Αγορές

Άνοδος στη Wall - 2,5% πάνω ο Nasdaq


Με άνοδο έκλεισε απόψε η συνεδρίαση στη Wall Street, ενώ οι επενδυτές θεωρούν όλο και περισσότερο ότι η Federal Reserve θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια παρά τα σημάδια επιβράδυνσης του πληθωρισμού.

Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατέγραψε κέρδη, καθώς η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα δήλωσε σήμερα ότι οι οικονομικές προοπτικές είναι λιγότερο άσχημες σε σχέση με τις εκτιμήσεις πριν από ένα-δύο μήνες. Η Γκεοργκίεβα δήλωσε σε πάνελ της ετήσιας συνόδου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) ότι αυτό που βελτιώθηκε είναι οι δυνατότητες της Κίνας να ενισχύσει την ανάπτυξη και ότι τώρα το ΔΝΤ προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 4,4% για την κινεζική οικονομία το 2023. Η ίδια δήλωσε, ωστόσο, ότι δεν βλέπει «δραματική βελτίωση» στη τωρινή πρόβλεψη του ΔΝΤ για ρυθμό αύξησης 2,7% της παγκόσμιας οικονομίας το 2023. Η Γκεοργκίεβα δήλωσε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία παραμένει «τρομερός κίνδυνος» για την εμπιστοσύνη, ιδιαίτερα στην Ευρώπη.

Η πρόεδρος της Fed Κάνσας, Έστερ Τζορτζ, δήλωσε πως οι αξιωματούχοι της Fed δεν θέλουν να αυξήσουν τα επιτόκια τόσο πολύ ώστε η πολιτική να γίνει υπερβολικά περιοριστική, σημειώνοντας ότι η οικονομία μπορεί να αποφύγει μια απότομη ύφεση. Αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση της Fed στηρίζει ο αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας, Κρίστοφερ Γουόλερ.

Στην αγορά εργασίας, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτημα για επίδομα ανεργίας κατέγραψε αναπάντεχη πτώση την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 14 Ιανουαρίου. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας υποχώρησαν στις 190.000 από 205.000.Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από τον Σεπτέμβριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στις 214.000.

Μεγάλη πτώση σημείωσαν οι μεταπωλήσεις κατοικιών στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τον Δεκέμβριο, όντας σε χαμηλό 13 χρόνων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Μεσιτών, οι μεταπωλήσεις κατοικιών έπεσαν 1,5% στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 4,02 εκατομμυρίων μονάδων τον προηγούμενο μήνα, ευρισκόμενο πλέον στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2010 και στην 11η συνεχόμενη πτώση σε επίπεδο μηνός. Στο σύνολο του 2022, οι μεταπωλήσεις κατοικιών μειώθηκαν 17,8% σε σύγκριση με το 2021, στο χαμηλότερο σημείο από το 2008. Επίσης, η μέση τιμή πώλησης τον Δεκέμβριο έφτασε στα 366.900 δολάρια, με άνοδο 2,3% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2021.

Η μητρική εταιρία της Google καταργεί περίπου 12.000 θέσεις εργασίας, ή το 6% του ανθρώπινου δυναμικού της, ανέφερε σήμερα η εταιρία. Ο Σούνταρ Πιτσάι, διευθύνων σύμβουλος της Alphabet, ανέφερε σε σημείωμα προς το προσωπικό που είδε το Reuters πως η εταιρία είχε αυξήσει πολύ γρήγορα το προσωπικό της τα τελευταία χρόνια, "σε ένα διαφορετικό οικονομικό πλαίσιο απ αυτό που αντιμετωπίζουμε σήμερα". "Αναλαμβάνω την πλήρη ευθύνη για τις αποφάσεις που μας οδήγησαν εδώ", είπε. Οι περικοπές έρχονται μερικές ημέρες αφότου η ανταγωνίστρια Microsoft ανακοίνωσε ότι θα απολύσει 10.000 υπαλλήλους.

Ανησυχία έχει προκληθεί από τον πιθανό αντίκτυπο της εβδομάδας αργιών για το Σεληνιακό Νέο Έτος μετά την άρση των περιορισμών της COVID-19 στην Κίνα.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones τερμάτισε στις 33,374.37 μονάδες, με κέρδη 1%.

Παράλληλα, ο S&P 500  έφτασε στις 3,971 μονάδες, ανεβαίνοντας 1.85%.

Κλείνοντας, ο τεχνολογικός Nasdaq βρέθηκε στις 11,140.43 μονάδες, με άνοδο 2.66%.

O χρυσός παραδόσεως Φεβρουαρίου ανέβηκε 4,30 δολάρια ή 0,2%, στα 1.928,20 δολάρια ανά ουγγιά, με κέρδη 0,3% στην εβδομάδα.

Στο πετρέλαιο, το αργό τύπου WTI σημείωσε άνοδο 98 σεντς ή 1,2%, στα 81,31 δολάρια το βαρέλι, ενώ στην εβδομάδα το ενισχύθηκε 1,8%. Το συμβόλαιό παραδόσεως Μαρτίου του Brent ανέβηκε 1,47 δολάρια ή 1,7%, στα 87,63 δολάρια το βαρέλι και σε επίπεδο εβδομάδας κατέγραψε κέρδη 2,8%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα