Οικονομία

Ανοίγει ο δρόμος για «bonus» στους συνεπείς δανειολήπτες


Το πρότυπο του καλοπληρωτή πελάτη, δηλαδή εκείνου που παρά την κρίση εξυπηρετεί τα δάνειά του, προτίθενται να αναγνωρίσουν -έστω και µε καθυστέρηση 10ετίας- οι τράπεζες.

Oι συνεπείς δανειολήπτες θα ανταµείβονται µε ένα ποσοστό επί του ποσού που αντιστοιχεί στους ετήσιους τόκους του δανείου τους.

Το δρόμο άνοιξε η Εθνική Τράπεζα µε την επιβράβευση του συνεπούς δανειολήπτη και όπως φαίνεται µέχρι το φθινόπωρο αναµένεται να ακολουθήσουν οι υπόλοιπες συστηµικές τράπεζες. Μάλιστα, και το ΥΠΟΙΚ αφού χαιρέτισε την ενέργεια και κάλεσε τις συστηµικές τράπεζες να ακολουθήσουν το παράδειγµα της Εθνικής.

Οι τρόποι επιβράβευσης θα ποικίλουν: Είτε µε επιστροφή µετρητών ή µε εξαργύρωση πόντων για αγορές µε κάρτες τους.

Μάλιστα σύμφωνα με το Έθνος η ΕΤΕ πραγµατοποίησε έρευνα σε δείγµα πελατών, από τους οποίους ζητήθηκε να προτείνουν το είδος της επιβράβευσης που θα επιθυµούσαν να τους προσφέρει η τράπεζα. Ειδικότερα το πρόγραµµα επιβράβευσης της ΕΤΕ θα τεθεί σε εφαρµογή από την 1η Σεπτεµβρίου και οι ενήµεροι δανειολήπτες της ανταµείβονται µε τρεις τρόπους:

  1. Επιστροφή 5% επί του συνόλου των τόκων που πληρώνουν σε ετήσια βάση. Η επιστροφή αυτή αποδίδεται απολογιστικά τον Ιανουάριο για το έτος που πέρασε.
  2. Επιβράβευση 2% επιπλέον όφελος στις καθηµερινές συναλλαγές τους µε κάρτες, µέσω του προγράµµατος go4more, σε επιλεγµένες συνεργαζόµενες επιχειρήσεις στους κλάδους σούπερ µάρκετ και σε Πρατήρια Καυσίµων. Το ποσοστό αυτό µεταφράζεται σε πόντους που αποδίδονται απολογιστικά τον Ιανουάριο για το έτος που πέρασε.
  3. Οι πελάτες που πληρώνουν τη µηνιαία δόση τους κερδίζουν µέσω του προγράµµατος go4more, επιπλέον πόντους, τους οποίους και µπορούν να εξαργυρώνουν στο δίκτυο 6.800 συνεργαζόµενων επιχειρήσεων. Προϋπόθεση για να ενταχθεί κάποιος πελάτης στο πρόγραµµα ανταµοιβής είναι να έχει πάρει στεγαστικό δάνειο πριν από τουλάχιστον πέντε χρόνια.

Στο Πρόγραμμα Ανταμοιβής Πελατών, εντάσσονται οι πελάτες των οποίων η εκταμίευση του δανείου έγινε πριν από τουλάχιστον 5 χρόνια και είναι ενήμεροι για το χρονικό αυτό διάστημα.

Η κίνηση αυτή έρχεται παράλληλα με την μεγάλη προσπάθεια που κάνουν οι τράπεζες να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο και οριστικά το μεγάλο ζήτημα των κόκκινων δανείων. Ήδη οι τράπεζες όπως έχει ανακοινωθεί, έχουν επιτύχει όλους τους στόχους που έχουν τεθεί και στις αρμόδιες εποπτικές αρχές και προχωρούν με μια σειρά προγραμματισμένων δράσεων σε περαιτέρω δραστική τους μείωση με στόχο να ανέλθουν σε μονοψήφια ποσοστά το 2021.

Οι επιδόσεις των τραπεζών στον τομέα των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέχρι σήμερα θεωρούνται εντυπωσιακές σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί: Στο τέλος του 2018 τα ΜΕΔ ανήλθαν σε 81,8 δισεκ. ευρώ, μειωμένα κατά 12,7 δισεκ. ευρώ συγκριτικά με το τέλος του 2017 και κατά 25,4 δισεκ. ευρώ έναντι του Μαρτίου του 2016, οπότε είχε καταγραφεί και το υψηλότερο επίπεδο ΜΕΔ (107,2 δισεκ. ευρώ). Η υποχώρηση του αποθέματος των ΜΕΔ κατά τη διάρκεια του 2018 οφείλεται κυρίως σε διαγραφές ύψους 5,9 δισεκ. ευρώ (εκ των οποίων τα 3,6 δισεκ. ευρώ αφορούν καταγγελμένες απαιτήσεις, κυρίως επιχειρηματικών δανείων) και πωλήσεις ύψους 5,8 δισεκ. ευρώ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις