Αγορές

Κέρδη στις αγορές της Ευρώπης


Με κέρδη έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ οι εταιρείες με είδη πολυτελείας αλλά και ταξιδίου καθώς και η πανδημία στην Κίνα βρίσκονται στο επίκεντρο.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν άνοδο, ενώ οι όμιλοι Kering, LVMH, Pernod Ricard και Hermes International σημείωσαν μικρή πτώση, με τη Ryanair να ανακοινώνει τα υψηλότερα καθαρά κέρδη της όλων των εποχών για το α' εξάμηνο, σημεώνοντας ότι αναμένει να επιστρέψει σε προ πανδημίας ετήσια κέρδη στο τέλος του έτους.

Υγειονομικοί αξιωματούχοι στην Κίνα επανέλαβαν το σαββατοκύριακο τη δέσμευσή τους σε αυστηρούς περιορισμούς για την αντιμετώπιση της COVID-19, διαψεύδοντας τις ελπίδες των επενδυτών για χαλάρωση των μέτρων.

Ανοδικά κινήθηκε η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία το Σεπτέμβριο η οποία σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της χώρας Destatis αυξήθηκε κατά 2,6% σε ετήσια βάση, ενώ ήταν 0,6% υψηλότερη σε μηνιαία βάση. Η παραγωγή εκτός της ενέργειας και των κατασκευών, αυξήθηκε κατά 0,7% σε μηνιαία βάση τον Σεπτέμβριο. Η παραγωγή καταναλωτικών αγαθών και κεφαλαιουχικών αγαθών κατά 1,4% και κατά 1,1%, αντίστοιχα, ενώ η παραγωγή ενδιάμεσων αγαθών μειώθηκε κατά 0,1%.

Οριακή αλλά απροσδόκητη μείωση εμφάνισαν οι εξαγωγές της Κίνας τον Οκτώβριο, με πτώση στην αξία των αγαθών που πωλήθηκαν στις ΗΠΑ και την ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία των κινεζικών τελωνείων που δημοσιεύτηκαν σήμερα. Σύμφωνα με το CNBC, οι εξαγωγές της Κίνας μειώθηκαν κατά 0,3% τον Οκτώβριο σε ετήσια βάση και είναι οι πρώτη ετήσια μείωση από τον Μάιο του 2020. Η πτώση ήρθε μετά την αύξηση 5,7% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο. Οι εισαγωγές μειώθηκαν τον Οκτώβριο κατά 0,7% σε όρους δολαρίου, μη ευθυγραμμιζόμενες επίσης με τις προσδοκίες για ελαφρά ανάπτυξη 0,1% - ήταν χαμηλότερα επίσης από την άνοδο κατά 0,3% τον Σεπτέμβριο. Οι εξαγωγές της Κίνας προς τις ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 12,6% τον Οκτώβριο σε σχέση με έναν χρόνο πριν, καταγράφοντας τρίτο διαδοχικό μήνα πτώσης. Οι εξαγωγές της Κίνας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση μειώθηκαν κατά 9% τον Οκτώβριο, μετά την ανάπτυξη τον Σεπτέμβριο.

Την πεποίθηση πως η κορύφωση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη θα πρέπει να επιτευχθεί το πρώτο εξάμηνο του 2023, εξέφρασε ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, με δηλώσεις του στους Irish Times. Ο ίδιος σημείωσε πως αντίκτυπος της ενεργειακής κρίσης στη συνολική αύξηση των τιμών «θα εξασθενίσει πιθανώς από την επόμενη άνοιξη». «Στόχος μας δεν είναι να προκαλέσουμε ύφεση, αλλά να τιθασεύσουμε τον πληθωρισμό», ανέφερε. Εν συνεχεία, δήλωσε ότι δεν απέχουμε πολύ μέχρι να φθάσουμε στο λεγόμενο ουδέτερο επίπεδο επιτοκίων. Ωστόσο ο ίδιος υπογράμμισε ότι η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να σταματήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων μέχρι να διαφανεί ξεκάθαρα ότι πληθωρισμός έχει «πιάσει ταβάνι». Αναλυτές εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει την αυξητική του πορεία για να κορυφωθεί στο πρώτο το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ ζήτησε την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης των οικονομιών ως συμβολή στην ανάσχεση των τιμών της ενέργειας, σε μήνυμά της προς την COP27. Η επένδυση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην θέση των ρυπογόνων ορυκτών καυσίμων «θα καθιστούσε τη οικονομία μας όχι μόνο πιο πράσινη, αλλά και πιο αυτάρκη», αλλά «επίσης θα περιόριζε τον κίνδυνο της ανάφλεξης των τιμών της ενέργειας», γράφει η Κατρίν Λαγκάρντ στην ιστοσελίδα της ΕΚΤ.

Στις ΗΠΑ στις ενδιάμεσες εκλογές της Τρίτης, το αποτέλεσμα θα καθορίσει ποιο κόμμα θα ελέγχει το Κογκρέσο και θα επηρεάσει την κατεύθυνση των μελλοντικών δαπανών.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 418.36 μονάδες, αυξανόμενος σχεδόν 0.33%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,707.75 μονάδες, με κέρδη 0.53%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,308.55 μονάδες, χάνοντας 0.36%.    

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 13,530 μονάδες, με άλμα 0.52%.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6,416.61 μονάδες, έμεινε σχεδόν αμετάβλητος.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 23,494 μονάδες, με άνοδο 0.91%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 7,964.39 μονάδες, ανεβαίνοντας 0.27%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα