Αγορές

Άνοδος στη Wall - 425 μονάδες πάνω ο Dow


Με άνοδο έκλεισε απόψε η συνεδρίαση στη Wall Street, με τις ενδιάμεσες εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών και τις απολύσεις σε τεχνολογικούς κολοσσούς να μονοπωλούν το ενδιαφέρον

Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατέγραψε κέρδη, καθώς στις ενδιάμεσες εκλογές της Τρίτης, το αποτέλεσμα θα καθορίσει ποιο κόμμα θα ελέγχει το Κογκρέσο και θα επηρεάσει την κατεύθυνση των μελλοντικών δαπανών. Ενισχυμένοι από τις δημοσκοπήσεις οι Ρεπουμπλικάνοι υπό τον Ντόναλντ Τραμπ επιθυμούν οι ενδιάμεσες εκλογές της Τρίτης να αποτελέσουν «προειδοποίηση» για τους Δημοκρατικούς του προέδρου Τζο Μπάιντεν, αλλά ταυτόχρονα και να κερδίσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου, παρά το γεγονός ότι οι Δημοκρατικοί δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη.

Ο Ρώσος Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος πρόσφατα παραδέχθηκε ότι είναι ιδρυτής της οργάνωσης Wagner, δήλωσε σήμερα ότι είχε ανάμιξη στις αμερικανικές εκλογές και ότι θα συνεχίσει να το κάνει στο μέλλον, στην πρώτη τέτοια παραδοχή από ένα πρόσωπο για το οποίο η Ουάσινγκτον έχει υπαινιχθεί ότι εμπλέκεται στις προσπάθειες επιρροής της αμερικανικής πολιτικής σκηνής.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post ο Μασκ σχεδιάζει να απολύσει περίπου το 50% των 7.500 υπαλλήλων της εταιρείας. Από τη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία, διέλυσε το διοικητικό συμβούλιο και απέλυσε τον γενικό διευθυντή και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη.

Ο όμιλος Meta (Facebook, Instagram) αναμένεται να ανακοινώσει τις απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων του από την τρέχουσα εβδομάδα, σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal, καθώς αρκετές εταιρείες του τεχνολογικού τομέα διώχνουν μέρος του προσωπικού τους εν μέσω οικονομικής κρίσης. Ενδέχεται να πρόκειται για το σχέδιο απολύσεων με τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στον κλάδο, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, αφού η πανδημία οδήγησε σε αύξηση των εσόδων, αλλά και του προσωπικού, των επιχειρήσεων του τομέα. Ο όμιλος Meta απασχολούσε κάπου 87.000 εργαζόμενους σε παγκόσμια κλίμακα την 30ή Σεπτεμβρίου.

Οριακή αλλά απροσδόκητη μείωση εμφάνισαν οι εξαγωγές της Κίνας τον Οκτώβριο, με πτώση στην αξία των αγαθών που πωλήθηκαν στις ΗΠΑ και την ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία των κινεζικών τελωνείων που δημοσιεύτηκαν σήμερα. Σύμφωνα με το CNBC, οι εξαγωγές της Κίνας μειώθηκαν κατά 0,3% τον Οκτώβριο σε ετήσια βάση και είναι οι πρώτη ετήσια μείωση από τον Μάιο του 2020. Η πτώση ήρθε μετά την αύξηση 5,7% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο. Οι εισαγωγές μειώθηκαν τον Οκτώβριο κατά 0,7% σε όρους δολαρίου, μη ευθυγραμμιζόμενες επίσης με τις προσδοκίες για ελαφρά ανάπτυξη 0,1% - ήταν χαμηλότερα επίσης από την άνοδο κατά 0,3% τον Σεπτέμβριο. Οι εξαγωγές της Κίνας προς τις ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 12,6% τον Οκτώβριο σε σχέση με έναν χρόνο πριν, καταγράφοντας τρίτο διαδοχικό μήνα πτώσης. Οι εξαγωγές της Κίνας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση μειώθηκαν κατά 9% τον Οκτώβριο, μετά την ανάπτυξη τον Σεπτέμβριο.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones τερμάτισε στις 32,827.66 μονάδες, με κέρδη 1.31%.    

Παράλληλα, ο S&P 500  έφτασε στις 3,808.15 μονάδες, αυξανόμενος 1%.

Κλείνοντας, ο τεχνολογικός Nasdaq βρέθηκε στις 10,564.52 μονάδες, με άνοδο 0.85%.    

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού παράδοσης Δεκεμβρίου ενισχύθηκαν 0,2%, στα 1.680,50 δολάρια ανά ουγγιά.

Στο πετρέλαιο, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Δεκεμβρίου μειώθηκε 82 cents ή 0,9%, στα 91,79 δολ. το βαρέλι, ενώ το  Brent Ιανουαρίουέπεσε 65 cents ή 0,7% στα 97,92 δολάρια.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα