Αγορές

Κέρδη στις αγορές της Ευρώπης


Με κέρδη έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ τα μακροοικονομικά βρίσκονται στο επίκεντρο των επενδυτών.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν άνοδο, καθώς ανοδικά κινήθηκε το Φεβρουάριο η επιχειρηματική δραστηρότητα στην ευρωζώνη, με την ανάπτυξη να σκαρφαλώνει σε υψηλό οκτώ μηνών με ώθηση κυρίως από τον κλάδο των υπηρεσιών, σύμφωνα με την έρευνα των δεικτών PMI της S&P Global. Σύμφωνα με το Reuters, ο Σύνθετος Δείκτης Υπεύθυνων Αγορών (PMI) της S&P Global, που θεωρείται καλό βαρόμετρο της συνολικής οικονομικής υγείας, σκαρφάλωσε σε υψηλό οκτώ μηνών και τις 52,0 μονάδες τον περασμένο μήνα, από 50,3 τον Ιανουάριο - ήταν ελαφρώς χαμηλότερα από την προκαταρκτική μέτρηση των 52,3 μονάδων.

Ο δείκτης της S&P Global για την επιχειρηματική δραστηριότητα στον κλάδο των υπηρεσιών ενισχύθηκε στο 52,7 το Φεβρουάριο από 50,8 τον Ιανουάριο, σκαρφαλώνοντας σε υψηλό οκτώ μηνών. Ο Φεβρουάριος σηματοδότησε τον δεύτερο διαδοχικό μήνα με τον Δείκτη πάνω από το όριο των 50 μονάδων, που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Ο μελλοντικός δείκτης παραγωγής, ένας δείκτης αισιοδοξίας για το επόμενο έτος, ανήλθε στις 61,2 μονάδες τον Φεβρουάριο από 60,4, που είναι η υψηλότερη ένδειξη του τελευταίου έτους. Ο PMI που καλύπτει τον κλάδο των υπηρεσιών εκτινάχθηκε στο 52,7 από 50,8, ακριβώς κάτω από την προκαταρκτική ένδειξη των 53,0.

Πτώση, μεγαλύτερη του αναμενόμενου, κατέγραψαν οι τιμές παραγωγού της ευρωζώνης, κατά τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την Eurostat, ενώ στην Ελλάδα ενισχύθηκαν 13,4%. Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε ότι οι τιμές παραγωγού στις χώρες του ευρώ έπεσαν 2,8% σε επίπεδο μηνός, αλλά ενισχύθηκαν 15% στο έτος. Οι οικονομολόγοι, σύμφωνα με την Refinitiv, περίμεναν μείωση 0,3% σε μηνιαία βάση και ετήσια άνοδο 17,7%. Στην Ελλάδα οι τιμές παραγωγού ενισχύθηκαν 1,4% τον Ιανουάριο και 13,4% στο έτος. Ο τομέας της ενέργειας στην ευρωζώνη διολίσθησε 9,4%, αλλά ανέβηκε 20,5% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Δίχως τον ενεργειακό τομέα, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν 1,1% σε μηνιαία βάση και 11,1% σε επίπεδο έτους.

Συρρικνώθηκε κατά 0,1% το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους, η οικονομία της Ιταλίας σε σχέση με τους προηγούμενους τρεις μήνες. Το Υπουργείο Οικονομικών εκτίμησε τον Νοέμβριο ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους και επίσης το πρώτο τρίμηνο του 2023, θέτοντας τη χώρα σε ύφεση, καθώς θα συμπληρωθούν δύο διαδοχικά τρίμηνα πτώσης του ΑΕΠ.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε την Πέμπτη ότι η επίτευξη του πληθωρισμού στο στόχο του 2% θα χρειαστεί ακόμα χρόνο και ότι η προηγουμένως σηματοδοτημένη αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο εξακολουθεί να είναι στο τραπέζι.

Αυξήθηκαν κατά 2,1% οι γερμανικές εξαγωγές τον Ιανουάριο σε ετήσια βάση, χάρη στην ισχυρή ζήτηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η στατιστική υπηρεσία της Γερμανίας.

Διαβουλεύσεις για έξοδο από τον ΟΠΕΚ πραγματοποιούνται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπως αναφέρει η WSJ. Συγκεκριμένα, τα ΗΑΕ πιέζουν τη συμμαχία για να παράγουν περισσότερο πετρέλαιο. Σύμφωνα με τη WSJ, έχει καταγραφεί ρήξη στις σχέσεις των Εμιράτων με τη Σαουδική Αραβία, εξαιτίας του πετρελαίου και της Υεμένης.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 464.48 μονάδες, ανεβαίνοντας σχεδόν 0.97%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 4,294.95 μονάδες, με κέρδη 1.28%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,944.6 μονάδες, όντας σχεδόν αμετάβλητος.

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 15,580.55 μονάδες, με άλμα 1.65%.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 7,348.12 μονάδες, ενισχύθηκε κατά 0.88%.    

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 27,818 μονάδες, με άνοδο 1.53%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 9,465.25 μονάδες, αυξανόμενος κατά 1.48%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα