Αγορές

Ανοδος στο ΧΑ, "τρέχουν" και τα μικρά χαρτιά


Με τη σκυτάλη στις τράπεζες η χρηματιστηριακή αγορά επέστρεψε σήμερα σε ανοδική τροχιά, διαψεύδοντας τους φόβους για διόρθωση που προκάλεσε η χθεσινή μεγάλη πτώση. Στα υψηλά ημέρας τερμάτισαν όλοι οι δείκτες, καταγράφοντας αξιόλογα κέρδη. Χαμηλός τζίρος (58,6 εκατ.ευρώ), καθώς πολλά ξένα χαρτοφυλάκια παραμένουν αδρανή, λόγω της Μεγάλης Εβδομάδας των Καθολικών.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για τη συνέχεια, επισημαίνοντας ότι ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με την ισχυρή αντίσταση στην περιοχή των 875 μονάδων, όπου μπορεί να ολοκληρωθεί ή να ανακοπεί πρόσκαιρα η εν εξελίξει ανοδική κίνηση. Επόμενος στόχος οι 893 μονάδες, ως πρώτος σταθμός  για τον τελικό προορισμό στις 930.

 Προϋπόθεση για τη συνέχιση της ανοδικής κίνησης αποτελεί βέβαια η εισροή φρέσκου χρήματος και η διατήρηση του θετικού κλίματος.

Η συζήτηση στη Βουλή του θέματος της ΑΜΚ της Πειραιώς συνέβαλε στη βελτίωση του κλίματος, καθησυχάζοντας ανησυχίες και φόβους για την έκβαση του εγχειρήματος. Θετική ήταν επίσης η επίδραση από την έκθεση της Moody's, που αναβάθμισε τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών.

"Καύσιμα" στην αγορά δίνουν και οι εξελίξεις στον επιχειρηματικό χώρο, όπου εντείνονται οι διεργασίες και κυοφορούνται πολλά deals, με φόντο τις προοπτικές στη μετά-κορονοϊό εποχή και τα κονδύλια του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος οι κλάδοι κατασκευών, ενέργειας, πληροφορικής και ο χρηματοπιστωτικός τομέας, όπου εντείνονται οι προσπάθειες των τραπεζών να μειώσουν δραστικά τα κόκκινα δανειακά χαρτοφυλάκια και να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους βάση.

Αυξανόμενο αγοραστικό ενδιαφέρον εκδηλώνεται επίσης για μετοχές δυναμικών εταιρειών της μέσης και μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης, που κινούνται τις τελευταίες μέρες ανοδικά με μεγάλο όγκο συναλλαγών.

Μετοχές και δείκτες

Από το ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν σε θετικό έδαφος, με διακυμάνσεις μικρού εύρους.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι τις 876,6 μονάδες (+1,34%) και τερμάτισε στις  875,22 σημειώνοντας άνοδο 1,18%.

Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης κέρδισε 1,42% κλείνοντας στις 2.106,65 μονάδες. Ανοδο 0,94% σημείωσε ο FTmid40 της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε υψηλό ημέρας +3,71%, και έκλεισε με κέρδη 3,02%. Με έντονες διακυμάνσεις κινήθηκε η Πειραιώς, που γύρισε από +9,4% σε -10,7% και τερμάτισε με απώλειες 1,5%. Alpha και Attica +5,7%, . Eurobank +3,5%, Ελλάδος +0,5%, Εθνική +0,4%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ΟΠΑΠ +3,5%, Lamda +3%,  EYDAP +2,8%, Σαράντης +2,7%, Motor Oil +2,5%, Φουρλής +2,3%, ΑΔΜΗΕ +2%, Τιτάν+1,9%, EXAE και ΕΛΠΕ +1,1%.

Στο κόκκινο Ελλάκτωρ -1%, Βιοχάλκο -0,8%, ΟΛΠ -0,7%, ΟΤΕ -0,6%.

 Στα mid caps ξεχώρισε η Autohellas με +4,2%. Ακολούθησαν Intracom +3,2%, Κρι-Κρι +2,7%, Πλαστικά Θράκης +2,2%, Elton +1,4%. Με τις μεγαλύτερες απώλειες  MIG -2,7%,Ικτίνος -2,3%, Cenergy -2,2%, Αβαξ -1,3%.

Στη μικρή κεφαλαιοποίηση πολλές μετοχές κατέγραψαν υψηλά κέρδη με μεγάλο όγκο συναλλαγών. Ξεχώρισαν Μινέρβα +28%(!), Φιερατέξ +8,7%, Παϊρης +8,3%, Πετρόπουλος +6%.

Διαβάστε επίσης