Χρηστικά

Ανοίγει ξανά η ρύθμιση για την περαίωση των εκκρεμών φορο-υποθέσεων


Έκπτωση έως 75% στις προσαυξήσεις και μέχρι 48 δόσεις η αποπληρωμή - Δικαστές θα κρίνουν τις αιτήσεις των φορολογούμενων

Ανοίγει ξανά η ρύθμιση για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, καθώς παρατείνεται η «ζωή» του αρμόδιου «ειδικού δικαστηρίου» ενώ παρέχεται η δυνατότητα να ενταχθούν και νέες υποθέσεις.

Με τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, αντιμετωπίζεται το ζήτημα της εξώδικης επίλυσης των εκκρεμών ενώπιον του Συμβουλίου της Επικράτειας και των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων φορολογικών διαφορών έως τις 29 Ιουλίου 2022, αντί της ισχύουσας 31ης Δεκεμβρίου 2020, με στόχο την εξωδικαστική επίλυση μεγαλύτερου πλήθους τέτοιων φορολογικών διαφορών.

Επίσης, παρατείνονται οι καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής και εξέτασης των αιτήσεων ενώπιον της Επιτροπής, της έκδοσης πρακτικών εξώδικης επίλυσης και της τεκμαιρόμενης σιωπηρής απόρριψης των αιτήσεων.

Δηλαδή, ενώ αρχικά προβλέπονταν η προσφυγή στην Επιτροπή Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών, των φορολογουμένων με υποθέσεις στα δικαστήρια οι οποίες είχαν υποβληθεί έως την 31η Δεκεμβρίου του 2020, τώρα με την τροπολογία, μπορούν να προσφύγουν στην Επιτροπή και όσοι άσκησαν ή θα ασκήσουν προσφυγές στα δικαστήρια, από την 1η Ιανουαρίου 2021 έως και την 29η Ιουλίου 2022.

Η αίτηση πρέπει να υποβληθεί, ηλεκτρονικά, το αργότερο έως τις 30 Δεκεμβρίου 2022 και μπορεί να αφορά μόνο σε υποθέσεις που εκκρεμούν και δεν έχουν συζητηθεί, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικράτειας και των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων έως τις 29 Ιουλίου 2022.

Εκτός των «φρέσκων» αιτήσεων, μπορούν να προσφύγουν στην Επιτροπή και οι φορολογούμενοι, των οποίων οι αρχικές αιτήσεις είχαν απορριφθεί, για τυπικούς λόγους.

Η εξέταση των αιτήσεων εξώδικης επίλυσης πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο έως τις 30 Ιουνίου 2023 και τα πρακτικά εξώδικης επίλυσης να έχουν εκδοθεί έως τις 29 Σεπτεμβρίου 2023, ημερομηνία, κατά την οποία λήγει η θητεία του Γενικού Προϊσταμένου, των μελών των Τμημάτων της Επιτροπής και των Γραμματέων. Αιτήσεις που δεν θα έχουν εξεταστεί μέχρι τις 30 Ιουνίου 2023, θα θεωρηθούν ότι απορρίφθηκαν σιωπηρά.

Γενναίες εκπτώσεις

Σύμφωνα με τη ρύθμιση που ισχύει από το 2020, οι φορολογούμενοι που έχουν υποθέσεις, οι οποίες εκκρεμούν στα φορολογικά δικαστήρια μπορούν να παραιτηθούν από τη συνέχιση της υπόθεσης στα δικαστήρια και να προσφύγουν στην Επιτροπή Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών με έδρα την Αθήνα και παράρτημα αυτής, στη Θεσσαλονίκη, για να αμφισβητήσουν φόρους και πρόστιμα που επιβλήθηκαν από τις ελεγκτικές αρχές.

Πρόεδρος εκάστου Τμήματος της Επιτροπής, είναι πρώην δικαστικός λειτουργός των Διοικητικών Δικαστηρίων με βαθμό τουλάχιστον Πρόεδρου Εφετών. Μέλη εκάστου Τμήματος είναι πρώην δικαστικός λειτουργός των Διοικητικών Δικαστηρίων με βαθμό τουλάχιστον Εφέτη και ένα μέλος του κύριου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Στα Τμήματα εισηγούνται χωρίς δικαίωμα ψήφου εφοριακοί υπάλληλοι. Δηλαδή, για τις φορολογικές υποθέσεις αποφασίσουν μόνο οι οι δικαστές.

Το δέλεαρ για την προσφυγή στην εξώδική επίλυση, είναι ότι το ποσό των φόρων, που θα καταλογίσει το συγκεκριμένο «Ειδικό Φορολογικό Δικαστήριο», μπορεί να πληρωθεί σε έως 24 δόσεις ενώ παρέχονται και εκπτώσεις επί των προσαυξήσεων από 35% έως και 75%, ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων.

doseis

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα