Αγορές

Άνοδος στη Wall - 380 μονάδες πάνω ο Dow


Με άνοδο έκλεισε απόψε η συνεδρίαση στη Wall Street, ενώ προβληματίζουν οι επικείμενες αυξήσεις επιτοκίων.

Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατέγραψε κέρδη, καθώς νέες αυξήσεις επιτοκίων ανακοίνωσε η Fed στην έκθεσή της προς το Κογκρέσο, η οποία έγινε γνωστή σήμερα. Σύμφωνα με τους Financial Times, αναφέρθηκε στην έκθεση πως «η επιτροπή [FOMC] δεσμεύεται να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2%». Παράλληλα, σημειώθηκε πως «οι συνεχιζόμενες αυξήσεις επιτοκίων θα είναι κατάλληλες προκειμένου να επιτευχθεί μια επαρκώς περιοριστική νομισματική πολιτική». «Περισσότερο από το ήμισυ αυτού του ελλείμματος εργατικού δυναμικού αντανακλά χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό λόγω ενός κύματος συνταξιοδοτήσεων πέρα από αυτό που θα αναμενόταν λόγω των δημογραφικών τάσεων», επισημαίνεται από τη Fed. «Το υπόλοιπο έλλειμμα αποδίδεται στην βραδύτερη αύξηση του πληθυσμού, η οποία με τη σειρά της αντανακλά τόσο την υψηλότερη θνησιμότητα κυρίως λόγω του Covid όσο και τα χαμηλότερα ποσοστά μετανάστευσης τα δύο πρώτα χρόνια της πανδημίας».

Ο αξιωματούχος της Fed Christopher Waller δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να σημειωθούν μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων, υπογραμμίζοντας πως θα κρατήσει η μάχη κατά του πληθωρισμού. Χθες, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Ατλάντα, Raphael Bostic, δήλωσε είναι «σταθερά» υπέρ των αυξήσεων κατά ένα τέταρτο της μονάδας (25 μονάδες βάσης).

Νωρίτερα, κάτω από το 4%, βρέθηκαν οι αποδόσεις του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου των Ηνωμένων Πολιτειών

Επέστρεψαν σε ανάπτυξη οι επιχειρηματικές δραστηριότητες των  ΗΠΑ για τον Φεβρουάριο. Ο τελικός σύνθετος δείκτης PMI για την αμερικανική οικονομία της S&P Global έφτασε στις 50,1 μονάδες έναντι 20,5 μονάδων στην προκαταρκτική μέτρηση του Φεβρουαρίου. Μετά από 7 μήνες ο σύνθετος PMI βρέθηκε ξανά πάνω από τις 50 μονάδες, το όριο της συρρίκνωσης, ενώ τον Ιανουάριο ήταν στις 46,8 μονάδες. Ο PMI υπηρεσιών άγγιξε τις 50,6 μονάδες έναντι 50,5 μονάδων στην προκαταρκτικά μέτρηση της S&P Global και ενώ τον Ιανουάριο βρισκόταν στις 46,8 μονάδες.

Πτώση σημείωσε ο τομέας των υπηρεσιών στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατά τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με το Bloomberg, ο δείκτης υπηρεσιών του ινστιτούτου ISM έφτασε στις 55,1 μονάδες από 55,2 τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι αναλυτές περίμεναν 54,5 μονάδες.  Ο δείκτης νέων παραγγελιών ενισχύθηκε πάνω από 2 μονάδες στις 62,6 μονάδες βάσης, όντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2021. Ο δείκτης απασχόλησης ανέβηκε 4 μονάδες βάσης, στο υψηλό των 54 μονάδων.

Διαβουλεύσεις για έξοδο από τον ΟΠΕΚ πραγματοποιούνται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπως αναφέρει η WSJ. Συγκεκριμένα, τα ΗΑΕ πιέζουν τη συμμαχία για να παράγουν περισσότερο πετρέλαιο. Σύμφωνα με τη WSJ, έχει καταγραφεί ρήξη στις σχέσεις των Εμιράτων με τη Σαουδική Αραβία, εξαιτίας του πετρελαίου και της Υεμένης.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones τερμάτισε στις 33,390.35 μονάδες, με κέρδη 1.17%.

Παράλληλα, ο S&P 500  έφτασε στις 4,046.15 μονάδες, αυξανόμενος κατά 1.63%.

Κλείνοντας, ο τεχνολογικός Nasdaq βρέθηκε στις 11,689.01 μονάδες, με άνοδο 1.97%.

Τα συμβόλαια του χρυσού παράδοσης Απριλίου ενισχύθηκαν 0,8% ή 14,1 δολάρια στα 1.854,60 δολάρια ανά ουγγιά και 2,1% στην εβδομάδα.

Στο πετρέλαιο, τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού παράδοσης Απρίλιου, ανέβηκαν 1,9% ή 1,52 δολάρια στα 79.68 δολάρια ανά βαρέλι και 4,4% στην εβδομάδα. Τα συμβόλαια του brent παράδοσης Μαΐου αυξάνονται 1,42% ή 1,2 δολάρια στα 85.95 δολάρια και 3% στην εβδομάδα.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα