότερες μέρες. Αντίθετα, σε άλλους εργαζόμενους, που ήταν σε αναστολή π.χ. για 15 ημέρες, τους δόθηκε το επίδομα για ολόκληρο τον μήνα και πιθανότατα θα τους ζητηθεί πίσω η διαφορά.

Στο πλαίσιο όλων αυτών των προβλημάτων και των δυσλειτουργιών, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε χθες αργά το βράδυ αθρόες παρατάσεις προθεσμιών, ενώ συγχρόνως, παρέχει και τη δυνατότητα επανυποβολής ή αρχικής υποβολής των αιτήσεων για τη λήψη των επιδομάτων που αντιστοιχούν στις αναστολές εργασίας.

Οι νέες προθεσμίες για διορθώσεις

Αναλυτικότερα, δίδεται δεύτερη ευκαιρία στους εργοδότες, να δηλώσουν τους εργαζόμενους τους οποίους είχαν θέσει σε αναστολή τον μήνα Μάιο, σε περίπτωση που δεν είχαν υποβάλλει οριστική δήλωση ή ακόμα και να διορθώσουν αναδρομικά τις δηλώσεις που υπέβαλαν αρχικά, για τις αναστολές του Μαΐου.

Πιο συγκεκριμένα οι νέες προθεσμίες που ισχύουν για την υποβολή νέων ή τη διόρθωση παλαιών αιτήσεων είναι οι ακόλουθες:   

1.     Δύναται να υποβληθεί αρχική “ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΠΑΡΑΤΑΣΕΙΣ / ΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ” εργαζομένων για τον μήνα Μάιο, από 25/6/2020 έως και  3/7/2020.

2.    Δύνανται να υποβληθεί Ορθή Επανάληψη για τη “ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΠΑΡΑΤΑΣΕΙΣ / ΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ” για τον μήνα Μάιο, από 25/6/2020 έως και 3/7/2020, για τις ακόλουθες και μόνο περιπτώσεις:

 α. διορθώσεις στο πεδίο «ΗΜ/ΝΙΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ / ΟΡΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΚΟΠΗΣ» για  δήλωση μεταγενέστερων  ημερομηνιών από τις ήδη δηλωθείσες,
 β.  μεταβολές τιμών από ‘ΝΑΙ’ σε ‘ΟΧΙ’, στο πεδίο «ΠΛΗΡΩΜΗ ΑΠΟ ΕΡΓΟΔΟΤΗ»,
 γ.  τροποποίηση  στοιχείων μισθωμάτων για τον μήνα Μάιο.

3.    Δύνανται να υποβληθεί ορθή επανάληψη του εντύπου “ΑΙΤΗΣΗ /ΔΗΛΩΣΗ  ΕΝΤΑΞΗΣ  ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ” μέχρι και 30/6/2020, για την τροποποίηση της ημερομηνίας ένταξης των εργαζομένων στον Μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ αναδρομικά από 15/6/2020.

4.    Η υποβολή του  εντύπου «ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΠΑΡΑΤΑΣΕΙΣ / ΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ», για τον μήνα Ιούνιο,  για τις επιχειρήσεις που δύνανται να αναστείλουν τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, θα πραγματοποιηθεί από 7/7/2020 έως και 31/7/2020. Η πληρωμή των εργαζομένων που είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού θα πραγματοποιείται σταδιακά και σε τακτά χρονικά διαστήματα.

5.    Η προθεσμία υποβολής υπεύθυνων δηλώσεων από τους δικαιούχους ειδικών κατηγοριών όπως αυτές προβλέπονται στην αριθμ. οικ. 16073/287/22-4-2020 (Β’ 1547 και Β’ 1841) κοινή υπουργική απόφαση, όπως τροποποιήθηκε με την υπ. αριθμ. οικ. 18657/370/15-5-2020 (1863 Β’) όμοιά της, παρατείνεται έως και 30/6/2020. Η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των ειδικών κατηγοριών θα πραγματοποιείται  μετά την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων στο άρθρο 3 της ανωτέρω ΚΥΑ διασταυρώσεων  και ελέγχων με τα Πληροφοριακά Συστήματα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και των φορέων που καταβάλουν αποζημιώσεις λόγω των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης κορωνοϊού COVID -19.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης