Χρηστικά

Ανοίγει η πλατφόρμα για διορθώσεις στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ


Ποιοι φορολογούμενοι οφείλουν να προβούν σε διορθώσεις στο Ε9 για τα στοχιεία των ακινήτων τους και πότε θα χρειαστεί να προσκομίσουν δικαιολογητικά στην Εφορία

Άνοιξε η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τη διόρθωση των στοιχείων των ακινήτων, από φορολογούμενους που έχουν διαπιστώσει λάθη ή παραλείψεις στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.

Το λάθος στον υπολογισμό στον ΕΝΦΙΑ σημαίνει και λάθη στα δηλωμένα στοιχεία των ακινήτων στο Ε9 του Taxisnet, τα οποία ούτως ή άλλως πρέπει να διορθωθούν.

Η ΑΑΔΕ θα δώσει την ευκαιρία σε όσους έχουν διαπιστώσει λάθη, να προβούν σε διορθώσεις, πριν τη λήξη της προθεσμίας για την πληρωμή των δύο πρώτων δόσεων του φόρου κατοχής ακινήτων.

Εφόσον οι διορθώσεις γίνουν άμεσα, η Εφορία θα εκδώσει νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, με βάση τα οποία θα πρέπει να γίνει και η πληρωμή πριν την έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία.

Οι διορθώσεις, μπορεί να αναθεωρήσουν και τα ποσά πληρωμής του ΕΝΦΙΑ και των περασμένων ετών, εφόσον οι διορθώσεις αφορούν και παλαιότερα έτη.

Η διαδικασία των διορθώσεων, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να σημάνει και την υποχρέωση προσκόμισης δικαιολογητικών στην Εφορία. Ειδικότερα, ο φορολογούμενος που θα διορθώσει ηλεκτρονικά τα στοιχεία του στο Περιουσιολόγιο και μετά τις διορθώσεις προκύπτει μείωση του αρχικώς βεβαιωθέντος ΕΝ.Φ.Ι.Α., για ένα ή περισσότερα από τα έτη, μέχρι 300 ευρώ, θα λάβει το νέο εκκαθαριστικό και με βάση αυτό θα πληρώσει τον φόρο.

Ωστόσο, εάν μετά τις διορθώσεις, η μείωση του αρχικώς βεβαιωθέντος ΕΝΦΙΑ, υπερβαίνει το ποσό των 300 ευρώ, τότε ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, θα κληθεί με ηλεκτρονικό μήνυμα, να προσκομίσει στην οικεία Δ.Ο.Υ. τα δικαιολογητικά, που επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας του (συμβόλαια, κτηματολόγιο κ.λπ.), προκειμένου να ελεγχθούν και να οριστικοποιηθεί το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης.

Ποια είναι τα λάθη που χρήζουν διορθώσεων

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, τα συχνότερα λάθη που εντοπίζονται στα στοιχεία του Ε9 είναι τα ακόλουθα:

  1. Στα στοιχεία για τα ημιτελή κτίσματα. Οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους κενά ημιτελή κτίσματα, τα οποία δεν έχουν ακόμη ηλεκτροδοτηθεί ή ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ρεύμα, δικαιούνται έκπτωσης 60% στον ΕΝ.Φ.Ι.Α. που αναλογεί στα συγκεκριμένα κτίσματα.  Ωστόσο αν κάποιο κτίσμα ήταν ημιτελές και έχει περατωθεί, τότε θα πρέπει να δηλωθεί και ο ΕΝΦΙΑ θα είναι μεγαλύτερος και αναδρομικά από το έτος της μεταβολής.
  2. Στην αναγραφή των στοιχείων των κτισμάτων που βρίσκονται μέσα σε αγροτεμάχια. Η νομοθεσία για τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. προβλέπει ότι σε περίπτωση κατά την οποία μέσα σε ένα αγροτεμάχιο υφίσταται κτίσμα το οποίο χρησιμοποιείται ως κατοικία, ο φόρος του αγροτεμαχίου πενταπλασιάζεται. Αν το κτίσμα δεν είναι κατοικία, αλλά γεωργικό κτίσμα ή αποθήκη ή επαγγελματική στέγη, ο φόρος υπολογίζεται κανονικά.
  3. Στα στοιχεία για τα εμπράγματα δικαιώματα. Υπάρχουν περιπτώσεις φορολογουμένων που έχουν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία επί ακινήτων και κινδυνεύουν να χρεωθούν με επιπλέον ΕΝ.Φ.Ι.Α., επειδή στο Ε9 δεν δήλωσαν ψιλή κυριότητα ή επικαρπία αλλά πλήρη κυριότητα, αναγράφοντας τον κωδικό 1 αντί των κωδικών 2 ή 3 στις σχετικές στήλες του Ε9, ή παραλείποντας να αναγράψουν κάποιον κωδικό στις συγκεκριμένες στήλες.
  4. Στα στοιχεία για τα ποσοστά συνιδιοκτησίας. Έχουν διαπιστωθεί περιπτώσεις που δεν αναγράφεται ποσοστό συνιδιοκτησίας, με αποτέλεσμα το σύστημα να θεωρεί ότι είναι στο 100%, ενώ το ποσοστό είναι μικρότερο.
  5. Στις επιφάνειες των κύριων και των βοηθητικών χώρων του ακινήτου. Στους βοηθητικούς χώρους ο ΕΝΦΙΑ είναι μειωμένος κατά 90%, αλλά αν αναγραφούν συνολικά μαζί με τους χώρους της κύριας κατοικίας, τότε πληρώνουν αυξημένο ΕΝΦΙΑ χωρίς λόγο.
  6. Στους υμιυπαίθριους χώρους. Αν έχουν νομιμοποιηθεί υμιυπαίθριοι χώροι της κατοικίας τότε, θα πρέπει να δηλωθεί το νέο εμβαδόν της κατοικίας και φυσικά ο ΕΝΦΙΑ θα είναι αυξημένος, τόσο για το 2019, όσο και για τα προηγούμενα έτη.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα